Czym są probiotyki i jaką rolę odgrywają w diecie?

Probiotyki to żywe kultury bakterii i drożdży. Najczęściej są nimi bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus, znane i doceniane już w starożytności. Główną ich rolą jest odbudowa przewodu pokarmowego, który często jest uszkodzony przez przyjmowanie leków lub niewłaściwą dietę. Zwane są też dobrymi bakteriami, ponieważ odbudowują mikroflorę jelit i przyczyniają się do tworzenia niektórych witamin.

ProbiotykiProbiotyki wzmacniają naszą odporność jelitową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©sewcream - stock.adobe.com

Naukowcy zwracają uwagę, że probiotyki odgrywają pozytywną rolę w dietach odchudzających:

  • ograniczają wchłanianie komórek tłuszczowych, jednocześnie zwiększając ilość tłuszczu wydalanego z kałem,
  • zwiększają poczucie sytości, zmniejszając łaknienie.

Jakie właściwości mają probiotyki?

Probiotyki wzmacniają naszą odporność jelitową, ponieważ produkują naturalne przeciwciała, które chronią jelita przed zakażeniami.

Poza tym przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol - LDL. Usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom. Dodatkowo chronią nas przed infekcjami, wywoływanymi przez bakterie chorobotwórcze.

Redukują też stany zapalne i regenerują florę jelitową niszczoną przez przyjmowane antybiotyki. Zapobiegają alergiom i atopii, chorobom jelita grubego i dolegliwościom związanym z zespołem jelita drażliwego.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Jaką rolę pełnią probiotyki w diecie?

Przede wszystkim zwiększają wartość odżywczą produktów i ułatwiają przyswajanie związków mineralnych - magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B i K.

Ułatwiają też przyswajanie wapnia, przez co zapobiegają osteoporozie i innym schorzeniom kości. Są dlatego ważne dla osób z nietolerancją laktozy - mogą być przyjmowane w postaci tabletek..

Pozostali mogą najłatwiej przyjmować probiotyki z jogurtem, maślanką lub kefirem - zawarte w tych produktach, ułatwiają ich wprowadzanie do organizmu.

Poza tym trzeba ich szukać we wszystkich fermentowanych produktach mlecznych, maśle i w sokach owocowo-warzywnych.

Probiotyki znajdują się także w kiszonkach - kapuście, ogórkach i w burakach, a także w occie jabłkowym. Zawiera je również kombucha, kimchi, tempeh, karczoch oraz produkty na naturalnym zakwasie.

Probiotyki możemy także dostarczać naszemu organizmowi w postaci suplementów diety.

Znaczenie probiotyków dla naszego zdrowia jest bardzo ważne. Najnowsze badania dowodzą, że probiotyki bardzo dobrze wpływają na nasz układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u osób o skłonnościach alergicznych.

Naukowcy także przekonują, że regularnie przyjmowane probiotyki zapobiegają powstawaniu nowotworów, ponieważ bakterie rozkładają związki rakotwórcze.

Zatem wzmacniajmy naszą florę bakteryjną i ograniczajmy produkty, które mogą ją zaburzać - białą mąkę, cukier i alkohol.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯