Czym są probiotyki i jaką rolę odgrywają w diecie?

Probiotyki to żywe kultury bakterii i drożdży. Najczęściej są nimi bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus, znane i doceniane już w starożytności. Główną ich rolą jest odbudowa przewodu pokarmowego, który często jest uszkodzony przez przyjmowanie leków lub niewłaściwą dietę. Zwane są też dobrymi bakteriami, ponieważ odbudowują mikroflorę jelit i przyczyniają się do tworzenia niektórych witamin.

ProbiotykiProbiotyki wzmacniają naszą odporność jelitową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©sewcream - stock.adobe.com

Naukowcy zwracają uwagę, że probiotyki odgrywają pozytywną rolę w dietach odchudzających:

  • ograniczają wchłanianie komórek tłuszczowych, jednocześnie zwiększając ilość tłuszczu wydalanego z kałem,
  • zwiększają poczucie sytości, zmniejszając łaknienie.

Jakie właściwości mają probiotyki?

Probiotyki wzmacniają naszą odporność jelitową, ponieważ produkują naturalne przeciwciała, które chronią jelita przed zakażeniami.

Poza tym przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol - LDL. Usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom. Dodatkowo chronią nas przed infekcjami, wywoływanymi przez bakterie chorobotwórcze.

Redukują też stany zapalne i regenerują florę jelitową niszczoną przez przyjmowane antybiotyki. Zapobiegają alergiom i atopii, chorobom jelita grubego i dolegliwościom związanym z zespołem jelita drażliwego.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Jaką rolę pełnią probiotyki w diecie?

Przede wszystkim zwiększają wartość odżywczą produktów i ułatwiają przyswajanie związków mineralnych - magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B i K.

Ułatwiają też przyswajanie wapnia, przez co zapobiegają osteoporozie i innym schorzeniom kości. Są dlatego ważne dla osób z nietolerancją laktozy - mogą być przyjmowane w postaci tabletek..

Pozostali mogą najłatwiej przyjmować probiotyki z jogurtem, maślanką lub kefirem - zawarte w tych produktach, ułatwiają ich wprowadzanie do organizmu.

Poza tym trzeba ich szukać we wszystkich fermentowanych produktach mlecznych, maśle i w sokach owocowo-warzywnych.

Probiotyki znajdują się także w kiszonkach - kapuście, ogórkach i w burakach, a także w occie jabłkowym. Zawiera je również kombucha, kimchi, tempeh, karczoch oraz produkty na naturalnym zakwasie.

Probiotyki możemy także dostarczać naszemu organizmowi w postaci suplementów diety.

Znaczenie probiotyków dla naszego zdrowia jest bardzo ważne. Najnowsze badania dowodzą, że probiotyki bardzo dobrze wpływają na nasz układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u osób o skłonnościach alergicznych.

Naukowcy także przekonują, że regularnie przyjmowane probiotyki zapobiegają powstawaniu nowotworów, ponieważ bakterie rozkładają związki rakotwórcze.

Zatem wzmacniajmy naszą florę bakteryjną i ograniczajmy produkty, które mogą ją zaburzać - białą mąkę, cukier i alkohol.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu