Czym są probiotyki i jaką rolę odgrywają w diecie?

Probiotyki to żywe kultury bakterii i drożdży. Najczęściej są nimi bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus, znane i doceniane już w starożytności. Główną ich rolą jest odbudowa przewodu pokarmowego, który często jest uszkodzony przez przyjmowanie leków lub niewłaściwą dietę. Zwane są też dobrymi bakteriami, ponieważ odbudowują mikroflorę jelit i przyczyniają się do tworzenia niektórych witamin.

ProbiotykiProbiotyki wzmacniają naszą odporność jelitową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©sewcream - stock.adobe.com

Naukowcy zwracają uwagę, że probiotyki odgrywają pozytywną rolę w dietach odchudzających:

  • ograniczają wchłanianie komórek tłuszczowych, jednocześnie zwiększając ilość tłuszczu wydalanego z kałem,
  • zwiększają poczucie sytości, zmniejszając łaknienie.

Jakie właściwości mają probiotyki?

Probiotyki wzmacniają naszą odporność jelitową, ponieważ produkują naturalne przeciwciała, które chronią jelita przed zakażeniami.

Poza tym przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol - LDL. Usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom. Dodatkowo chronią nas przed infekcjami, wywoływanymi przez bakterie chorobotwórcze.

Redukują też stany zapalne i regenerują florę jelitową niszczoną przez przyjmowane antybiotyki. Zapobiegają alergiom i atopii, chorobom jelita grubego i dolegliwościom związanym z zespołem jelita drażliwego.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Jaką rolę pełnią probiotyki w diecie?

Przede wszystkim zwiększają wartość odżywczą produktów i ułatwiają przyswajanie związków mineralnych - magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B i K.

Ułatwiają też przyswajanie wapnia, przez co zapobiegają osteoporozie i innym schorzeniom kości. Są dlatego ważne dla osób z nietolerancją laktozy - mogą być przyjmowane w postaci tabletek..

Pozostali mogą najłatwiej przyjmować probiotyki z jogurtem, maślanką lub kefirem - zawarte w tych produktach, ułatwiają ich wprowadzanie do organizmu.

Poza tym trzeba ich szukać we wszystkich fermentowanych produktach mlecznych, maśle i w sokach owocowo-warzywnych.

Probiotyki znajdują się także w kiszonkach - kapuście, ogórkach i w burakach, a także w occie jabłkowym. Zawiera je również kombucha, kimchi, tempeh, karczoch oraz produkty na naturalnym zakwasie.

Probiotyki możemy także dostarczać naszemu organizmowi w postaci suplementów diety.

Znaczenie probiotyków dla naszego zdrowia jest bardzo ważne. Najnowsze badania dowodzą, że probiotyki bardzo dobrze wpływają na nasz układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u osób o skłonnościach alergicznych.

Naukowcy także przekonują, że regularnie przyjmowane probiotyki zapobiegają powstawaniu nowotworów, ponieważ bakterie rozkładają związki rakotwórcze.

Zatem wzmacniajmy naszą florę bakteryjną i ograniczajmy produkty, które mogą ją zaburzać - białą mąkę, cukier i alkohol.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie