ycipk-2wk0rh

Czym różni się pasteryzacja domowa od tej stosowanej przez producentów żywności?

Rodzinna spiżarka to wielki skarb, co jednak zrobić, jeśli zabrakło nam czasu na uzupełnienie zapasów? Czy pasteryzowane produkty dostępne w sklepach są tak samo wartościowe jak domowe?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Czym różni się pasteryzacja domowa od tej stosowanej przez producentów żywności?
(123RF)
ycipk-2wk0rh

Dlaczego domowy mus truskawkowy tak dobrze smakuje późną jesienią, a herbata z sokiem malinowym porządnie rozgrzeje nawet w najzimniejsze wieczory? Zachwycamy się domowymi przetworami, a nasze mamy i babcie pilnie strzegą, często wielopokoleniowych, receptur na pasteryzowane przetwory. Rodzinna spiżarka to wielki skarb, co jednak zrobić, jeśli zabrakło nam czasu na uzupełnienie zapasów? Czy pasteryzowane produkty dostępne w sklepach są tak samo wartościowe jak domowe?

Wiele osób pamięta z dzieciństwa widok wielkich garnków wyłożonych gazetami lub ściereczką i dźwięk stukających o siebie słoików. Mamy świadomość, że domowe, pasteryzowane przetwory są zdrowe oraz pozbawione zbędnych dodatków w postaci wzmacniaczy smaku i konserwantów. Jednak pamiętajmy, aby wybierając się do sklepu, zwracać uwagę na etykiety - dowiedzmy się, jaki jest skład produktu, ale także zwróćmy uwagę na sam proces przedłużania trwałości soku czy musu. Pamiętajmy, że pasteryzacja to jedna z najbardziej naturalnych metod przedłużania trwałości owoców i warzyw, dlatego co do zasady do produktów pasteryzowanych nie ma potrzeby dodawania konserwantów! Pasteryzacja stosowana w domu jako sam proces nie różni się niczym od tej stosowanej przez producentów żywności.

Pasteryzacja krok po kroku

ycipk-2wk0rh

Proces produkcji soków, musów i napojów pasteryzowanych stosowany przez producentów żywności rozpoczyna się od zebrania owoców jak najwyższej jakości. Następnie są one myte, rozdrabniane, wyciskane, tłoczone bądź przecierane, w zależności od rodzaju owocu. Później, aby naturalnie przedłużyć trwałość soku, poddaje się go obróbce termicznej. Pasteryzacja eliminuje drobnoustroje, mogące powodować psucie produktów, a jednocześnie zachowuje większość najlepszych właściwości owoców i warzyw, przy niezmienionych walorach smakowych.

- Zalecane temperatury pasteryzacji soków wynoszą zwykle 80-90 stopni C, natomiast czas pasteryzacji zależy od zastosowanej temperatury i techniki realizacji tego procesu. Im wyższa temperatura pasteryzacji, tym można stosować krótszy czas jej trwania. Z kolei metoda pasteryzacji w przepływie, a więc w ciągłym ruchu soków, powoduje szybsze nagrzewanie surowego soku, przez co czas może być skrócony w porównaniu z pasteryzacją w opakowaniu zanurzonym w kąpieli wodnej - dodaje dr Andrzej Janicki z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Podczas pasteryzacji, dzięki podgrzaniu produktu do temperatury bliskiej 90 stopni C, a następnie szybkim obniżeniu jej do ok. 20 stopni C, przetwory zachowują większą ilość witamin. To właśnie nowoczesne technologie stosowane w produkcji soków pozwalają na wydobywanie z owoców i warzyw wszystkiego, co w nich najlepsze i najbardziej wartościowe.

Przepis na puree dyniowe

ycipk-2wk0rh

Dzięki puree z dyni przygotujesz zupę, sernik, babeczki, chleb, a nawet lody. Możliwości jest wiele - w okresie jesiennym można także przygotować przetwory z jabłek i gruszek. Jeśli jednak nie mamy czasu na przygotowanie domowej spiżarni na zimę – wybierzmy pasteryzowane soki i musy, np. Tymbark czy Kubuś, które są dostępne w każdym sklepie.

Składniki: jedna, niewielka dynia o mocno pomarańczowym miąższu.

Dynię umyj, usuń z niej środek z nasionami oraz twarde włókna, np. łyżką. Pokrój na mniejsze kawałki i zamocz w zimnej wodzie na około 3-5 minut. Następnie wilgotną dynię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, piecz ją w temperaturze 180 stopni C przez około 40-50 minut, w zależności od grubości plastrów, aż zmiękną. Plastry sprawdzamy widelcem, powinien bez problemu wchodzić w wypieczony miąższ. Jeśli po upieczeniu skórki nie da się pogryźć, należy za pomocą łyżki wyłuskać miąższ ze skórki. Zmiksuj dynię.

Pasteryzacja:

ycipk-2wk0rh

Słoiki i nakrętki wyparz dokładnie wrzątkiem i zostaw do obeschnięcia. Aby uniknąć pękania słoików, wstaw je do piekarnika i nagrzej do 120 stopni C, po nagrzaniu wypiekaj około 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby słoiki przestygły. Zmiksowaną dynię przełóż do wystudzonych słoików, uważając, aby nie pobrudzić brzegów. Mocno zakręcić. Do szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki i zalać zimną wodą do około 3/4 ich wysokości. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić do wrzenia wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i odczekać do zassania się przykrywek.

Kiszone owoce i warzywa - bomby witaminowe na zimę

Pizza na spodzie z kiszonej kapusty

Kimchi - kiszony smakołyk z Azji

ycipk-2wk0rh
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2wk0rh

ycipk-2wk0rh
ycipk-2wk0rh