Czy można trzymać jedzenie na balkonie?

Podczas Świąt zaczyna nam brakować miejsca w lodówce. Co więc robimy, żeby nasze z pietyzmem przygotowywane potrawy się nie zepsuły? Wystawiamy je na balkon. Niestety to rozwiązanie ma pewne wady. Warto mieć ich świadomość, by korzystając z naturalnej chłodziarki, móc ich unikać.

LodówkaNie wystawiajmy jedzenia na zewnątrz podczas dużych mrozów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Popescu Gelu Sorin
Magda Bukowska

Dlaczego trzymamy jedzenie w lodówce? Sprawa jest prosta – po to, żeby ograniczać rozwój szkodliwych mikroorganizmów w pożywieniu przez utrzymywanie niskiej temperatury, w której bakterie namnażają się o wiele wolniej. Dlatego też w lodówce powinniśmy utrzymywać stałą temperaturę.

Przechowywanie jedzenia na balkonie. Tak czy nie?

Na balkonie nie jesteśmy w stanie utrzymać temperatury, która nie będzie się wahała o kilka, a nawet kilkanaście stopni. Dlatego też potrawy przechowywane w ten sposób należy zjeść jak najszybciej.

Na zewnątrz mieszkania nie jest też tak czysto jak w lodówce. Dlatego też nasze jedzenie narażone jest na różnego rodzaju zanieczyszczenia - od ptasich odchodów, po te, które pozostawią gryzonie czy robaki starające się dostać do naszych potraw.

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Dlatego też jedzenie wystawiane na balkon musimy bardzo szczelnie zamykać. Nawet garnki z przykrywkami powinniśmy zabezpieczyć dodatkowo np. folią spożywczą lub torbą foliową.

Żywność na balkonie, tarasie czy parapecie najlepiej przechowywać w szczelnych, plastikowych pojemnikach, które zabezpieczą ją o wiele lepiej niż nieszczelne często garnki.

Nie wystawiajmy jedzenia na zewnątrz podczas dużych mrozów - chyba, że mamy pewność, że ujemne temperatury utrzymają się także w ciągu dnia, a na nasze naczynia nie będą padały promienie słońca. Zamarznięte w nocy jedzenie, gdy nawet lekko rozmrozi się w ciągu dnia, będzie narażone na to, że rozwiną się szkodliwe drobnoustroje, mogące spowodować bardzo niebezpieczne problemy gastryczne, a nawet poważne zatrucia pokarmowe.

Patrzmy również na panującą na zewnątrz temperaturę. Nie powinna być ona wyższa niż 4-5 stopni C. Niestety, nawet zimą w Polsce coraz trudniej o takie "chłodnicze" warunki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości