Trwa ładowanie...

Czy można trzymać jedzenie na balkonie?

Podczas Świąt zaczyna nam brakować miejsca w lodówce. Co więc robimy, żeby nasze z pietyzmem przygotowywane potrawy się nie zepsuły? Wystawiamy je na balkon. Niestety to rozwiązanie ma pewne wady. Warto mieć ich świadomość, by korzystając z naturalnej chłodziarki, móc ich unikać.

Nie wystawiajmy jedzenia na zewnątrz podczas dużych mrozów Nie wystawiajmy jedzenia na zewnątrz podczas dużych mrozów Źródło: Adobe Stock, fot: Popescu Gelu Sorin
d3p83l0
d3p83l0

Dlaczego trzymamy jedzenie w lodówce? Sprawa jest prosta – po to, żeby ograniczać rozwój szkodliwych mikroorganizmów w pożywieniu przez utrzymywanie niskiej temperatury, w której bakterie namnażają się o wiele wolniej. Dlatego też w lodówce powinniśmy utrzymywać stałą temperaturę.

Przechowywanie jedzenia na balkonie. Tak czy nie?

Na balkonie nie jesteśmy w stanie utrzymać temperatury, która nie będzie się wahała o kilka, a nawet kilkanaście stopni. Dlatego też potrawy przechowywane w ten sposób należy zjeść jak najszybciej.

Na zewnątrz mieszkania nie jest też tak czysto jak w lodówce. Dlatego też nasze jedzenie narażone jest na różnego rodzaju zanieczyszczenia - od ptasich odchodów, po te, które pozostawią gryzonie czy robaki starające się dostać do naszych potraw.

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Dlatego też jedzenie wystawiane na balkon musimy bardzo szczelnie zamykać. Nawet garnki z przykrywkami powinniśmy zabezpieczyć dodatkowo np. folią spożywczą lub torbą foliową.

d3p83l0

Żywność na balkonie, tarasie czy parapecie najlepiej przechowywać w szczelnych, plastikowych pojemnikach, które zabezpieczą ją o wiele lepiej niż nieszczelne często garnki.

Nie wystawiajmy jedzenia na zewnątrz podczas dużych mrozów - chyba, że mamy pewność, że ujemne temperatury utrzymają się także w ciągu dnia, a na nasze naczynia nie będą padały promienie słońca. Zamarznięte w nocy jedzenie, gdy nawet lekko rozmrozi się w ciągu dnia, będzie narażone na to, że rozwiną się szkodliwe drobnoustroje, mogące spowodować bardzo niebezpieczne problemy gastryczne, a nawet poważne zatrucia pokarmowe.

Patrzmy również na panującą na zewnątrz temperaturę. Nie powinna być ona wyższa niż 4-5 stopni C. Niestety, nawet zimą w Polsce coraz trudniej o takie "chłodnicze" warunki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3p83l0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p83l0
Więcej tematów