Najlepszy przepis. Tak pysznych naleśników jeszcze nie jadłeś
Puszyste naleśniki czekoladowe z serowym nadzieniem zapiekane pod bezową pierzynką. To doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są tak pyszne, że trudno się nim oprzeć.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto na naleśniki:
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2-3 łyżki prawdziwego kakao
- cukier wanilinowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 300 g twarogu
- 1 żółtko
- 100 g jogurtu naturalnego
- cukier wanilinowy
- cukier trzcinowy
Beza:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 białka jaj, szczypta soli
- płatki migdałów do posypania
- borówki amerykańskie
Przepis
- Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- W drugim naczyniu zmiksować wszystkie składniki ciasta dodając tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję śmietany (ok. 2 szkl.).
- Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać bez miksowania. Usmażyć naleśniki.
Przepis
- Nadzienie: zmielić ser, dodać żółtko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i jogurt. Utrzeć masę.
Przepis
Beza: Ubić sztywno białka ze szczyptą soli, a następnie dodawać powoli cukier i ubijać około 15 min.
Przepis
- Nadziewać naleśniki masą serową. Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
- Ułożyć naleśniki i nałożyć masę bezową przy pomocy rękawa cukierniczego.
- Posypać migdałami i zapiekać przez ok . 30 min (do zrumienienia bezy) w nagrzanym do 150 st. C piekarniku, najlepiej z funkcją termoobiegu.
- Po podpieczeniu wyjąć i posypać borówkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl