Czy frytki z McDonalds’a są uzależniające? Naukowcy postanowili to sprawdzić

Nieważne, ile zjesz hamburgerów, ciasteczek z jabłkami i ile wypijesz coli, i tak znajdziesz miejsce na frytki z popularnej sieci fastfoodowej, a dodatkowo będziesz żałował, że tak szybko się skończyły. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy postanowili to sprawdzić, a wyniki ich badań są co najmniej zaskakujące.

Naukowcy postanowili sprawdzić, dlaczego od frytek z popularnej sieciówki fastfoodowej nie można się oderwać.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga
21

Dlaczego bez problemu zawsze wciśniesz w siebie porcję uwielbianych na całym świecie frytek? Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w ich składzie. Okazuje się, że przyczyną jest ich smak. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby naukowcy nie określili go jako… smak wołowiny. Jak zdradza sam producent, uzyskuje on ten niezwykle uzależniający aromat poprzez reakcję chemiczną hydrolizy pszenicy oraz mleka. Nie są one szkodliwe same w sobie, chyba że twój organizm nie toleruje laktozy i glutenu. Jednak hydrolizacja składników sprawia, że ich wartości odżywcze znikają, a w nich miejsce pojawia się glutaminian sodu.

Glutaminian sodu sprawia, że nasz apetyt zaostrza się, a jednocześnie tłumi uczucie sytości. Takie wnioski wysnuto podczas jednego z badań przeprowadzonych na szczurach. Te osobniki, którym podawano glutaminian sodu, jadły o 40 porc. więcej pożywienia, niż te, których nim nie dokarmiano.

To jeszcze nie wszystko. Frytki z popularnej sieci fastfoodowej w swoim składzie posiadają znacznie więcej. Przede wszystkim smażone są na oleju roślinnym, ale w każdej porcji znajdziemy także dekstrozę, czyli cukier prosty oraz fosforan sodu – regulator kwasowości, który spożywany w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do niedoboru wapnia i niszczyć zęby. I oczywiście niezdrowa, ale bardzo smaczna sól.

Zobacz także wideo: Najbardziej kaloryczne potrawy świata

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne