Czy frytki z McDonalds’a są uzależniające? Naukowcy postanowili to sprawdzić

Nieważne, ile zjesz hamburgerów, ciasteczek z jabłkami i ile wypijesz coli, i tak znajdziesz miejsce na frytki z popularnej sieci fastfoodowej, a dodatkowo będziesz żałował, że tak szybko się skończyły. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy postanowili to sprawdzić, a wyniki ich badań są co najmniej zaskakujące.

Naukowcy postanowili sprawdzić, dlaczego od frytek z popularnej sieciówki fastfoodowej nie można się oderwać.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Dlaczego bez problemu zawsze wciśniesz w siebie porcję uwielbianych na całym świecie frytek? Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w ich składzie. Okazuje się, że przyczyną jest ich smak. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby naukowcy nie określili go jako… smak wołowiny. Jak zdradza sam producent, uzyskuje on ten niezwykle uzależniający aromat poprzez reakcję chemiczną hydrolizy pszenicy oraz mleka. Nie są one szkodliwe same w sobie, chyba że twój organizm nie toleruje laktozy i glutenu. Jednak hydrolizacja składników sprawia, że ich wartości odżywcze znikają, a w nich miejsce pojawia się glutaminian sodu.

Glutaminian sodu sprawia, że nasz apetyt zaostrza się, a jednocześnie tłumi uczucie sytości. Takie wnioski wysnuto podczas jednego z badań przeprowadzonych na szczurach. Te osobniki, którym podawano glutaminian sodu, jadły o 40 porc. więcej pożywienia, niż te, których nim nie dokarmiano.

To jeszcze nie wszystko. Frytki z popularnej sieci fastfoodowej w swoim składzie posiadają znacznie więcej. Przede wszystkim smażone są na oleju roślinnym, ale w każdej porcji znajdziemy także dekstrozę, czyli cukier prosty oraz fosforan sodu – regulator kwasowości, który spożywany w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do niedoboru wapnia i niszczyć zęby. I oczywiście niezdrowa, ale bardzo smaczna sól.

Zobacz także wideo: Najbardziej kaloryczne potrawy świata

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy