Przysmak nie tylko dla niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek czy czosnek cygański, znany jest w polskiej kuchni od wieków, ale dopiero niedawno doceniliśmy go na nowo. Jak zbierać czosnek niedźwiedzi i jak go jeść?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czym jest czosnek niedźwiedzi?
Czosnek, zwany niegdyś cebulą cygańską, można spotkać w lasach na przestrzeni całej Europy – przysmak niedźwiedzi niegdyś stosowany był w ziołolecznictwie, a później na długo zapomniany. Uwagę zwraca jego podobieństwo do majowej konwalii – długie, lancetowate, intensywnie zielone liście o zapachu czosnku porastają bujnie lasy od marca do końca kwietnia.
Smakowite zioło pod ochroną
To zioło jest pod częściową ochroną. Co to oznacza? Czosnek niedźwiedzi można zbierać w niewielkich ilościach – tylko do użytku własnego i tylko na terenie trzech województw. Jak mówi zapis Ministra Środowiska: "Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Należy zostawić nie mniej niż 75% populacji. Nie należy uszkadzać części podziemnych".
Czosnek niedźwiedzi w ogrodzie
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zasadzić cebulki tego niebywałego przysmaku w ogrodzie, jeśli mamy taką możliwość. Wówczas nie jesteśmy ograniczeni rozporządzeniami ministerstwa. Cebulki czosnku niedźwiedziego sadzimy do ziemi od sierpnia do września, a jeśli miejsce w naszym ogrodzie mu się spodoba, to cebula czarownic rozrośnie się na dużej powierzchni w krótkim czasie.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni
Zioło można dodawać do sałatek, jajecznicy, robić z niego zupy kremy i oczywiście pesto z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego, pestek dyni czy słonecznika i dużej ilości pachnącego parmezanu. Świetnie wzbogaci każdą pastę kanapkową, ale czosnek niedźwiedzi może być także intensywnie pachnącym farszem do pierogów, tortilli i naleśników. W postaci suszonej można go dodawać wszędzie tam, gdzie dodajemy czosnek lub natkę pietruszki. Można nim aromatyzować olej lub oliwę, by cieszyć się smakiem dzikiego czosnku na dłużej. Podkreśla smak twarogów, serów żółtych, ale oczywiście także i mięs. Warto z tego skorzystać, bo czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk, który dodatkowo wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.