Czosnek niedźwiedzi. Moc dzikich ziół w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Przysmak nie tylko dla niedźwiedzi

Obraz
© 123RF

Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek czy czosnek cygański, znany jest w polskiej kuchni od wieków, ale dopiero niedawno doceniliśmy go na nowo. Jak zbierać czosnek niedźwiedzi i jak go jeść?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Czym jest czosnek niedźwiedzi?

Obraz
© 123RF

Czosnek, zwany niegdyś cebulą cygańską, można spotkać w lasach na przestrzeni całej Europy – przysmak niedźwiedzi niegdyś stosowany był w ziołolecznictwie, a później na długo zapomniany. Uwagę zwraca jego podobieństwo do majowej konwalii – długie, lancetowate, intensywnie zielone liście o zapachu czosnku porastają bujnie lasy od marca do końca kwietnia.

/ 5Smakowite zioło pod ochroną

Obraz
© 123RF

To zioło jest pod częściową ochroną. Co to oznacza? Czosnek niedźwiedzi można zbierać w niewielkich ilościach – tylko do użytku własnego i tylko na terenie trzech województw. Jak mówi zapis Ministra Środowiska: "Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Należy zostawić nie mniej niż 75% populacji. Nie należy uszkadzać części podziemnych".

/ 5Czosnek niedźwiedzi w ogrodzie

Obraz
© 123RF

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zasadzić cebulki tego niebywałego przysmaku w ogrodzie, jeśli mamy taką możliwość. Wówczas nie jesteśmy ograniczeni rozporządzeniami ministerstwa. Cebulki czosnku niedźwiedziego sadzimy do ziemi od sierpnia do września, a jeśli miejsce w naszym ogrodzie mu się spodoba, to cebula czarownic rozrośnie się na dużej powierzchni w krótkim czasie.

/ 5Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Obraz
© 123RF

Zioło można dodawać do sałatek, jajecznicy, robić z niego zupy kremy i oczywiście pesto z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego, pestek dyni czy słonecznika i dużej ilości pachnącego parmezanu. Świetnie wzbogaci każdą pastę kanapkową, ale czosnek niedźwiedzi może być także intensywnie pachnącym farszem do pierogów, tortilli i naleśników. W postaci suszonej można go dodawać wszędzie tam, gdzie dodajemy czosnek lub natkę pietruszki. Można nim aromatyzować olej lub oliwę, by cieszyć się smakiem dzikiego czosnku na dłużej. Podkreśla smak twarogów, serów żółtych, ale oczywiście także i mięs. Warto z tego skorzystać, bo czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk, który dodatkowo wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów