Dlaczego warto sięgnąć po czosnek niedźwiedzi

Nasi przodkowie nazywali go cebulą czarownic i przypisywali leśnej roślinie magiczne właściwości. Równocześnie cenili czosnek niedźwiedzi za walory kulinarne, dlatego często wzbogacał smak potraw. Doskonale sprawdzi się również we współczesnej kuchni.

Czosnek niedźwiedzi najlepiej kupować w sklepie lub na targowisku
Źródło zdjęć: © 123RF

Łany roślin o soczyście zielonych liściach, przypominających trochę konwalię, porastające zacienione, wilgotne lasy, najczęściej bukowe, od wieków uchodzą za jeden z symboli wiosny. Kępy czosnku niedźwiedziego, które spotkamy w Karpatach, Sudetach czy Kotlinie Sandomierskiej, nie tylko cieszą wzrok, ale również działają na zmysł węchu, ponieważ wydzielają silny aromat młodej cebulki z czosnkową nutą. Dlatego są znakomitym dodatkiem do różnych potraw, skutecznie zastępując tradycyjny czosnek i – w przeciwieństwie do niego – nie pozostawiając nieświeżego oddechu na długie godziny.

Smakowite liście należy jednak zbierać, zanim roślina pokryje się kwiatami, czyli uroczymi śnieżnobiałymi gwiazdkami, pojawiającymi się na przełomie kwietnia i maja. Później nabierają bowiem gorzkości.

Czosnek niedźwiedzi najlepiej kupować w sklepie lub na targowisku, gdyż rosnący naturalnie jest objęty ochroną częściową, co oznacza, że można go pozyskiwać w określonej ilości, nie uszkadzając części podziemnych. Poza tym roślinę łatwo pomylić trującym zimowitem jesiennym.

Zobacz też: Jak rozpoznać dobry czosnek?

Najwięcej walorów smakowych ma oczywiście świeży czosnek niedźwiedzi, jednak w kuchni świetnie sprawdza się także po ususzeniu lub ukiszeniu.

Liście pełne siarki

W dawnej Polsce czosnek niedźwiedzi ceniono nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości odżywcze. Nic dziwnego, gdyż jest m.in. jednym z najbogatszych naturalnych źródeł siarki. W porównaniu do zwykłego czosnku dostarcza cztery razu więcej tego cennego minerału, który wchodzi w skład każdej komórki naszego organizmu i wpływa na prawidłowe jego funkcjonowanie. Siarka odgrywa ważną rolę w procesie przemiany materii, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga usuwać toksyny, pozytywnie działa na układ pokarmowy oraz dba o wzrok (chroni oczy przed zaćmą)
. Jest niezbędna do utrzymania dobrej kondycji skóry i włosów.

Czosnek niedźwiedzi to również bogate źródło adenozyny – organicznego związku chemicznego odpowiadającego za transport energii czy neuroprzekaźnictwo w ośrodkowym układzie nerwowy. Wpływa też bardzo korzystnie na krążenie krwi, szczególnie w obrębie serca i głowy.

Dzięki bogactwu witamin i minerałów roślina wzmacnia odporność, wykazuje działanie bakterio- i grzybobójcze, wspomaga trawienie, a także leczenie nadciśnienia, chorób górnych dróg oddechowych, grypy, anginy czy przeziębienia. Dostarcza przeciwutleniaczy niwelujących szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiadających za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz rozwój nowotworów.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Świeży czosnek niedźwiedzi należy spożyć dość szybko, ponieważ długie przechowywanie sprawia, że traci aromat i cenne właściwości odżywcze (spada wówczas zawartość witaminy C oraz olejków eterycznych).

Umyte i osuszone liście najłatwiej po prostu posiekać, a następnie położyć na kanapce albo zmieszać z białym serem i jogurtem naturalnym, uzyskując pyszną śniadaniową pastę do chleba. Warto je dodać do jajecznicy, świetnie sprawdzą się również w zupach (np. ogórkowej lub szczawiowej), a także daniach z makaronem.

Czosnek niedźwiedzi można wykorzystać do przygotowania smacznego i wzmacniającego zdrowie koktajlu, blendując garść świeżych liści z wodą oraz sokiem i startą skórką z cytryny. Po zmiksowaniu go z orzeszkami pini, ziarnami sezamu i słonecznika, startym parmezanem i oliwą otrzymamy pyszną wersję pesto.

Roślina bardzo dobrze znosi kiszenie. Posiekane liście wkładamy do słoika, lekko ugniatamy i zalewamy solanką przygotowaną według receptury na ogórki kiszone. Zakręcamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Po tym czasie produkt jest gotowy do spożycia, po ukiszeniu powinien być jednak przechowywany w lodówce.

Tak przetworzony czosnek niedźwiedzi możemy wykorzystać jako dodatek do potraw mięsnych, szczególnie gulaszowych. Kiszona roślina będzie też ciekawym składnikiem sosów, np. serowego – wystarczy zmieszać ją ze startym żółtym serem i majonezem, doprawiając solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów