Jak rozpoznać dobrą oliwę extra vergine? Oto, czego należy szukać na etykiecie

Dobrej jakości oliwa z oliwek to produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Najlepsza to ta, z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra vergine. Oto co powinno być na etykiecie dobrej oliwy extra vergine.

Oliwa z pierwszego tłoczenia jak rozpoznać dobrą oliwę?Oliwa z pierwszego tłoczenia: jak rozpoznać dobrą oliwę?
Źródło zdjęć: © Pexels

Oliwa to nic innego, jak sok wyciśnięty z owoców drzewa oliwnego. Wytwarza się ją w wielu krajach świata, a sam proces produkcji wszędzie wygląda podobnie. Oliwki nie później niż 24 godziny po zbiorze są płukane w wodzie i wraz z pestkami miażdżone przez specjalne maszyny. Wytłoczony z oliwek płyn jest oddzielany od wody i filtrowany. Płynem tym jest oliwa z pierwszego tłoczenia, czyli extra vergine. Skąd wiedzieć, że ta, po którą sięgamy w sklepie, jest dobra?

Jak rozpoznać dobrą oliwę?

Zgodnie z normami Unii Europejskiej oliwa extra vergine musi zawierać nie więcej niż 0,8 grama kwasu oleinowego w 100 gramach cieczy. Do tego, dobra oliwa powinna być nierafinowana (proces jej pozyskiwania musi przebiegać "na zimno") i to właśnie takiej informacji należy szukać na etykiecie produktu. W innym wypadku możemy trafić na mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, która w niczym nie przypomina soku z drzewa oliwnego.

Oto co powinno widnieć na opakowaniu dobrej oliwy extra vergine:

  1. Polska definicja: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  2. Państwo pochodzenia oliwek,
  3. Miejsce, gdzie została wyprodukowana,
  4. Opis metody tłoczenia,
  5. Kto i gdzie rozlewał: adres i nazwa dystrybutora lub importera.

Ważny jest także kolor oliwy. Wysokiej jakości oliwa extra vergine jest zielona lub lekko żółta. Jeśli ma barwę pomarańczową, to znaczy, że się utleniła i nie nadaje się do spożycia. Okres przydatności do spożycia powinien wynosić maksymalnie 24 miesiące. Co więcej, oliwa powinna być zapakowana w butelkę z ciemnego szkła, które ochroni ją przed działaniem światła.

Jaka to jest oliwa virgin?

Gorszej jakości oliwa to oliwa virgin. Poziom jej kwasowości wynosi do 2 g/100 g. Oliwa ta nie jest dostępna w bezpośredniej sprzedaży. Jest poddawana procesowi rafinowania, po czym dodaje się do niej niewielką ilość nierafinowanej oliwy z pierwszego tłoczenia. Tak powstaje zwykła oliwa z oliwek. Na opakowaniu takiego produktu widnieje napis: "olive oil" lub "pure olive oil".

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał