Jak rozpoznać dobrą oliwę extra vergine? Oto, czego należy szukać na etykiecie

Dobrej jakości oliwa z oliwek to produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Najlepsza to ta, z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra vergine. Oto co powinno być na etykiecie dobrej oliwy extra vergine.

Oliwa z pierwszego tłoczenia jak rozpoznać dobrą oliwę?Oliwa z pierwszego tłoczenia: jak rozpoznać dobrą oliwę?
Źródło zdjęć: © Pexels

Oliwa to nic innego, jak sok wyciśnięty z owoców drzewa oliwnego. Wytwarza się ją w wielu krajach świata, a sam proces produkcji wszędzie wygląda podobnie. Oliwki nie później niż 24 godziny po zbiorze są płukane w wodzie i wraz z pestkami miażdżone przez specjalne maszyny. Wytłoczony z oliwek płyn jest oddzielany od wody i filtrowany. Płynem tym jest oliwa z pierwszego tłoczenia, czyli extra vergine. Skąd wiedzieć, że ta, po którą sięgamy w sklepie, jest dobra?

Jak rozpoznać dobrą oliwę?

Zgodnie z normami Unii Europejskiej oliwa extra vergine musi zawierać nie więcej niż 0,8 grama kwasu oleinowego w 100 gramach cieczy. Do tego, dobra oliwa powinna być nierafinowana (proces jej pozyskiwania musi przebiegać "na zimno") i to właśnie takiej informacji należy szukać na etykiecie produktu. W innym wypadku możemy trafić na mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, która w niczym nie przypomina soku z drzewa oliwnego.

Oto co powinno widnieć na opakowaniu dobrej oliwy extra vergine:

  1. Polska definicja: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  2. Państwo pochodzenia oliwek,
  3. Miejsce, gdzie została wyprodukowana,
  4. Opis metody tłoczenia,
  5. Kto i gdzie rozlewał: adres i nazwa dystrybutora lub importera.

Ważny jest także kolor oliwy. Wysokiej jakości oliwa extra vergine jest zielona lub lekko żółta. Jeśli ma barwę pomarańczową, to znaczy, że się utleniła i nie nadaje się do spożycia. Okres przydatności do spożycia powinien wynosić maksymalnie 24 miesiące. Co więcej, oliwa powinna być zapakowana w butelkę z ciemnego szkła, które ochroni ją przed działaniem światła.

Jaka to jest oliwa virgin?

Gorszej jakości oliwa to oliwa virgin. Poziom jej kwasowości wynosi do 2 g/100 g. Oliwa ta nie jest dostępna w bezpośredniej sprzedaży. Jest poddawana procesowi rafinowania, po czym dodaje się do niej niewielką ilość nierafinowanej oliwy z pierwszego tłoczenia. Tak powstaje zwykła oliwa z oliwek. Na opakowaniu takiego produktu widnieje napis: "olive oil" lub "pure olive oil".

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć