Jak rozpoznać dobrą oliwę extra vergine? Oto, czego należy szukać na etykiecie

Dobrej jakości oliwa z oliwek to produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Najlepsza to ta, z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra vergine. Oto co powinno być na etykiecie dobrej oliwy extra vergine.

Oliwa z pierwszego tłoczenia jak rozpoznać dobrą oliwę?Oliwa z pierwszego tłoczenia: jak rozpoznać dobrą oliwę?
Źródło zdjęć: © Pexels

Oliwa to nic innego, jak sok wyciśnięty z owoców drzewa oliwnego. Wytwarza się ją w wielu krajach świata, a sam proces produkcji wszędzie wygląda podobnie. Oliwki nie później niż 24 godziny po zbiorze są płukane w wodzie i wraz z pestkami miażdżone przez specjalne maszyny. Wytłoczony z oliwek płyn jest oddzielany od wody i filtrowany. Płynem tym jest oliwa z pierwszego tłoczenia, czyli extra vergine. Skąd wiedzieć, że ta, po którą sięgamy w sklepie, jest dobra?

Jak rozpoznać dobrą oliwę?

Zgodnie z normami Unii Europejskiej oliwa extra vergine musi zawierać nie więcej niż 0,8 grama kwasu oleinowego w 100 gramach cieczy. Do tego, dobra oliwa powinna być nierafinowana (proces jej pozyskiwania musi przebiegać "na zimno") i to właśnie takiej informacji należy szukać na etykiecie produktu. W innym wypadku możemy trafić na mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, która w niczym nie przypomina soku z drzewa oliwnego.

Oto co powinno widnieć na opakowaniu dobrej oliwy extra vergine:

  1. Polska definicja: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  2. Państwo pochodzenia oliwek,
  3. Miejsce, gdzie została wyprodukowana,
  4. Opis metody tłoczenia,
  5. Kto i gdzie rozlewał: adres i nazwa dystrybutora lub importera.

Ważny jest także kolor oliwy. Wysokiej jakości oliwa extra vergine jest zielona lub lekko żółta. Jeśli ma barwę pomarańczową, to znaczy, że się utleniła i nie nadaje się do spożycia. Okres przydatności do spożycia powinien wynosić maksymalnie 24 miesiące. Co więcej, oliwa powinna być zapakowana w butelkę z ciemnego szkła, które ochroni ją przed działaniem światła.

Jaka to jest oliwa virgin?

Gorszej jakości oliwa to oliwa virgin. Poziom jej kwasowości wynosi do 2 g/100 g. Oliwa ta nie jest dostępna w bezpośredniej sprzedaży. Jest poddawana procesowi rafinowania, po czym dodaje się do niej niewielką ilość nierafinowanej oliwy z pierwszego tłoczenia. Tak powstaje zwykła oliwa z oliwek. Na opakowaniu takiego produktu widnieje napis: "olive oil" lub "pure olive oil".

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki