Trwa ładowanie...
d3dgkl7
15-11-2021 12:31

Czerwony barszcz na wędzonce z krokietami. Obiad palce lizać

Przepis

Barszcz czerwony na wędzonce podany z krokietami to doskonały pomysł na obiad. krokiety z farszem z białego grochu i kiszonej kapusty możemy również podać jako osobne danie np. na kolację.

d3dgkl7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Oleg Bannikov
Składniki

Barszcz:

  • 1 kość wędzona lub skóry z boczku wędzonego
  • 1 por
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 średnie buraki
  • 1/2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 50 ml octu 10 proc.
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Krokiety:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3 szklanek wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub innego

Farsz:

  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Panierka:

  • mąka
  • jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia krokietów
Przepis
  • Do garnka wkładamy kość wędzoną, oczyszczone liście pora, cebulę, jabłko pokrojone w ćwiartki, zmiażdżony czosnek. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy i na średnim ogniu gotujemy wywar przez ok. 1 godz.
  • Buraki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do gotującego się wywaru dodajemy buraki i zmniejszamy płomień, gotujemy jeszcze przez ok 30 minut. Wlewamy ocet.
  • W międzyczasie kapustę płuczemy, kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na maśle dodajemy do kapusty.
  • Groch gotujemy do miękkości łączymy z kapustą doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej lub bułki tartej, jeśli farsz będzie za wodnisty).
  • Składniki ciasta naleśnikowego łączymy energicznie, mieszając trzepaczką w misce tak, aby nie było grudek. Odstawiamy na 12 minut.
  • Smażymy cienkie naleśniki.
  • Wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku, dodajemy zakwas.
  • Na blacie kuchennym rozkładamy naleśniki, a środek wykładamy farsz, zwijamy krokiety, panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Czerwony barszcz na wędzonce z krokietami. Obiad palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
d3dgkl7
d3dgkl7
d3dgkl7
Więcej tematów
d3dgkl7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj