Czerwony barszcz na wędzonce z krokietami. Obiad palce lizać
Barszcz czerwony na wędzonce podany z krokietami to doskonały pomysł na obiad. krokiety z farszem z białego grochu i kiszonej kapusty możemy również podać jako osobne danie np. na kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Krokiety:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 3 szklanek wody mineralnej gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju słonecznikowego lub innego
Farsz:
- 70 dag kapusty kiszonej
- 1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 2-3 ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz, cukier do smaku
Panierka:
- mąka
- jaja
- bułka tarta
- olej do smażenia krokietów
- Do garnka wkładamy kość wędzoną, oczyszczone liście pora, cebulę, jabłko pokrojone w ćwiartki, zmiażdżony czosnek. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy i na średnim ogniu gotujemy wywar przez ok. 1 godz.
- Buraki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do gotującego się wywaru dodajemy buraki i zmniejszamy płomień, gotujemy jeszcze przez ok 30 minut. Wlewamy ocet.
- W międzyczasie kapustę płuczemy, kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na maśle dodajemy do kapusty.
- Groch gotujemy do miękkości łączymy z kapustą doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej lub bułki tartej, jeśli farsz będzie za wodnisty).
- Składniki ciasta naleśnikowego łączymy energicznie, mieszając trzepaczką w misce tak, aby nie było grudek. Odstawiamy na 12 minut.
- Smażymy cienkie naleśniki.
- Wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku, dodajemy zakwas.
- Na blacie kuchennym rozkładamy naleśniki, a środek wykładamy farsz, zwijamy krokiety, panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze