Czerwone i różowe produkty pełne zdrowia

Wyróżniają je intensywne kolory, wyjątkowy smak i bogactwo witamin. Czerwone i różowe owoce oraz warzywa powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Ponadto zawierają antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym opóźniają starzenie. Możemy je jeść na surowo, ale są pyszne również po obróbce termicznej. Oto kilka podpowiedzi, jak je wybierać i zaserwować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Barwne i wartościowe

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżniają je intensywne kolory, wyjątkowy smak i bogactwo witamin. Czerwone i różowe owoce oraz warzywa powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Ponadto zawierają antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym opóźniają starzenie. Możemy je jeść na surowo, ale są pyszne również po obróbce termicznej. Oto kilka podpowiedzi, dlaczego warto je wybierać i jak je zaserwować.

/ 9Papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Pod względem zawartości witaminy C, papryka to prawdziwa królowa wśród warzyw. Dostarcza również sporych dawek beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na nasze oczy. Jedzona regularnie uzupełni niedobory witaminy B i najważniejszych składników mineralnych, m.in. magnezu, wapnia, potasu oraz żelaza. W jej składzie znajduje się także rutyna, która wzmacnia naczynia krwionośne. Co ważne, w czasie obróbki termicznej traci niewiele substancji odżywczych - można więc nafaszerować ją ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z cebulką, a następnie zapiec. Warto dodać do niej ostre przyprawy, co wspomoże odchudzanie.

/ 9Granaty

Obraz
© Shutterstock.com

Najcenniejsze w ich składzie są polifenole, czyli przeciwutleniacze o działaniu odmładzającym. W ekstrakcie z granatu znajduje się też resweratrol, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe - redukuje wzrost komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu nowych. Ten egzotyczny owoc jedzony regularnie obniża również ciśnienie krwi i likwiduje złogi w tętnicach. Pasuje do sałatek i deserów.

/ 9Rzodkiewka

Obraz
© Shutterstock.com

Ten chrupiący dodatek do twarożku lub sałatek zawiera sporo witaminy C, B1, potasu, fosforu i wapnia. Odpowiedzialny za jej ostrawy smak olejek gorczyczny, usprawnia trawienie i pobudza apetyt. Zawartość siarki korzystnie wpłynie także na kondycję włosów i paznokci. Co ważne, rzodkiewka jest niskokaloryczna - 100 g zawiera tylko 14 kcal.

/ 9Jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Wyróżnia je wyjątkowa kombinacja witaminy C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. W ich skórce i gniazdach nasiennych znajdziemy sporo błonnika, który działa jak odkurzacz i usuwa z organizmy resztki pokarmowe oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia, a tym samym wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.

/ 9Pitaja, czyli smoczy owoc

Obraz
© o2.pl

Smoczy owoc to przede wszystkim źródło witaminy C (korzystnie wpływa na odporność organizmu) oraz błonnika (dzięki któremu poprawia się metabolizm i ogólna kondycja). Do tego jest bogaty w fosfor i wapń, a także w witaminy B i E. Pitaja dobrze wpływa na pamięć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków - ze względu na niski indeks glikemiczny, tj. 37, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu II. Dodatkowo obniża zbyt duży poziom cholesterolu, wspomaga proces gojenia ran, a dzięki sporej dawce witaminy A korzystnie działa na wzrok. Może być doskonałym składnikiem dietetycznych, lekkich sałatek. W 100 g tego owocu znajduje się 60 kcal.

/ 9Truskawki

Obraz
© Shutterstock.com

Truskawki najlepiej smakują na początku lata i wtedy najlepiej sięgać po świeże okazy, a także robić domowe zapasy mrożonek. Truskawki mają sporo witaminy C, ale dostarczą również żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Do innych ich zalet warto zaliczyć fakt, że pomagają odkwasić organizm, działają krwiotwórczo i przeciwnowotworowo.

/ 9Pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Niskokaloryczne i bardzo zdrowe. W ich składzie znajdują się cenne dawki witamin z grupy B, witaminy K i potasu, który zadba m.in. o sprawne mięśnie. Charakterystyczną dla tych produktów substancją jest likopen, czyli jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomoże obniżyć poziom ciśnienia i złego cholesterolu, a tym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, ale także nowotworów. Warto pamiętać, że prozdrowotne właściwości mają nie tylko świeże produkty, ale również domowy ketchup, dobrej jakości przecier pomidorowy czy zupa pomidorowa.

/ 9Maliny

Obraz
© 123RF.COM

W składzie malin znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także wapń, magnez, żelazo i potas. Warto wiedzieć, że właściwości odżywcze mają również liście malin. Badania amerykańskich uczonych dowiodły, że maliny to smaczny i naturalny środek na odchudzanie. Pomagają spalać tkankę tłuszczową dzięki ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Dodatkowo te małe, czerwone owoce skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, przyśpieszają trawienie i zmniejszają ryzyko powstawania zaparć lub wzdęć.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał