Czerwone i różowe produkty pełne zdrowia
Wyróżniają je intensywne kolory, wyjątkowy smak i bogactwo witamin. Czerwone i różowe owoce oraz warzywa powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Ponadto zawierają antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym opóźniają starzenie. Możemy je jeść na surowo, ale są pyszne również po obróbce termicznej. Oto kilka podpowiedzi, jak je wybierać i zaserwować.
Barwne i wartościowe
Wyróżniają je intensywne kolory, wyjątkowy smak i bogactwo witamin. Czerwone i różowe owoce oraz warzywa powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Ponadto zawierają antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym opóźniają starzenie. Możemy je jeść na surowo, ale są pyszne również po obróbce termicznej. Oto kilka podpowiedzi, dlaczego warto je wybierać i jak je zaserwować.
Papryka
Pod względem zawartości witaminy C, papryka to prawdziwa królowa wśród warzyw. Dostarcza również sporych dawek beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na nasze oczy. Jedzona regularnie uzupełni niedobory witaminy B i najważniejszych składników mineralnych, m.in. magnezu, wapnia, potasu oraz żelaza. W jej składzie znajduje się także rutyna, która wzmacnia naczynia krwionośne. Co ważne, w czasie obróbki termicznej traci niewiele substancji odżywczych - można więc nafaszerować ją ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z cebulką, a następnie zapiec. Warto dodać do niej ostre przyprawy, co wspomoże odchudzanie.
Granaty
Najcenniejsze w ich składzie są polifenole, czyli przeciwutleniacze o działaniu odmładzającym. W ekstrakcie z granatu znajduje się też resweratrol, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe - redukuje wzrost komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu nowych. Ten egzotyczny owoc jedzony regularnie obniża również ciśnienie krwi i likwiduje złogi w tętnicach. Pasuje do sałatek i deserów.
Rzodkiewka
Ten chrupiący dodatek do twarożku lub sałatek zawiera sporo witaminy C, B1, potasu, fosforu i wapnia. Odpowiedzialny za jej ostrawy smak olejek gorczyczny, usprawnia trawienie i pobudza apetyt. Zawartość siarki korzystnie wpłynie także na kondycję włosów i paznokci. Co ważne, rzodkiewka jest niskokaloryczna - 100 g zawiera tylko 14 kcal.
Jabłka
Wyróżnia je wyjątkowa kombinacja witaminy C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. W ich skórce i gniazdach nasiennych znajdziemy sporo błonnika, który działa jak odkurzacz i usuwa z organizmy resztki pokarmowe oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia, a tym samym wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
Pitaja, czyli smoczy owoc
Smoczy owoc to przede wszystkim źródło witaminy C (korzystnie wpływa na odporność organizmu) oraz błonnika (dzięki któremu poprawia się metabolizm i ogólna kondycja). Do tego jest bogaty w fosfor i wapń, a także w witaminy B i E. Pitaja dobrze wpływa na pamięć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków - ze względu na niski indeks glikemiczny, tj. 37, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu II. Dodatkowo obniża zbyt duży poziom cholesterolu, wspomaga proces gojenia ran, a dzięki sporej dawce witaminy A korzystnie działa na wzrok. Może być doskonałym składnikiem dietetycznych, lekkich sałatek. W 100 g tego owocu znajduje się 60 kcal.
Truskawki
Truskawki najlepiej smakują na początku lata i wtedy najlepiej sięgać po świeże okazy, a także robić domowe zapasy mrożonek. Truskawki mają sporo witaminy C, ale dostarczą również żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Do innych ich zalet warto zaliczyć fakt, że pomagają odkwasić organizm, działają krwiotwórczo i przeciwnowotworowo.
Pomidory
Niskokaloryczne i bardzo zdrowe. W ich składzie znajdują się cenne dawki witamin z grupy B, witaminy K i potasu, który zadba m.in. o sprawne mięśnie. Charakterystyczną dla tych produktów substancją jest likopen, czyli jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomoże obniżyć poziom ciśnienia i złego cholesterolu, a tym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, ale także nowotworów. Warto pamiętać, że prozdrowotne właściwości mają nie tylko świeże produkty, ale również domowy ketchup, dobrej jakości przecier pomidorowy czy zupa pomidorowa.
Maliny
W składzie malin znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także wapń, magnez, żelazo i potas. Warto wiedzieć, że właściwości odżywcze mają również liście malin. Badania amerykańskich uczonych dowiodły, że maliny to smaczny i naturalny środek na odchudzanie. Pomagają spalać tkankę tłuszczową dzięki ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Dodatkowo te małe, czerwone owoce skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, przyśpieszają trawienie i zmniejszają ryzyko powstawania zaparć lub wzdęć.