Czereśnie – co można z nich zrobić?
Jednymi z pierwszych drzewek, które zaczynają kwitnąć na wiosnę są czereśnie. To również jedne z pierwszych owoców pojawiających się późną wiosną lub wczesnym latem. Niestety sezon na czereśnie nie trwa długo, więc warto dobrze go wykorzystać i jeść ile się da na surowo oraz przygotowywać z nich różne potrawy i ciasta. Jeśli chcemy cieszyć się czereśniami również w późniejszym okresie, możemy robić z nich przetwory.
Czereśnie – dlaczego warto je jeść?
Czereśnie są bardzo smaczne i zdrowe. Mają w sobie mnóstwo potasu, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru soli z organizmu. Owoce te korzystnie wpływają na pracę serca, nerek i tarczycy. Zawierają: fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, witaminę A i C, a także witaminy z grupy B, szczególnie B5, która polecana jest dla osób z artretyzmem.
Czereśnie wspierają również nasz wzrok oraz poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto są niskokaloryczne i regulują przemianę materii, więc mogą je jeść również osoby na dietach odchudzających. Czereśnie dobrze wpływają na układ pokarmowy oraz krwionośny, chroniąc przed miażdżycą.
Czereśnie – do czego można je wykorzystać?
Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseru. Z powodzeniem można je też przetwarzać, mrozić, suszyć, kandyzować, dodawać do ciast. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na zastosowanie czereśni w kuchni.
Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki
Dżem czereśniowy
Dżem to najprostszy sposób na zamknięcie lata w słoiku.
Składniki:
- 1 kg czereśni,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności musimy przygotować owoce. Należy je odszypułkować, umyć i wydrylować.
- Potem przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Następnie podgrzewamy wszystko na średnim ogniu.
- Gdy zaczną się gotować, co jakiś czas je mieszamy. Gotujemy tak do momentu, aż konsystencja dżemu będzie dla nas odpowiednia.
- Wtedy przekładamy gorącą masę do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.
Nalewka na czereśniach
Składniki:
- kg czereśni,
- ½ l spirytusu,
- ½ l wódki,
- ½ kg cukru,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Czereśnie myjemy i drylujemy, pozbawiając je ogonków. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Owoce wsypujemy do wysokiego słoika i zalewamy alkoholem, dorzucając do nich kilka pestek.
- Słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy na parapet na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a czereśnie zasypujemy cukrem.
- W ciągu kilku dni wytworzy się syrop, który należy potem połączyć z alkoholem. Powstały płyn filtrujemy, np. przez drobne sitko lub gazę, i zlewamy do butelek.
- Czereśnie można z powodzeniem wykorzystać do deserów.
Zupa z czereśni
Składniki:
- 600 czereśni,
- 1 ½ l wody,
- ½ szkl. śmietany,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru,
- cynamon, goździki.
Przygotowanie:
- Czereśnie należy umyć, wydrylować i zalać wrzącą wodą. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Możemy zblendować.
- Śmietanę mieszamy z mąką i cukrem i dodajemy do czereśni.
- Chwilę gotujemy.
- Zupę należy wystudzić i wstawić do lodówki, bo je się ją na zimno.
Chutney – dodatek do obiadów
Chutney z czereśni świetnie smakuje jako dodatek do różnego rodzaju mięs, np. kaczki, kurczaka, polędwiczek wieprzowych. Możne go też podawać z pieczonym łososiem. Jak przygotować takie cudo?
Składniki:
- ½ kg czereśni,
- 15 dag cukru,
- ¼ łyżeczki sproszkowanego chili,
- ¼ łyżeczki soli,
- 50 ml octu winnego,
- ząbek czosnku,
- goździk,
- po szczypcie kardamonu i cynamonu.
Przygotowanie:
- Owoce należy umyć i wydrylować. Wrzucamy je do garnka, dodajemy czosnek i ocet oraz podsmażamy przez ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy cukier, chili i przyprawy.
- Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu przez 45 minut.
- Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Czereśnie dają nam ogromne możliwości kulinarne. Nie bójmy się eksperymentować i łączyć ich z różnymi smakami. Warto wykorzystywać sezonowe owoce, bo tak szybko się kończą, a potem trzeba na nie czekać cały kolejny rok.