Trwa ładowanie...

Czereśnie – co można z nich zrobić?

Jednymi z pierwszych drzewek, które zaczynają kwitnąć na wiosnę są czereśnie. To również jedne z pierwszych owoców pojawiających się późną wiosną lub wczesnym latem. Niestety sezon na czereśnie nie trwa długo, więc warto dobrze go wykorzystać i jeść ile się da na surowo oraz przygotowywać z nich różne potrawy i ciasta. Jeśli chcemy cieszyć się czereśniami również w późniejszym okresie, możemy robić z nich przetwory.

Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseruCzereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseruŹródło: 123RF
d1u2dr4
d1u2dr4

Czereśnie – dlaczego warto je jeść?

Czereśnie są bardzo smaczne i zdrowe. Mają w sobie mnóstwo potasu, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru soli z organizmu. Owoce te korzystnie wpływają na pracę serca, nerek i tarczycy. Zawierają: fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, witaminę A i C, a także witaminy z grupy B, szczególnie B5, która polecana jest dla osób z artretyzmem.

Czereśnie wspierają również nasz wzrok oraz poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto są niskokaloryczne i regulują przemianę materii, więc mogą je jeść również osoby na dietach odchudzających. Czereśnie dobrze wpływają na układ pokarmowy oraz krwionośny, chroniąc przed miażdżycą.

Czereśnie – do czego można je wykorzystać?

Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseru. Z powodzeniem można je też przetwarzać, mrozić, suszyć, kandyzować, dodawać do ciast. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na zastosowanie czereśni w kuchni.

Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki

Dżem czereśniowy

Dżem to najprostszy sposób na zamknięcie lata w słoiku.

d1u2dr4

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności musimy przygotować owoce. Należy je odszypułkować, umyć i wydrylować.
  2. Potem przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Następnie podgrzewamy wszystko na średnim ogniu.
  3. Gdy zaczną się gotować, co jakiś czas je mieszamy. Gotujemy tak do momentu, aż konsystencja dżemu będzie dla nas odpowiednia.
  4. Wtedy przekładamy gorącą masę do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.
d1u2dr4

Nalewka na czereśniach

Składniki:

  • kg czereśni,
  • ½ l spirytusu,
  • ½ l wódki,
  • ½ kg cukru,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Czereśnie myjemy i drylujemy, pozbawiając je ogonków. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
  2. Owoce wsypujemy do wysokiego słoika i zalewamy alkoholem, dorzucając do nich kilka pestek.
  3. Słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy na parapet na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a czereśnie zasypujemy cukrem.
  4. W ciągu kilku dni wytworzy się syrop, który należy potem połączyć z alkoholem. Powstały płyn filtrujemy, np. przez drobne sitko lub gazę, i zlewamy do butelek.
  5. Czereśnie można z powodzeniem wykorzystać do deserów.
d1u2dr4

Zupa z czereśni

Składniki:

  • 600 czereśni,
  • 1 ½ l wody,
  • ½ szkl. śmietany,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • cynamon, goździki.

Przygotowanie:

  1. Czereśnie należy umyć, wydrylować i zalać wrzącą wodą. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Możemy zblendować.
  2. Śmietanę mieszamy z mąką i cukrem i dodajemy do czereśni.
  3. Chwilę gotujemy.
  4. Zupę należy wystudzić i wstawić do lodówki, bo je się ją na zimno.
d1u2dr4

Chutney – dodatek do obiadów

Chutney z czereśni świetnie smakuje jako dodatek do różnego rodzaju mięs, np. kaczki, kurczaka, polędwiczek wieprzowych. Możne go też podawać z pieczonym łososiem. Jak przygotować takie cudo?

Składniki:

  • ½ kg czereśni,
  • 15 dag cukru,
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 50 ml octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • goździk,
  • po szczypcie kardamonu i cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Owoce należy umyć i wydrylować. Wrzucamy je do garnka, dodajemy czosnek i ocet oraz podsmażamy przez ok. 15 minut.
  2. Następnie dodajemy cukier, chili i przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu przez 45 minut.
  4. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
d1u2dr4

Czereśnie dają nam ogromne możliwości kulinarne. Nie bójmy się eksperymentować i łączyć ich z różnymi smakami. Warto wykorzystywać sezonowe owoce, bo tak szybko się kończą, a potem trzeba na nie czekać cały kolejny rok.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj