Trwa ładowanie...

Czereśnie – co można z nich zrobić?

Jednymi z pierwszych drzewek, które zaczynają kwitnąć na wiosnę są czereśnie. To również jedne z pierwszych owoców pojawiających się późną wiosną lub wczesnym latem. Niestety sezon na czereśnie nie trwa długo, więc warto dobrze go wykorzystać i jeść ile się da na surowo oraz przygotowywać z nich różne potrawy i ciasta. Jeśli chcemy cieszyć się czereśniami również w późniejszym okresie, możemy robić z nich przetwory.

Share
Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseru
Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseruŹródło: 123RF
d1j3lo0

Czereśnie – dlaczego warto je jeść?

Czereśnie są bardzo smaczne i zdrowe. Mają w sobie mnóstwo potasu, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru soli z organizmu. Owoce te korzystnie wpływają na pracę serca, nerek i tarczycy. Zawierają: fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, witaminę A i C, a także witaminy z grupy B, szczególnie B5, która polecana jest dla osób z artretyzmem.

Czereśnie wspierają również nasz wzrok oraz poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto są niskokaloryczne i regulują przemianę materii, więc mogą je jeść również osoby na dietach odchudzających. Czereśnie dobrze wpływają na układ pokarmowy oraz krwionośny, chroniąc przed miażdżycą.

d1j3lo0

Czereśnie – do czego można je wykorzystać?

Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo same lub dodane do deseru. Z powodzeniem można je też przetwarzać, mrozić, suszyć, kandyzować, dodawać do ciast. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na zastosowanie czereśni w kuchni.

Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki

Dżem czereśniowy

Dżem to najprostszy sposób na zamknięcie lata w słoiku.

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
d1j3lo0

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności musimy przygotować owoce. Należy je odszypułkować, umyć i wydrylować.
  2. Potem przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Następnie podgrzewamy wszystko na średnim ogniu.
  3. Gdy zaczną się gotować, co jakiś czas je mieszamy. Gotujemy tak do momentu, aż konsystencja dżemu będzie dla nas odpowiednia.
  4. Wtedy przekładamy gorącą masę do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.

Nalewka na czereśniach

Składniki:

  • kg czereśni,
  • ½ l spirytusu,
  • ½ l wódki,
  • ½ kg cukru,
  • sok z cytryny.
d1j3lo0

Przygotowanie:

  1. Czereśnie myjemy i drylujemy, pozbawiając je ogonków. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
  2. Owoce wsypujemy do wysokiego słoika i zalewamy alkoholem, dorzucając do nich kilka pestek.
  3. Słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy na parapet na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a czereśnie zasypujemy cukrem.
  4. W ciągu kilku dni wytworzy się syrop, który należy potem połączyć z alkoholem. Powstały płyn filtrujemy, np. przez drobne sitko lub gazę, i zlewamy do butelek.
  5. Czereśnie można z powodzeniem wykorzystać do deserów.

Zupa z czereśni

Składniki:

  • 600 czereśni,
  • 1 ½ l wody,
  • ½ szkl. śmietany,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • cynamon, goździki.
d1j3lo0

Przygotowanie:

  1. Czereśnie należy umyć, wydrylować i zalać wrzącą wodą. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Możemy zblendować.
  2. Śmietanę mieszamy z mąką i cukrem i dodajemy do czereśni.
  3. Chwilę gotujemy.
  4. Zupę należy wystudzić i wstawić do lodówki, bo je się ją na zimno.

Chutney – dodatek do obiadów

Chutney z czereśni świetnie smakuje jako dodatek do różnego rodzaju mięs, np. kaczki, kurczaka, polędwiczek wieprzowych. Możne go też podawać z pieczonym łososiem. Jak przygotować takie cudo?

Składniki:

  • ½ kg czereśni,
  • 15 dag cukru,
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 50 ml octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • goździk,
  • po szczypcie kardamonu i cynamonu.
d1j3lo0

Przygotowanie:

  1. Owoce należy umyć i wydrylować. Wrzucamy je do garnka, dodajemy czosnek i ocet oraz podsmażamy przez ok. 15 minut.
  2. Następnie dodajemy cukier, chili i przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu przez 45 minut.
  4. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Czereśnie dają nam ogromne możliwości kulinarne. Nie bójmy się eksperymentować i łączyć ich z różnymi smakami. Warto wykorzystywać sezonowe owoce, bo tak szybko się kończą, a potem trzeba na nie czekać cały kolejny rok.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1j3lo0

Podziel się opinią

Share
d1j3lo0
d1j3lo0
Więcej tematów