WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Czego warto spróbować w Portugalii?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Bartek Kieżun

/ 6Tradycyjne przysmaki

Obraz
© 123RF

Portugalia smakuje wybornie. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i czego spróbować. Oto zestawienie pięciu przysmaków, których pod żadnym pozorem nie można przeoczyć podczas wizyty w Portugalii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pasteis de nata

Obraz
© 123RF

Inaczej zwane pasteis de Belem od nazwy miejsca z którego pochodzą. Zakonnicy z klasztoru w Belem, dziś już leżącego w granicach administracyjnych Lizbony i słynnego z powodu wyjątkowej architektury mieli do dyspozycji spore ilości jajek, którymi wierni płacili im za posługę. Białka wykorzystywali do klarowania wina i do krochmalenia habitów. Należało wymyślić sposób na żółtka. W ten sposób powstał wyjątkowy krem, który otulony chrupiącym kruchym ciastem dziś jest jedną z ulubionych słodkich przekąsek w całej Portugalii, nie tylko zaś w Belem, gdzie dziesiątki tysięcy turystów ustawiają się w kolejce, by obejrzeć wspaniały klasztor, doskonały przykład architektury manuelińskiej oraz po to, by zjeść słynne ciasteczko.

/ 6Bifana

Obraz
© 123RF

Lizboński burger. Kultowa kanapka idealnie sprawdzająca się w roli szybkiego obiadu lub przekąski do małego piwa podczas spaceru. Kawałki wieprzowiny długo marynuje się z papryką, cytryną i czosnkiem, a potem dusi do miękkości. Przed podaniem mięso wsuwa się do chrupiącej bułki i okazuje się, że naprawdę wiele więcej do szczęścia nie trzeba. Do jej skosztowania namawiał podczas wizyty nad Tagiem Anthony Bourdain, więc dziś w miejscach, gdzie kręcił swój program o każdej porze jest spora kolejka, ale warto się w niej ustawić i choć przez chwilę poczuć jak prawdziwy lizbończyk.

/ 6Francesinha

Obraz
© 123RF

Mieszkańcy Porto nie chcieli być gorsi od mieszkańców Lizbony i też mają swoja kultową kanapkę. To pieczywo tostowe przełożone szynką lub boczkiem, stekiem i kawałkiem kiełbasy na dodatek. Później zapakowane w ser również od zewnątrz, zapieczone i podane najczęściej w piwno-pomidorowym sosie, choć są też wersje na winie oraz na winie i brandy. Dietetycy są zgodni: ta kanapka może zabić co delikatniejsze jednostki, co nie zmienia faktu, że być w Porto i jej nie skosztować byłoby wielkim niedopatrzeniem. Francesinha, czyli mała Francuzeczka, ma swoich zawziętych fanów i tych, którzy są jej, delikatnie mówić, niechętni, ale jest legendą i do tego podaje się ją dość często z frytkami. A co?

/ 6Caldo verde

Obraz
© 123RF

Ta lekka zupa pochodzi z regionu Minho, północno-zachodniego skrawka Portugalii. Została nawet uznana za jeden z cudów portugalskiej gastronomii. Jest prosta i bazuje na tym, co jest dostępne przez cały rok. Do garnka kucharze wrzucają ziemniaki, cebulę, czasem czosnek i na koniec galicyjską kapustę. Nic więc dziwnego, że dzięki temu prostemu składowi zupa przez lata zyskiwała na popularności i stała się przebojem w kraju, w którym zupy są równie popularne jak w Polsce. Każdy mógł ją w końcu z łatwością przyrządzić.

Podróżując po Minho i w ogóle po północnej Portugalii, w każdym ogródku widzi się kapustę galicyjską. Sterczy dumnie niewspierana żadną tyczką, a potrafi dorosnąć do rozmiarów niezbyt rozwiniętego nastolatka. Nic nie robi sobie z silnego wiatru, deszczu czy pojawiającego się od czasu do czasu śniegu i… nieco przypomina jarmuż. I to, co najsympatyczniejsze w caldo verde to fakt, że jeśli nie ma pod ręką galicyjskiej kapusty, to spokojnie można ją podać z jarmużem.

/ 6Pao de deus

Obraz
© 123RF

Wygląda jak bułeczka ze słodką kruszonką. Jest tradycyjnym portugalskim śniadaniem oraz jedym z kultowych wypieków przygotowywanych w okolicach 1 listopada. Tradycja dzielenia się chlebem tego dnia słychać w nazwie, bowiem tak zwany boski chleb odnosi się w tym wypadku nie do smaku, ale do zwyczaju dzielenia się jedzeniem. W portugalskiej przeszłości bywało, że nie wystarczało chleba, czy też w ogóle jedzenia dla wszystkich. Historycy mówią, że fatalny pod tym względem był zwłaszcza rok 1755 kiedy trzęsienie ziemi w Lizbonie pozbawiło życia wiele osób, a jeszcze więcej zostawiło bez dachu nad głową. Wówczas pao por deus (jak wówczas mówiono) uratował życie niejednemu lizbończykowi. A jak jest teraz? 1 listopada rano dzieciaki biegają po ulicach krzycząc: Ó tia, dá bolinho?, czyli "ciocia, dasz ciasteczko?" co jest odpowiednikiem amerykańskiego zawołania cukierek albo psikus. Co kraj, to obyczaj!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości