Czego nie wiecie o kalafiorze?
Jednym z najbardziej popularnych polskich warzyw jest kalafior. Należy on do rodziny kapustowatych, a pochodzi z Cypru, o czym mało osób wie. Dlatego też jeszcze kilkaset lat temu nazywano go kapustą cypryjską. Istnieje teoria, że kalafior jest mutacją kapusty. Bliższe prawdy wydaje się jednak, że przodkiem kalafiora jest brokuł, który jeszcze dziś rośnie dziko w niektórych regionach świata.
Kalafiory uprawiano już w czasach starożytnych. Były bardzo popularne w Grecji i Rzymie. Do Polski trafiły, podobnie jak wiele innych warzyw, wraz z królową Boną na przełomie XVI i XVII wieku. Ówczesny kalafior nie przypominał jednak dzisiejszych odmian. Główki były mniej zwarte, skromniejsze i miały zielonkawą barwę.
Kalafior - wartości odżywcze
Jadalną częścią tego warzywa, jest jego kwiat. Może on osiągać wagę nawet dwóch kilogramów, powinien mieć jasny kolor, bez plam i przebarwień. Niestety, w domowych uprawach rzadko osiągamy takie rezultaty, kalafiory bowiem są bardzo podatne na choroby i często atakują je szkodniki. Dlatego też przed spożyciem kalafiory należy dokładnie myć, by usunąć larwy owadów, które mogą ukrywać się w główce.
Kalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Zawiera potas, magnez, mangan oraz mnóstwo witamin: B1, B2, B5, B6, B9, C i K. To również bogate źródło błonnika. Warzywo te ma jeszcze inne ważne cechy: nie wywołuje alergii, jest niskokaloryczny i daje uczucie sytości. Osoby, które chcą stracić na wadze się powinny włączyć kalafiora na stałe do swojej diety. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść. Nie jest zalecany osobom z chorą tarczycą, bo zawiera substancje zaburzające wchłanianie jodu.
Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką
Odmiany kalafiora
Odmian kalafiorów jest wiele. Najbardziej znany jest biały kalafior, ale w sklepach i na straganach znajdziemy też kalafiory o innych kolorach. Fioletowy jest bardziej pikantny niż biały, a jego intensywny kolor nadaje potrawom dodatkowego, apetycznego wyglądu. Inną popularną odmianą jest zielony kalafior mający najczęściej kształt stożka. Są również odmiany żółte i pomarańczowe, wszystkie jednak smakują równie dobrze.
W kuchni wykorzystujemy kalafiory na wiele sposobów. Możemy je gotować, piec, smażyć w cieście czy jeść na surowo. Pasują do niego przeróżne sosy. Najprostszy, ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą jest nazywany na całym świecie kalafiorem po polsku, bo właśnie z naszego kraju ta potrawa się wywodzi.
Kalafior można przechowywać w lodówce przez mniej więcej pięć dni, ale możemy, po podzieleniu na mniejsze różyczki, zamrozić go na kilka miesięcy. Nie straci swoich właściwości.
Jak ugotować kalafiora?
Gotowanie kalafiora, by był on smaczny, wymaga kilku trików. Przede wszystkim wrzucamy kalafior do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku na nie więcej niż cztery minuty. Dzięki temu nie tylko nie straci witamin, ale będzie pyszny i chrupiący. Nie wolno gotować kalafiora w aluminiowych garnkach – wtedy żółknie i traci smak. A ugotowany odpowiednio będzie naprawdę pyszny i zdrowy.