Czego nie wiecie o kalafiorze?

Jednym z najbardziej popularnych polskich warzyw jest kalafior. Należy on do rodziny kapustowatych, a pochodzi z Cypru, o czym mało osób wie. Dlatego też jeszcze kilkaset lat temu nazywano go kapustą cypryjską. Istnieje teoria, że kalafior jest mutacją kapusty. Bliższe prawdy wydaje się jednak, że przodkiem kalafiora jest brokuł, który jeszcze dziś rośnie dziko w niektórych regionach świata.

KalafiorKalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kalafiory uprawiano już w czasach starożytnych. Były bardzo popularne w Grecji i Rzymie. Do Polski trafiły, podobnie jak wiele innych warzyw, wraz z królową Boną na przełomie XVI i XVII wieku. Ówczesny kalafior nie przypominał jednak dzisiejszych odmian. Główki były mniej zwarte, skromniejsze i miały zielonkawą barwę.

Kalafior - wartości odżywcze

Jadalną częścią tego warzywa, jest jego kwiat. Może on osiągać wagę nawet dwóch kilogramów, powinien mieć jasny kolor, bez plam i przebarwień. Niestety, w domowych uprawach rzadko osiągamy takie rezultaty, kalafiory bowiem są bardzo podatne na choroby i często atakują je szkodniki. Dlatego też przed spożyciem kalafiory należy dokładnie myć, by usunąć larwy owadów, które mogą ukrywać się w główce.


Kalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Zawiera potas, magnez, mangan oraz mnóstwo witamin: B1, B2, B5, B6, B9, C i K. To również bogate źródło błonnika. Warzywo te ma jeszcze inne ważne cechy: nie wywołuje alergii, jest niskokaloryczny i daje uczucie sytości. Osoby, które chcą stracić na wadze się powinny włączyć kalafiora na stałe do swojej diety. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść. Nie jest zalecany osobom z chorą tarczycą, bo zawiera substancje zaburzające wchłanianie jodu.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Odmiany kalafiora

Odmian kalafiorów jest wiele. Najbardziej znany jest biały kalafior, ale w sklepach i na straganach znajdziemy też kalafiory o innych kolorach. Fioletowy jest bardziej pikantny niż biały, a jego intensywny kolor nadaje potrawom dodatkowego, apetycznego wyglądu. Inną popularną odmianą jest zielony kalafior mający najczęściej kształt stożka. Są również odmiany żółte i pomarańczowe, wszystkie jednak smakują równie dobrze.

W kuchni wykorzystujemy kalafiory na wiele sposobów. Możemy je gotować, piec, smażyć w cieście czy jeść na surowo. Pasują do niego przeróżne sosy. Najprostszy, ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą jest nazywany na całym świecie kalafiorem po polsku, bo właśnie z naszego kraju ta potrawa się wywodzi.


Kalafior można przechowywać w lodówce przez mniej więcej pięć dni, ale możemy, po podzieleniu na mniejsze różyczki, zamrozić go na kilka miesięcy. Nie straci swoich właściwości.

Jak ugotować kalafiora?

Gotowanie kalafiora, by był on smaczny, wymaga kilku trików. Przede wszystkim wrzucamy kalafior do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku na nie więcej niż cztery minuty. Dzięki temu nie tylko nie straci witamin, ale będzie pyszny i chrupiący. Nie wolno gotować kalafiora w aluminiowych garnkach – wtedy żółknie i traci smak. A ugotowany odpowiednio będzie naprawdę pyszny i zdrowy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie