Czego nie wiecie o kalafiorze?

Jednym z najbardziej popularnych polskich warzyw jest kalafior. Należy on do rodziny kapustowatych, a pochodzi z Cypru, o czym mało osób wie. Dlatego też jeszcze kilkaset lat temu nazywano go kapustą cypryjską. Istnieje teoria, że kalafior jest mutacją kapusty. Bliższe prawdy wydaje się jednak, że przodkiem kalafiora jest brokuł, który jeszcze dziś rośnie dziko w niektórych regionach świata.

KalafiorKalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kalafiory uprawiano już w czasach starożytnych. Były bardzo popularne w Grecji i Rzymie. Do Polski trafiły, podobnie jak wiele innych warzyw, wraz z królową Boną na przełomie XVI i XVII wieku. Ówczesny kalafior nie przypominał jednak dzisiejszych odmian. Główki były mniej zwarte, skromniejsze i miały zielonkawą barwę.

Kalafior - wartości odżywcze

Jadalną częścią tego warzywa, jest jego kwiat. Może on osiągać wagę nawet dwóch kilogramów, powinien mieć jasny kolor, bez plam i przebarwień. Niestety, w domowych uprawach rzadko osiągamy takie rezultaty, kalafiory bowiem są bardzo podatne na choroby i często atakują je szkodniki. Dlatego też przed spożyciem kalafiory należy dokładnie myć, by usunąć larwy owadów, które mogą ukrywać się w główce.


Kalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Zawiera potas, magnez, mangan oraz mnóstwo witamin: B1, B2, B5, B6, B9, C i K. To również bogate źródło błonnika. Warzywo te ma jeszcze inne ważne cechy: nie wywołuje alergii, jest niskokaloryczny i daje uczucie sytości. Osoby, które chcą stracić na wadze się powinny włączyć kalafiora na stałe do swojej diety. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść. Nie jest zalecany osobom z chorą tarczycą, bo zawiera substancje zaburzające wchłanianie jodu.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Odmiany kalafiora

Odmian kalafiorów jest wiele. Najbardziej znany jest biały kalafior, ale w sklepach i na straganach znajdziemy też kalafiory o innych kolorach. Fioletowy jest bardziej pikantny niż biały, a jego intensywny kolor nadaje potrawom dodatkowego, apetycznego wyglądu. Inną popularną odmianą jest zielony kalafior mający najczęściej kształt stożka. Są również odmiany żółte i pomarańczowe, wszystkie jednak smakują równie dobrze.

W kuchni wykorzystujemy kalafiory na wiele sposobów. Możemy je gotować, piec, smażyć w cieście czy jeść na surowo. Pasują do niego przeróżne sosy. Najprostszy, ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą jest nazywany na całym świecie kalafiorem po polsku, bo właśnie z naszego kraju ta potrawa się wywodzi.


Kalafior można przechowywać w lodówce przez mniej więcej pięć dni, ale możemy, po podzieleniu na mniejsze różyczki, zamrozić go na kilka miesięcy. Nie straci swoich właściwości.

Jak ugotować kalafiora?

Gotowanie kalafiora, by był on smaczny, wymaga kilku trików. Przede wszystkim wrzucamy kalafior do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku na nie więcej niż cztery minuty. Dzięki temu nie tylko nie straci witamin, ale będzie pyszny i chrupiący. Nie wolno gotować kalafiora w aluminiowych garnkach – wtedy żółknie i traci smak. A ugotowany odpowiednio będzie naprawdę pyszny i zdrowy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał