Czas na truskawkowe żniwa

Wydaje się, że truskawki to kapryśne owoce. Kiedy jest zbyt sucho, nie chcą rosnąć i zbyt szybko dojrzewają. Natomiast gdy zbyt obficie pada deszcz, owoce gniją. Skutki zawirowań natury zauważyć możemy w naszych portfelach, gdy ceny ulubionych owoców mocno szybują w górę. Jednak sezon na nie trwa na tyle krótko, że zjedzenie ich jest wręcz obowiązkiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Tradycyjnie zaraz po pojawieniu się na rynku polskich truskawek, zaczną znikać te sprowadzane z Hiszpanii i Włoch. Dziś w supermarketach małe pudełko można dostać za mniej niż 4 zł. Warto słuchać też plantatorów, którzy ostrzegają przed nieuczciwymi sprzedawcami. Na początku sezonu truskawkowego może się zdarzyć, że do tradycyjnych polskich łubianek przesypywane będą tańsze owoce importowane.

- Na świeże truskawki czekamy cały rok. Najlepsze są te średniej wielkości, ponieważ są najsłodsze. Aby zapewnić najlepszy smak i aromat owocu, należy kupować je w czerwcu i lipcu najlepiej bezpośrednio od rolników i plantatorów. Lepiej nie zaopatrywać się w nie w supermarketach, szczególnie w sezonie – tłumaczy Arkadiusz Wejer, szef kuchni Hotel Bristol Tradition & Luxury, Grand Hotel Rzeszów.

Amatorzy truskawek, którzy chcą owoce kupić taniej, powinni przede wszystkim udawać się do osób, które je uprawiają. Świeżość to podstawa, ale nie tylko o nią chodzi.

- Są owoce, a do nich należą właśnie truskawki, które nie mogą leżeć dłużej niż jeden dzień. Właśnie dlatego wielu sprzedających już w godzinach popołudniowych obniża ceny. Wolą sprzedać towar taniej niż go wyrzucić. Dla kupującego po południu, ok. godz. 17, to oszczędność nawet połowy ceny - tłumaczy Danuta Lalik, właścicielka plantacji truskawek.

Walcz o zdrowie
Kierowany przez prof. Paula Thornalleya zespół z University of Warwick (Wlk. Brytania) odkrył w minionym roku, że wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca. Natomiast naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie (USA) razem z kolegami z University of East Anglia w Norwich (Wlk. Brytania) udowodnili, że jedzenie większych ilości truskawek pomaga uniknąć zawału. Ekstrakt z owoców chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także przedłuża ich żywotność i redukuje zniszczenia powstałe w DNA. Pomagają więc utrzymać urodę.

Zrób zapasy

Polska jest drugim (po Chinach) dostawcą truskawek na świecie. Uprawiamy aż 49 odmian tych owoców. Dzielimy je na dwie grupy - pierwsza to odmiany owocujące w okresie wiosennym, natomiast druga natomiast owocuje przez cały sezon wegetacyjny.

Jedną z ciekawszych i niezwykle popularnych jest truskawka kaszubska - wyjątkowo słodka i aromatyczna, na co wpływa specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące latem na tych terenach dobowe wahania temperatury - chłodne noce i upalne dni. Owoce warto jeść świeże - świetnie gaszą pragnienie. Jeśli komuś znudzą się w takiej postaci, nie trzeba się martwić - pomysłów na sezonowe smakołyki z tymi owocami w roli głównej jest bez liku. Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu lub kefiru to niezwykle zdrowa propozycja. Owoce świetnie sprawdzają się w ciastach, zatopione w słodkiej galaretce i w towarzystwie bitej śmietany. - Truskawki wykorzystuje się nie tylko do deserów, ale też sosów, do makaronów, nawet mięs – dodaje Arkadiusz Wejer.

Znawcy kuchni polecają chłodnik truskawkowy, pierogi lub knedle z owocami. Można pokusić się o wykonanie sałatki na słono na przykład z owocami i ze szpinakiem albo pieczarkami i kozim serem. Truskawkowy sos wyśmienicie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi lub z pieczonym łososiem.
W sezonie warto zrobić zapas owoców na cały rok. Truskawki bez problemu się mrożą. Kiedy przyjdzie zima, chętnie wykorzystujemy robione z nich dżemy i konfitury.

ml/mmch/kuchnia.wp.p

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce