Czas na dynię. Niezastąpiona w jesiennym menu

Dynia to roślina z rodziny dyniowatych, bliska krewna cukinii, kabaczka, arbuza i melona. Jej oryginalnym środowiskiem są gorące i wilgotne obszary Ameryki Środkowej, ale kilka z jej gatunków uprawianych jest także w umiarkowanej klimatycznie Europie. Dynia jest warzywem bogatym w wartości odżywcze wyróżniającym się wszechstronnym zastosowaniem kulinarnym – świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko.

DyDynia to jeden z symboli jesiennej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia – wartości odżywcze

Miąższ dyni wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych, a przy tym interesującym i unikatowym składem chemicznym. Mimo że zawiera niewielką ilość białka, tłuszczy i węglowodanów, jest szczodrym źródłem soli mineralnych i witamin B1, B2, B6, E, K, a przede wszystkim ogromnych ilości witamin A i C. Poza tym dynie dostarczają organizmowi duże ilości żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, manganu oraz selenu, a także takich substancji jak tiamina, niacyna i ryboflawina.

W pestkach dyni zawarte są pełnowartościowe tłuszcze roślinne, z których 80 proc. stanowią tłuszcze nasycone.

Dynia – właściwości

Dynia w postaci przetworów wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga w leczeniu dolegliwości nerek i układu krążenia. Ponadto, występujące w niej substancje oczyszczają organizm i regulują metabolizm. Dynia stymuluje wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości narządów układu pokarmowego, pomaga w zaparciach. Działa pozytywnie również na układ krwionośny: obniża poziom cholesterolu i glukozy, zmniejszając tym samym ryzyko zapadnięcia na cukrzycę.

Kopytka dyniowe

Przypisuje się jej także pozytywny wpływ na dolegliwości takie jak stwardnienie tętnic czy miażdżyca.

Dynia pomaga także w przypadku niewydolności nerek, wątroby lub serca, a ponadto sprzyja zdrowemu odchudzaniu.

Zawarte w dyni beta-karoten oraz prowitamina A wpływają korzystnie na jakość widzenia, a także przeciwdziałają krzywiźnie i innym schorzeniom układu kostnego. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki obniżając ryzyko zachorowania na nowotwory, a witamina E reguluje proces nawadniania skóry.

Substancje odżywcze zawarte w pestkach dyni mają szczególny wpływ na zdrowie mężczyzn, ponieważ przeciwdziałają zapaleniom prostaty, a także wpływają korzystnie na pracę jąder. Poza tym, jedzenie pestek dyni sprzyja utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci tak u mężczyzn, jak i u kobiet. Przyjmuje się również, że pestki dyni działają przeciwpasożytniczo, pomagają w walce z owsikami, tasiemcami i robaczycą.

Dynia – zastosowanie

Dawniej w kulturze indiańskiej z dyni wyrabiano różnego rodzaju naczynia oraz rzeźby, widząc w jej kształcie i konsystencji świetny budulec. Dziś ten rodzaj zastosowania jest nadal aktualny, ponieważ wydrążona dynia stała się symbolem amerykańskiego święta Halloween, co ma swoje podłoże w wierzeniach, że warzywo posiada moc sprowadzania duchów zmarłych.

Dynia ma niezliczone zastosowania w przemyśle spożywczym i przetwórczym. Wyrabiane są z niej dżemy, powidła, a także przeciery i soki dla niemowląt.

Ponadto, istnieje wiele przepisów na pierogi, placki i zupy z dyni. Świetnie sprawdzi się także w sałatkach, tartach, babeczkach i zapiekankach, a dzięki swojej intensywnie pomarańczowej barwie dynia zastąpi żółtka jaj w ciastach drożdżowych.

Warzywo jest także jednym z podstawowych elementów diet odchudzających, ponieważ mimo uczucia sytości jakie wywołuje, dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Dynia znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakty i olejki z pestek dyni są bazą dla kremów odżywiających oraz nawilżających.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany