Czas na dynię. Niezastąpiona w jesiennym menu

Dynia to roślina z rodziny dyniowatych, bliska krewna cukinii, kabaczka, arbuza i melona. Jej oryginalnym środowiskiem są gorące i wilgotne obszary Ameryki Środkowej, ale kilka z jej gatunków uprawianych jest także w umiarkowanej klimatycznie Europie. Dynia jest warzywem bogatym w wartości odżywcze wyróżniającym się wszechstronnym zastosowaniem kulinarnym – świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko.

DyDynia to jeden z symboli jesiennej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia – wartości odżywcze

Miąższ dyni wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych, a przy tym interesującym i unikatowym składem chemicznym. Mimo że zawiera niewielką ilość białka, tłuszczy i węglowodanów, jest szczodrym źródłem soli mineralnych i witamin B1, B2, B6, E, K, a przede wszystkim ogromnych ilości witamin A i C. Poza tym dynie dostarczają organizmowi duże ilości żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, manganu oraz selenu, a także takich substancji jak tiamina, niacyna i ryboflawina.

W pestkach dyni zawarte są pełnowartościowe tłuszcze roślinne, z których 80 proc. stanowią tłuszcze nasycone.

Dynia – właściwości

Dynia w postaci przetworów wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga w leczeniu dolegliwości nerek i układu krążenia. Ponadto, występujące w niej substancje oczyszczają organizm i regulują metabolizm. Dynia stymuluje wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości narządów układu pokarmowego, pomaga w zaparciach. Działa pozytywnie również na układ krwionośny: obniża poziom cholesterolu i glukozy, zmniejszając tym samym ryzyko zapadnięcia na cukrzycę.

Kopytka dyniowe

Przypisuje się jej także pozytywny wpływ na dolegliwości takie jak stwardnienie tętnic czy miażdżyca.

Dynia pomaga także w przypadku niewydolności nerek, wątroby lub serca, a ponadto sprzyja zdrowemu odchudzaniu.

Zawarte w dyni beta-karoten oraz prowitamina A wpływają korzystnie na jakość widzenia, a także przeciwdziałają krzywiźnie i innym schorzeniom układu kostnego. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki obniżając ryzyko zachorowania na nowotwory, a witamina E reguluje proces nawadniania skóry.

Substancje odżywcze zawarte w pestkach dyni mają szczególny wpływ na zdrowie mężczyzn, ponieważ przeciwdziałają zapaleniom prostaty, a także wpływają korzystnie na pracę jąder. Poza tym, jedzenie pestek dyni sprzyja utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci tak u mężczyzn, jak i u kobiet. Przyjmuje się również, że pestki dyni działają przeciwpasożytniczo, pomagają w walce z owsikami, tasiemcami i robaczycą.

Dynia – zastosowanie

Dawniej w kulturze indiańskiej z dyni wyrabiano różnego rodzaju naczynia oraz rzeźby, widząc w jej kształcie i konsystencji świetny budulec. Dziś ten rodzaj zastosowania jest nadal aktualny, ponieważ wydrążona dynia stała się symbolem amerykańskiego święta Halloween, co ma swoje podłoże w wierzeniach, że warzywo posiada moc sprowadzania duchów zmarłych.

Dynia ma niezliczone zastosowania w przemyśle spożywczym i przetwórczym. Wyrabiane są z niej dżemy, powidła, a także przeciery i soki dla niemowląt.

Ponadto, istnieje wiele przepisów na pierogi, placki i zupy z dyni. Świetnie sprawdzi się także w sałatkach, tartach, babeczkach i zapiekankach, a dzięki swojej intensywnie pomarańczowej barwie dynia zastąpi żółtka jaj w ciastach drożdżowych.

Warzywo jest także jednym z podstawowych elementów diet odchudzających, ponieważ mimo uczucia sytości jakie wywołuje, dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Dynia znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakty i olejki z pestek dyni są bazą dla kremów odżywiających oraz nawilżających.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇