Trwa ładowanie...

Ciasto dyniowe fit. Oto trzy pomysły na dietetyczne desery

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Można z niej wyczarować wiele dań, począwszy od zup, poprzez placuszki, dżemy, gulasze, sosy, na babeczkach i ciastach kończąc. Z dyniowych pyszności nie muszą również osoyby, które dbają o linię. Mamy dla was trzy proste i szybkie przepisy na ciasta dyniowe, które będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia. Oto nasze propozycje.

Te desery nie pójdą w boczkiTe desery nie pójdą w boczkiŹródło: 123RF
d3ldf6c
d3ldf6c

Babeczki dyniowe z cynamonem

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 100 g erytrytolu (można zamienić na brązowy cukier)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. W jednej misce połącz ze sobą suche składniki - mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon. Wymieszaj.
  2. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej, mleko, jajka.
  3. Dodaj mokre składniki i puree z dyni do suchych.
  4. Wymieszaj całość łyżką.
  5. Ciasto nałóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut.
  6. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Kopytka dyniowe

Ekspresowy chlebek dyniowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni
  • 10 g świeżych drożdży drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła
  • pestki dyni
d3ldf6c

Przygotowanie:

  • Wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolej trochę ciepłego mleka i odstaw ok. 15 minut.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, miąższ z dyni, roztopione masło, sól oraz połowę pestek dyni.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Ciasto przełóż do keksówki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Wierzch posyp resztą pestek, wstaw ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut.
  • Kiedy chlebek się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika, pozostaw go tam do ostygnięcia.
Ciasto dyniowe 123RF
Źródło: 123RF

Ciasto dyniowe z aksamitnym kremem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej surowej dyni
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 brzoskwinia
  • cukier z prawdziwą wanilią
d3ldf6c

Krem:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij jajka, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Dodaj olej, miksując na wysokich obrotach.
  3. Do ubitych jajek dodaj dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Wymieszaj całość łyżką. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
  4. Delikatnie wmieszaj mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
  5. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  6. Gdy ciasto będzie zimne, przetnij je poziomo na pół.
  7. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj serek. Kremem przełóż ciasto.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ldf6c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ldf6c
Więcej tematów