Ciasto dyniowe fit. Oto trzy pomysły na dietetyczne desery

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Można z niej wyczarować wiele dań, począwszy od zup, poprzez placuszki, dżemy, gulasze, sosy, na babeczkach i ciastach kończąc. Z dyniowych pyszności nie muszą również osoyby, które dbają o linię. Mamy dla was trzy proste i szybkie przepisy na ciasta dyniowe, które będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia. Oto nasze propozycje.

Ciasto dynioweTe desery nie pójdą w boczki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Babeczki dyniowe z cynamonem

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 100 g erytrytolu (można zamienić na brązowy cukier)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. W jednej misce połącz ze sobą suche składniki - mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon. Wymieszaj.
  2. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej, mleko, jajka.
  3. Dodaj mokre składniki i puree z dyni do suchych.
  4. Wymieszaj całość łyżką.
  5. Ciasto nałóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut.
  6. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Kopytka dyniowe

Ekspresowy chlebek dyniowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni
  • 10 g świeżych drożdży drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła
  • pestki dyni

Przygotowanie:

  • Wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolej trochę ciepłego mleka i odstaw ok. 15 minut.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, miąższ z dyni, roztopione masło, sól oraz połowę pestek dyni.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Ciasto przełóż do keksówki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Wierzch posyp resztą pestek, wstaw ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut.
  • Kiedy chlebek się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika, pozostaw go tam do ostygnięcia.
Ciasto dyniowe
© 123RF

Ciasto dyniowe z aksamitnym kremem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej surowej dyni
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 brzoskwinia
  • cukier z prawdziwą wanilią

Krem:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij jajka, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Dodaj olej, miksując na wysokich obrotach.
  3. Do ubitych jajek dodaj dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Wymieszaj całość łyżką. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
  4. Delikatnie wmieszaj mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
  5. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  6. Gdy ciasto będzie zimne, przetnij je poziomo na pół.
  7. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj serek. Kremem przełóż ciasto.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny