Ciasto dyniowe fit. Oto trzy pomysły na dietetyczne desery
Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Można z niej wyczarować wiele dań, począwszy od zup, poprzez placuszki, dżemy, gulasze, sosy, na babeczkach i ciastach kończąc. Z dyniowych pyszności nie muszą również osoyby, które dbają o linię. Mamy dla was trzy proste i szybkie przepisy na ciasta dyniowe, które będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia. Oto nasze propozycje.
Babeczki dyniowe z cynamonem
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 1 szklanka puree z dyni
- 4 łyżki oleju
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 100 g erytrytolu (można zamienić na brązowy cukier)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- W jednej misce połącz ze sobą suche składniki - mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon. Wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej, mleko, jajka.
- Dodaj mokre składniki i puree z dyni do suchych.
- Wymieszaj całość łyżką.
- Ciasto nałóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut.
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Kopytka dyniowe
Ekspresowy chlebek dyniowy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni
- 10 g świeżych drożdży drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 g masła
- pestki dyni
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolej trochę ciepłego mleka i odstaw ok. 15 minut.
- W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, miąższ z dyni, roztopione masło, sól oraz połowę pestek dyni.
- Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Ciasto przełóż do keksówki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Wierzch posyp resztą pestek, wstaw ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut.
- Kiedy chlebek się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika, pozostaw go tam do ostygnięcia.
Ciasto dyniowe z aksamitnym kremem
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki owsianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g startej surowej dyni
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 1 brzoskwinia
- cukier z prawdziwą wanilią
Krem:
- 120 g serka typu Philadelphia
- 50 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszaj.
- W drugiej misce ubij jajka, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Dodaj olej, miksując na wysokich obrotach.
- Do ubitych jajek dodaj dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Wymieszaj całość łyżką. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
- Delikatnie wmieszaj mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy ciasto będzie zimne, przetnij je poziomo na pół.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj serek. Kremem przełóż ciasto.