Ciasto dyniowe fit. Oto trzy pomysły na dietetyczne desery

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Można z niej wyczarować wiele dań, począwszy od zup, poprzez placuszki, dżemy, gulasze, sosy, na babeczkach i ciastach kończąc. Z dyniowych pyszności nie muszą również osoyby, które dbają o linię. Mamy dla was trzy proste i szybkie przepisy na ciasta dyniowe, które będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia. Oto nasze propozycje.

Ciasto dynioweTe desery nie pójdą w boczki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Babeczki dyniowe z cynamonem

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 100 g erytrytolu (można zamienić na brązowy cukier)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. W jednej misce połącz ze sobą suche składniki - mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon. Wymieszaj.
  2. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej, mleko, jajka.
  3. Dodaj mokre składniki i puree z dyni do suchych.
  4. Wymieszaj całość łyżką.
  5. Ciasto nałóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut.
  6. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Kopytka dyniowe

Ekspresowy chlebek dyniowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni
  • 10 g świeżych drożdży drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła
  • pestki dyni

Przygotowanie:

  • Wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolej trochę ciepłego mleka i odstaw ok. 15 minut.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, miąższ z dyni, roztopione masło, sól oraz połowę pestek dyni.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Ciasto przełóż do keksówki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Wierzch posyp resztą pestek, wstaw ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut.
  • Kiedy chlebek się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika, pozostaw go tam do ostygnięcia.
Ciasto dyniowe
© 123RF

Ciasto dyniowe z aksamitnym kremem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej surowej dyni
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 brzoskwinia
  • cukier z prawdziwą wanilią

Krem:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij jajka, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Dodaj olej, miksując na wysokich obrotach.
  3. Do ubitych jajek dodaj dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Wymieszaj całość łyżką. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
  4. Delikatnie wmieszaj mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
  5. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  6. Gdy ciasto będzie zimne, przetnij je poziomo na pół.
  7. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj serek. Kremem przełóż ciasto.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości