Dynia piżmowa w kuchni. Czy trzeba ją obierać? Jak można ją jeść?

Dynia uchodzi za niekwestionowaną królową jesieni. Nic dziwnego. Jej złoty i aromatyczny miąższ to prawdziwa skarbnica zdrowia. Z dyni możemy przygotować wiele pyszności od słodkich babeczek, serników, tart, aż po kremowe zupy, gulasze, curry, dania z makaronem czy z ryżem. Jedną z najsmaczniejszych odmian jest dynia piżmowa. Co warto o niej wiedzieć?

Dynia piżmowaCo można przygotować z dyni piżmowej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Dynia piżmowa - jakie ma właściwości?

Dynia piżmowa charakteryzuje się gruszkowatym kształtem i dość cienką skórką. Osiąga niewielkie, jak na dynię, rozmiary. Waży średnio 1-3 kg. Ma intensywnie pomarańczowy miąższ, który jest kremowy i słodki w smaku, więc doskonale nadaje się na zupę dyniową, frytki, desery oraz jako dodatek do mięs. W 100 g dyni piżmowej jest 44 kcal. Dynia piżmowa to wartościowe źródło witamin i minerałów. Dostarcza m.in. witaminy A, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, manganu, magnezu, potasu i błonnika.

Dynia piżmowa zawiera 88 proc. wody i całe mnóstwo przeciwutleniaczy, dlatego oprócz nawadniania, świetnie chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Niestety dynia piżmowa ma dość wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost poziomu glukozy w organizmie. Muszą więc na nią uważać osoby z insulinoopornościa i cukrzycą.

Kopytka dyniowe

Dynia piżmowa - jak obrać

Dynia piżmowa ma bardzo cienką i delikatną skórkę, więc nie musimy jej obierać. Jeśli jednak chcemy usunąć skórkę, z łatwością możemy ją obrać za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw lub noża. Dynię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy warzywo na pół, a pestki usuwamy za pomocą łyżki. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy je.

Dynia piżmowa - przepisy

Dynia piżmowa ma charakterystyczny maślany smak. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia czy gotowania. Przygotujemy z niej pyszny sernik, babeczki, nadzienie do tarty. Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami - cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem czy goździkami. Jednak dynia piżmowa sprawdzi się nie tylko jako składnik słodkich dań. Możemy z niej przygotować aromatyczną zupę krem, indyjskie curry, gulasz, risotto, sos do makaronu. Dynię piżmową możemy również faszerować.

Zupa z dyni piżmowej

Składniki:

  • 500 g miąższu dyni piżmowej
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka w proszku
  • curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, uważając, by nie przypalić czosnku.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tartce. Dodaj marchew do cebuli. Smaż 1-2 minuty.
  3. Dodaj dynię, smaż kolejne kilka minut.
  4. Wlej bulion i gotuj, aż dynia będzie miękka.
  5. Wlej mleczko kokosowe, dopraw do smaku i zblenduj na gładki krem.
  6. Podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

Tagliatelle z dynią, boczkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 400 miąższu dyni
  • 10 plastrów boczku
  • 100 ml śmietanki
  • 30 proc.
  • 1 cebula
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę, dynię i boczek pokrój w kostkę. Napatelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj boczek boczek i podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 3 minut.
  2. Zmniejsz ogień, dodaj dynię, przykryj i duś 10 minut. Po tym czasie odkryj patelnię i podsmażaj jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała.
  3. Wlej śmietankę 30 proc. i smaż jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj szpinak i wymieszaj.
  5. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  6. Makaron przełóż do sosu, wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne