Trwa ładowanie...

Dynia piżmowa w kuchni. Czy trzeba ją obierać? Jak można ją jeść?

Dynia uchodzi za niekwestionowaną królową jesieni. Nic dziwnego. Jej złoty i aromatyczny miąższ to prawdziwa skarbnica zdrowia. Z dyni możemy przygotować wiele pyszności od słodkich babeczek, serników, tart, aż po kremowe zupy, gulasze, curry, dania z makaronem czy z ryżem. Jedną z najsmaczniejszych odmian jest dynia piżmowa. Co warto o niej wiedzieć?

Co można przygotować z dyni piżmowejCo można przygotować z dyni piżmowejŹródło: 123RF
d1zwlqc
d1zwlqc

Dynia piżmowa - jakie ma właściwości?

Dynia piżmowa charakteryzuje się gruszkowatym kształtem i dość cienką skórką. Osiąga niewielkie, jak na dynię, rozmiary. Waży średnio 1-3 kg. Ma intensywnie pomarańczowy miąższ, który jest kremowy i słodki w smaku, więc doskonale nadaje się na zupę dyniową, frytki, desery oraz jako dodatek do mięs. W 100 g dyni piżmowej jest 44 kcal. Dynia piżmowa to wartościowe źródło witamin i minerałów. Dostarcza m.in. witaminy A, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, manganu, magnezu, potasu i błonnika.

Dynia piżmowa zawiera 88 proc. wody i całe mnóstwo przeciwutleniaczy, dlatego oprócz nawadniania, świetnie chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Niestety dynia piżmowa ma dość wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost poziomu glukozy w organizmie. Muszą więc na nią uważać osoby z insulinoopornościa i cukrzycą.

Kopytka dyniowe

Dynia piżmowa - jak obrać

Dynia piżmowa ma bardzo cienką i delikatną skórkę, więc nie musimy jej obierać. Jeśli jednak chcemy usunąć skórkę, z łatwością możemy ją obrać za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw lub noża. Dynię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy warzywo na pół, a pestki usuwamy za pomocą łyżki. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy je.

d1zwlqc

Dynia piżmowa - przepisy

Dynia piżmowa ma charakterystyczny maślany smak. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia czy gotowania. Przygotujemy z niej pyszny sernik, babeczki, nadzienie do tarty. Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami - cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem czy goździkami. Jednak dynia piżmowa sprawdzi się nie tylko jako składnik słodkich dań. Możemy z niej przygotować aromatyczną zupę krem, indyjskie curry, gulasz, risotto, sos do makaronu. Dynię piżmową możemy również faszerować.

Zupa z dyni piżmowej

Składniki:

  • 500 g miąższu dyni piżmowej
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka w proszku
  • curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, uważając, by nie przypalić czosnku.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tartce. Dodaj marchew do cebuli. Smaż 1-2 minuty.
  3. Dodaj dynię, smaż kolejne kilka minut.
  4. Wlej bulion i gotuj, aż dynia będzie miękka.
  5. Wlej mleczko kokosowe, dopraw do smaku i zblenduj na gładki krem.
  6. Podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
d1zwlqc

Tagliatelle z dynią, boczkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 400 miąższu dyni
  • 10 plastrów boczku
  • 100 ml śmietanki
  • 30 proc.
  • 1 cebula
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę, dynię i boczek pokrój w kostkę. Napatelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj boczek boczek i podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 3 minut.
  2. Zmniejsz ogień, dodaj dynię, przykryj i duś 10 minut. Po tym czasie odkryj patelnię i podsmażaj jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała.
  3. Wlej śmietankę 30 proc. i smaż jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj szpinak i wymieszaj.
  5. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  6. Makaron przełóż do sosu, wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj