Czajnik elektryczny – na co warto zwracać uwagę przy wyborze?

Czajnik to niepozorne, ale jakże przydatne akcesorium kuchenne, bez którego nie wyobrażamy sobie dziś życia. Niektórzy z nas preferują modele elektryczne, które do działania nie potrzebują kuchenki gazowej czy płyty indukcyjnej. Na co warto zwracać uwagę przy wyborze?

Czajnik elektryczny to urządzenie przydatne w każdym domu
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Materiał czajnika

Czajniki elektryczne mogą być zbudowane z tworzywa sztucznego, stali, szkła lub z ceramiki. Tworzywo sztuczne jest dość popularne na naszym rynku, lekkie i stosunkowo tanie. Modele ze stali są znacznie cięższe, a dobrze wykonane egzemplarze powinny mieć termoizolację, co zapobiega przegrzewaniu się zewnętrznych ścianek. Modele szklane są estetyczne i stanowią świetną ozdobę kuchni, jednak dość szybko się nagrzewają. Modele wykonane z ceramiki są najcięższe, ale za to uważane często za najładniejsze ze względu na ozdoby czy formę. Ceramika nie nagrzewa się tak szybko jak szkło i łatwo jest ją utrzymać w czystości.

Pojemność czajnika

Pojemność czajnika zależy głównie od tego, z ilu osób składa się gospodarstwo domowe. Najmniejsze modele, a więc od 0,6 l do 1 l, mogą zagotować naraz odpowiednio od ok. 1,5 do 4 szklanek wody (przy założeniu, że jedna standardowa szklanka to 250 ml). Największe modele, powyżej 2 l, zagotują nawet 9 szklanek naraz. Warto wziąć też pod uwagę minimalną ilość wody do zagotowania podaną przez producenta, która zazwyczaj wynosi połowę pojemności czajnika.

Im większa rodzina, tym oczywiście przyda się większa pojemność. Dla par czy singli najlepsze będą modele z pojemnością do 1 l, rodzinom z dzieckiem lub z dwojgiem dzieci przydadzą się czajniki do 1,7 litrów, a rodzinom wielodzietnym – od 1,7 do 2 l.

Moc i regulacja temperatury

Im większą moc mają czajniki, tym szybciej zagotują wodę. Z reguły podaje się, że modele niskowatowe, czyli te od 200 W do 1500 W, średnio gotują wodę w czasie 4 minut i więcej. Czajniki średniowatowe (do 2000 W) są w stanie zagotować wodę w czasie od 3 do 4 minut, natomiast egzemplarze wysokowatowe zagotują wodę w przeciągu mniej niż 3 minut.

Warto też zwracać uwagę na funkcję regulacji temperatury. Ta opcja przydaje się zwłaszcza tym, którzy przygotowują napoje dla dzieci czy różne rodzaje kawy lub herbaty. Temperatura może być regulowana w zakresie od 40 stopni do 100 stopni.

Rodzaje grzałki

Czajniki elektryczne zawierają dwa rodzaje grzałki: spiralną i płytową. Modele z grzałką spiralną są stosunkowo tanie i ciszej pracują, natomiast wymagają większej ilości wody do zagotowania i mają większą podatność na osadzanie się kamienia. Modele z grzałką płytową wymagają mniejszej ilości wody do zagotowania i łatwiej jest je również oczyścić. Mają też z reguły większą moc.

Filtry

Filtry w czajnikach elektrycznych minimalizują przedostanie się zanieczyszczeń do szklanki. Wyróżnia się filtry z siateczki nylonowej, które są tanim i dość skutecznym rozwiązaniem, bo wychwytują większe zanieczyszczenia. Znajdziemy również filtry z siateczki stalowej, które są nieco lepsze od poprzedniego wariantu. Trzecim rodzajem są filtry węglowe, które pochłaniają drobne zanieczyszczenia oraz zapachy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce