Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół

Brownie z czerwonej fasoli to już klasyk wśród dietetycznych deserów. Jednak nie każdy wie, że do słodkich wypieków świetnie nadaje się również biała fasola. Dzięki niej babka wielkanocna wyjdzie delikatna, wilgotna i puszysta. Bez obaw, smak fasoli nie będzie wyczuwalny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stółCytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół
oprac. Katarzyna Gileta

Na formę o poj. 1,4 l:

  • 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g)
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka L
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 60 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Do wysmarowania formy:

  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyki bułki tartej

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasolę odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem zmiksować. Do fasoli dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce.Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników.

Przepis

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st. C przez 50 minut, bez termoobiegu.

Przepis

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem. Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy, należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast