Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół
Brownie z czerwonej fasoli to już klasyk wśród dietetycznych deserów. Jednak nie każdy wie, że do słodkich wypieków świetnie nadaje się również biała fasola. Dzięki niej babka wielkanocna wyjdzie delikatna, wilgotna i puszysta. Bez obaw, smak fasoli nie będzie wyczuwalny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Na formę o poj. 1,4 l:
- 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g)
- 350 g mąki pszennej
- 3 jajka L
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 60 g masła
- 250 g kwaśnej śmietany 12 proc.
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na lukier:
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 2 łyki bułki tartej
Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasolę odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem zmiksować. Do fasoli dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce.Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników.
Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st. C przez 50 minut, bez termoobiegu.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem. Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy, należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze