Trwa ładowanie...
d2oh6no
10-03-2020 14:53

Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół

Przepis

Brownie z czerwonej fasoli to już klasyk wśród dietetycznych deserów. Jednak nie każdy wie, że do słodkich wypieków świetnie nadaje się również biała fasola. Dzięki niej babka wielkanocna wyjdzie delikatna, wilgotna i puszysta. Bez obaw, smak fasoli nie będzie wyczuwalny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d2oh6no
3.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na formę o poj. 1,4 l:

  • 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g)
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka L
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 60 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Do wysmarowania formy:

  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyki bułki tartej
Przepis

Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasolę odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem zmiksować. Do fasoli dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce.Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników.

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st. C przez 50 minut, bez termoobiegu.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem. Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy, należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no