WAŻNE
TERAZ

Koniec poszukiwań Tadeusza Dudy. Policja zdradza szczegóły

Cynamon – rodzaje, zastosowanie, właściwości lecznicze

Cynamon to przyprawa uzyskiwana z suszonej kory cynamonowca, dostępna na rynku w postaci skręconych rurek lub proszku o rdzawym kolorze i charakterystycznym słodko-korzennym smaku i zapachu.

Laski cynamonu mogą być wykorzystywane jako element dekoracyjny nie tylko różnych dań, ale też świeczek i stroików
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marlena Kostyńska
2

Cynamon – rodzaje

Wyróżnia się około 250 gatunków cynamonowców, jednak spośród nich najczęściej wykorzystywany jest cynamonowiec cejloński (uznawany za lepszy) oraz cynamonowiec wonny (kasja).

Istnieje kilka sposobów, które pozwalają je rozróżnić. W przypadku cynamonu zmielonego, kasja ma dość ciemny rdzawy kolor i cierpkawy, piekący smak; cynamon cejloński jest jasny i żółtobrązowy, a w smaku delikatny, korzenny, z nutą cytrusa. W przypadku zakupu* laski cynamonu* różnicę łatwiej dostrzec: cynamon kasja jest zwinięty pojedynczo i miele się ciężko, a cejloński skręca się z dwóch stron, tworząc dwie kruche rurki, które łatwo się mieli.

Cynamon – zastosowanie

Cynamon zazwyczaj dodawany jest to słodkich potraw z jabłkami i ryżem, deserów (szarlotka, lody)
, kawy, sosu czekoladowego, ale też do ponczu oraz grzanego wina lub piwa. Cynamon jest charakterystyczna przyprawą do [piernika]

((http://kuchnia.wp.pl/tag/piernik))

. Nadaje aromatu potrawom mięsnym, szczególnie z baraniny, dodaje się go również do gotowanych ryb i szynek.

Z cynamonowca cejlońskiego otrzymuje się olejek cynamonowy, którego używa się jako aromat do produktów spożywczych oraz stosuje się w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.

Cynamon jest źródłem błonnika, zawiera dużo wapnia, żelaza i manganu, ale też cynk, magnez oraz śladowe ilości fosforu, potasu i selenu.

Cynamon – przechowywanie

Przy zakupie dobrze jest upewnić się, że czuć charakterystyczny słodki** zapach cynamonu, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że jest świeży. Należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w miejscach chłodnych, ciemnych i suchych. **Cynamon mielony można przechowywać do 6 miesięcy, a właściwie przechowywany cynamon w laskach może zachować świeżość nawet 3–4 lata.

Cynamon – właściwości lecznicze

Cynamonowce są roślinami leczniczymi, a cynamon ma właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, korzystnie wpływa na układ krwionośny, nerki i trawienie, przyspiesza przemianę materii i wspomaga zwalczanie trądziku. Ma działanie antyoksydacyjne, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga też jej krzepnięcie.

Cynamon łagodzi migreny, a przy dłuższym stosowaniu również mdłości, zaś w połączeniu z miodem redukuje bóle stawów. Zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca i cukrzycę, może też działać korzystnie na osoby cierpiące na chorobę Alzheimera i Parkinsona.

Cynamon – przeciwwskazania

Nie ma potwierdzonych badań odnośnie* szkodliwości cynamonu* dla człowieka, jednak stwierdzono, że zawarta w nim kumaryna (benzopiron) jest toksyczna dla zwierząt. Dlatego też zaleca się ostrożność, ponieważ nadmierne spożycie cynamonu mogłoby prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Kumaryna może również wchodzić w reakcje z aspiryną, niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi czy warfaryną.

Nadużycie cynamonu może prowadzić do problemów z oddychaniem, powodować przyspieszenie akcji serca oraz wywołać potliwość, po której następuje stan depresyjny i senność. Niepokojące objawy nie pojawiają się przy* dziennej dawce cynamonu* nieprzekraczającej 6 gramów.

Kobiety w ciąży powinny ograniczać spożycie cynamonu, ponieważ może on doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne