Cykoria zapiekana w szynce
Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. Ma one podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cykorie oczyścić ze zwiędłych liści, wyciąć gorzkie głąbiki. Zagotować wodę z solą i octem, włożyć cyrkonie i gotować ok. 5 min. Odcedzić, osuszyć.
- Każdą główkę cykorii zawinąć w plaster szynki, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, resztę masła podzielić na małe kawałeczki i ułożyć na cykoriach.
- Posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl