Curry z cukinią. Tak ci posmakuje, że będziesz powtarzać przepis bez końca
Curry z cukinii to jeden z łatwiejszych i pysznych przepisów na cukinię. Idealnym towarzyszem dla cukinii będzie ciecierzyca - wartościowe źródło białka roślinne. Curry świetnie rozgrzewa i syci. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 2 średnie cukinie,
- 2 posiekane cebule,
- 1 pomidor,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka nasion kminku,
- ¼ łyżeczki kurkumy w proszku,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka kolendry w proszku,
- 1 łyżeczka kminku w proszku,
- sól do smaku,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 3/4 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej – opcjonalnie 1 puszka ciecierzycy,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki garam masala,
- 2 łyżeczki oleju kokosowego,
- opcjonalnie ¼ szklanki wody.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i dodaj nasiona kminku. Dodaj starty imbir, czosnek, kontynuując mieszanie.
- Następnie dodaj cebulę i smaż dalej, aż stanie się przezroczysta. Dodaj posiekane pomidory. Gdy pomidory zmiękną, dodaj kurkumę, pieprz cayenne, kolendrę i kminek w proszku.
- Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Teraz dodaj posiekaną cukinię i sól, smaż rzez ok. 3-5 min.
- Dodaj ciecierzycę i delikatnie wymieszaj. Po około minucie dodaj mleko kokosowe, garam masala i delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę (u mnie natka pietruszki). Podawaj z ryżem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze