Trwa ładowanie...
d3ijb85

Curry z cukinią. Tak ci posmakuje, że będziesz powtarzać przepis bez końca

Przepis

Curry z cukinii to jeden z łatwiejszych i pysznych przepisów na cukinię. Idealnym towarzyszem dla cukinii będzie ciecierzyca - wartościowe źródło białka roślinne. Curry świetnie rozgrzewa i syci. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d3ijb85
3.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 2 średnie cukinie,
  • 2 posiekane cebule,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • ¼ łyżeczki kurkumy w proszku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku,
  • 1 łyżeczka kminku w proszku,
  • sól do smaku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej – opcjonalnie 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki garam masala,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • opcjonalnie ¼ szklanki wody.
Przepis
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i dodaj nasiona kminku. Dodaj starty imbir, czosnek, kontynuując mieszanie.
  • Następnie dodaj cebulę i smaż dalej, aż stanie się przezroczysta. Dodaj posiekane pomidory. Gdy pomidory zmiękną, dodaj kurkumę, pieprz cayenne, kolendrę i kminek w proszku.
  • Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Teraz dodaj posiekaną cukinię i sól, smaż rzez ok. 3-5 min.
  • Dodaj ciecierzycę i delikatnie wymieszaj. Po około minucie dodaj mleko kokosowe, garam masala i delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę (u mnie natka pietruszki). Podawaj z ryżem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Curry z cukinią. Tak ci posmakuje, że będziesz powtarzać przepis bez końca
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85