Cukinia wytrzyma do wiosny. Wystarczy zastosować patent ogrodników

Cukinia to jedno z tych warzyw, które można cieszyć się znacznie dłużej niż trwa sezon zbiorów – pod warunkiem, że wiemy, jak przechowywać cukinię. Doświadczeni ogrodnicy zdradzają proste triki, dzięki którym zdrowe, dorodne okazy zachowają świeżość nawet przez kilka miesięcy.

Jak przechowywać cukinię?Jak przechowywać cukinię?
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Jesienią, zanim złapie pierwszy przymrozek, zbieraj tylko te egzemplarze, które nadają się do długiego składowania. Młode cukinie, świetne do sałatek, są zbyt delikatne. Do zimowego przechowywania wybieraj późne odmiany, gdyż są większe, z twardą skórką, zdrową łodygą i głuchym odgłosem przy stuknięciu. Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać cukinię, to ten artykuł jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Jak przechowywać cukinię po zbiorach?

Zbierając warzywa, użyj noża lub sekatora i zostaw minimum 5 cm łodygi. Dlaczego tyle? To naturalna ochrona przed chorobami. Jeśli kikut będzie za krótki, nie poradzi sobie z infekcjami. Dodatkowo końcówkę można zanurzyć w parafinie, co jeszcze bardziej ograniczy ryzyko gnicia. Po zbiorze delikatnie oczyść owoce suchą szmatką, nie myj ich i zostaw na dobę w słońcu, by skórka lekko się podsuszyła. Uważaj, by w żaden sposób nie uszkodzić skórki warzywa.

Jak przechowywać cukinię w piwnicy i domu?

Najlepsze warunki to ciemne, chłodne i przewiewne miejsce, temperatura 4–10°C, wilgotność około 80 proc. Czyli po prostu jakaś piwnica lub spiżarnia, najlepiej z daleka od piekarnika, pralki i innych urządzeń, które się nagrzewają. Układaj cukinie tak, by się nie stykały, np. na słomie lub trocinach. Możesz też wykorzystać tradycyjny patent: każdą cukinię włóż do rajstopy i powieś pod sufitem. W domu postaw na chłodne, suche miejsca, na pod łóżkiem, w szafie lub przy nienagrzewanym oknie. Owiń owoce w papier lub oddziel tekturą.

Jak przechowywać cukinię w lodówce lub zamrażarce?

W lodówce cukinia wytrzyma maksymalnie 3 tygodnie, najlepiej w perforowanym woreczku w szufladzie na warzywa. Tam jest jakieś 5°C. Do mrożenia pokrój ją w kostkę lub plasterki, bo całe sztuki tracą strukturę i smak.

Przy prawidłowych warunkach w piwnicy cukinia zachowuje świeżość nawet przez 4–5 miesięcy. To bardzo długo. Regularnie kontroluj zapasy i usuwaj egzemplarze z oznakami psucia. Gdy miąższ stanie się gąbczasty, a nasiona zaczną kiełkować, taki owoc lepiej wyrzucić.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości