Trwa ładowanie...
da2b04y
Katarzyna Kwella

Cukinia duszona w sosie z pieczarkami. Pysznie, szybko i prosto

Przepis

Proste i pyszne danie, które sprawdzi się na obiad czy kolację. Cukinia z pieczarkami w kremowym sosie dobrze smakuje z chlebem opieczonym na patelni, ze złotymi tostami, z ryżem, makaronem albo jako jarzynka do obiadu. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

da2b04y
2.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • kilka ząbków czarnego czosnku,
  • 80 ml śmietanki 12 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek.
Przepis
  • Cebulę pokrój w większą kostkę, pieczarki umyj, większe przekrój na dwie lub cztery części, cukinie przekrój na cztery części wzdłuż, a następnie z plasterki.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż pieczarki z cebulą doprawiając je solą i pieprzem.
  • Dodaj cukinie i smaż ok. 5 min. Następnie wlej śmietankę, wrzuć ząbki czosnku i tymianek.
  • Całość duś ok. 5-10 min. Dopraw do smaku.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Cukinia duszona w sosie z pieczarkami. Pysznie, szybko i prosto
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1
Share
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
Więcej tematów
da2b04y