Crème brûlée. Narodowa duma Francji

Jak powstał crème brûlée do końca nie wiadomo – cała historia owiana jest legendą i sporem o jego wymyślenie pomiędzy Francją, Hiszpanią i Wielką Brytanią. Jednak wydaje się, że to właśnie Francuzi w tej kwestii zasługują na palmę pierwszeństwa, gdyż już w 1691 roku w książce kucharskiej francuskiego szefa kuchni François Massialota znalazł się po raz pierwszy przepis na ten deser.

Creme brulee
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Przypadek i przemyślane arcydzieło?

Do tej pory nie wiadomo, jak naprawdę powstał ten znany już na całym świcie deser i pewnie nigdy się nie dowiemy. Jedna z historii przypisuje autorstwo tego smakołyku Françoisowi Massialota, szef kuchni orleańskich książąt. Choć w tamtym czasie był jednym z najsławniejszych kucharzy Francji, to jednak trudno było mu zadowolić królewskie podniebienia, a szczególnie małego Filipa Orleańskiego. Pewnego dnia książę zarzucił Massialotowi, że deser, który mu zaserwował jest zimny. Sprytny szef kuchni znalazł rozwiązanie - położył talerz na rozgrzanym żelazie, co spowodowało, że cukier w deserze skarmelizował się i przypalił, a sam krem nie zmienił temperatury. W ten sposób powstał bardzo ciekawy i oryginalny deser, który zasmakował nie tylko księciu, ale wszystkim.
Bardzo prawdopodobna wydaje się także druga historia powstanie crème brûlée z Massialotem w roli głównej. W końcu to w jego książce po raz pierwszy pojawił się przepis na ten deser. Szef kuchni podróżował po całym świecie i próbował różnych specjałów, więc prawie pewne jest, że crème brûlée powstał jako inspiracja innymi deserami. I właśnie dlatego trudno jest jednoznacznie określić korzenie tego deseru.
Zwrot "crème brûlée" w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu przypalony krem. Nazwa może nie jest zbyt apetyczna, ale wiąże się z jedną z legend dotyczących powstania deseru. A jak się wymawia nazwę crème brûlée? Zobacz wideo:

Przepis na crème brûlée

Klasyczny crème brûlée powstaje na bazie kremu z jajek, kremówki, białego cukru oraz ziarenek wanilii. Żółtka uciera się z cukrem, a następnie łączy z podgrzanymi ze śmietanką ziarenkami wanilii i odstawia do schłodzenia. Następnie masę przelewa się do naczynia żaroodpornego oraz zapieka w piekarniku lub przypieka za pomocą specjalnego palnika. Na koniec wierzchnią warstwę deseru posypuje się cukrem i wkłada na chwilę do piekarnika z włączoną opcją grillowania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce