Dlaczego ogórki kiszone buzują? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące was pytania na temat kiszonek

Ogórki kiszone są pyszne, jednak ich przygotowanie przyprawia wielu z nas o ból głowy. Ogórki gazują, a zalewa zrobiła się mętna. Zastanawiasz się, w gdzie leży przyczyna i czy takie ogórki nadają się w ogóle do jedzenia? Odpowiadamy.

Ogórki kiszoneOgórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15

Dlaczego ogórki kiszone buzują po otwarciu?

Jeśli ogórki gazują po otwarciu, nie ma się czego obawiać. To oznaka procesu fermentacji, który jest konieczny do zakiszenia ogórków. Gaz w ogórkach jest wynikiem działania bakterii kwasu mlekowego, które produkują dwutlenek węgla. Nie wyrzucajcie więc takich ogórków.

Dlaczego ogórki kiszone są miękkie?

Jeśli wasze ogórki są miękkie, to możliwe, że kupiliście słabej jakości, przenawożone ogórki. Jeżeli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszone były miękkie, nie powinniśmy też kupować zbyt młodych ogórków. Warto więc zwracać uwagę na to, jakie ogórki wybieramy. Najlepiej kupować takie z upraw ekologicznych lub od lokalnych dostawców. Dobrą odmianą, która doskonale nadaje się do kiszenia, są ogórki śremskie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone ogórki kiszone

Kolejnym powodem miękkich ogórków mogą być też uszkodzone zakrętki albo niedokręcenie słoika. Dobrze więc sprawdzić dokładnie nasze zakrętki przed kiszeniem ogórków, a jeśli mamy wątpliwości co do ich szczelności, wymienić je na nowe.

Dlaczego w ogórkach kiszonych jest mętna woda?

Mętna woda w ogórkach to normalny objaw fermentacji. Podobnie jest też z białym osadem, który osadza się na dnie słoika.

Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?

Ogórki mogą zepsuć się pod wpływem bakterii lub pleśni, które dostają się do ogórków. Przyczyną mogą być brudne naczynia, nieumyte ręce, nieszczelne słoiki i zakrętki, bądź niedokładne oczyszczenie ogórków przed kiszeniem. Jeśli twoje ogórki się zepsują, na pewno się zorientujesz. Zepsute ogórki bardzo nieprzyjemnie pachną i są bardzo miękkie - niemal rozpadają się w rękach.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne