Co zrobić z kalafiorem w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pięć przepisów na kalafiora

Obraz
© 123RF.COM

Kalafior to pyszne i niskokaloryczne warzywo. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Najczęściej gotujemy go i podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można go również jeść surowo w sałatkach, zapiekać pod beszamelem czy dodawać do zup. Ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z ziołami, przyprawami i mięsem.

Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 5Kalafior w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Kalafiora możemy jeść na surowo. W takie formie świetnie smakuje jako składnik sałatki z prażonym słonecznikiem, kukurydzą, szynką, koperkiem i sosem majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem lub w pikantnym sosie curry. Kalafior to także pyszny dodatek do zup jarzynowych. Świetnym pomysłem jest krem podawany z czosnkowymi grzankami i odrobiną zielonego pesto. Na bazie rozgotowanego kalafiora z dodatkiem wulkanicznej soli, można przygotować wegański majonez.

/ 5Wegetariańskie burgery

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 kalafior,
  • 3 jajka,
  • 100 ml śmietanki,
  • bułka tarta,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: w garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki i obgotuj (ok. 6-7 minut). W miseczce roztrzep jajka ze śmietanką. Szczypiorek posiekaj. Ugotowanego kalafiora zblenduj, dodaj masę jajeczną, szczypiorek i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż dłonie i wyrób kalafiora z jajkami na gładką masę. Uformuj z niej kotleciki. Smaż je na oleju na złocisty kolor.

/ 5Kalafior zapiekany pod beszamelem

Obraz
© 123RF.COM

1 średni kalafior,
0,5 łyżki soli,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki
400 ml mleka,
0,5 szklanki startego parmezanu,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: kalafiora opłucz i podziel na różyczki. W wodzie zagotuj wodę z solą, wrzuć kalafiora i gotuj przez 5 minut. Odcedź i ułóż w naczyniu żaroodpornym. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Nie przestając mieszać, wlewaj mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Sosem polej kalafiora i posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

/ 5Zupa kalafiorowa jak u babci

Obraz
© 123RF.COM
  • 0,5 kalafiora,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 łodygi selera,
  • kawałek pora,
  • 1 udko kurczaka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki klarowanego masła. Przygotowanie: warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę, pora i selera pokrój w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć warzywa, oprósz solą i podsmaż. Zalej warzywa wodą, dodaj umyte udko kurczaka i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i gotuj, aż zmięknie. Śmietanę wymieszaj z odrobiną wywaru i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem, wsyp koperek.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika