Pięć przepisów na kalafiora
Kalafior to pyszne i niskokaloryczne warzywo. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Najczęściej gotujemy go i podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można go również jeść surowo w sałatkach, zapiekać pod beszamelem czy dodawać do zup. Ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z ziołami, przyprawami i mięsem.
Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa
Kalafior w kuchni
Kalafiora możemy jeść na surowo. W takie formie świetnie smakuje jako składnik sałatki z prażonym słonecznikiem, kukurydzą, szynką, koperkiem i sosem majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem lub w pikantnym sosie curry. Kalafior to także pyszny dodatek do zup jarzynowych. Świetnym pomysłem jest krem podawany z czosnkowymi grzankami i odrobiną zielonego pesto. Na bazie rozgotowanego kalafiora z dodatkiem wulkanicznej soli, można przygotować wegański majonez.
Wegetariańskie burgery
- 1 kalafior,
- 3 jajka,
- 100 ml śmietanki,
- bułka tarta,
- szczypiorek,
- sól, pieprz, cukier,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: w garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki i obgotuj (ok. 6-7 minut). W miseczce roztrzep jajka ze śmietanką. Szczypiorek posiekaj. Ugotowanego kalafiora zblenduj, dodaj masę jajeczną, szczypiorek i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż dłonie i wyrób kalafiora z jajkami na gładką masę. Uformuj z niej kotleciki. Smaż je na oleju na złocisty kolor.
Kalafior zapiekany pod beszamelem
1 średni kalafior,
0,5 łyżki soli,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki
400 ml mleka,
0,5 szklanki startego parmezanu,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: kalafiora opłucz i podziel na różyczki. W wodzie zagotuj wodę z solą, wrzuć kalafiora i gotuj przez 5 minut. Odcedź i ułóż w naczyniu żaroodpornym. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Nie przestając mieszać, wlewaj mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Sosem polej kalafiora i posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Zupa kalafiorowa jak u babci
- 0,5 kalafiora,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 4 łodygi selera,
- kawałek pora,
- 1 udko kurczaka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
- łyżka posiekanego koperku,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki klarowanego masła. Przygotowanie: warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę, pora i selera pokrój w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć warzywa, oprósz solą i podsmaż. Zalej warzywa wodą, dodaj umyte udko kurczaka i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i gotuj, aż zmięknie. Śmietanę wymieszaj z odrobiną wywaru i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem, wsyp koperek.