Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche? Prosty przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z kubkiem popołudniowej herbaty czy kawy. Dobre ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i wilgotne. Na co zwracać więc uwagę, aby ciasto nie było przesuszone?

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz Warszewski

Czemu ciasto drożdżowe staje się suche?

  • Dobrej jakości składniki: jajka z wolnego wybiegu, tłuste mleko, masło z wysoką zawartością tłuszczu.
  • Warto zwracać również uwagę na ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. W nadmiarze cukier może spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio wyrosło
  • Zbyt niska/wysoka temperatura pieczenia.
  • Mleko nie może być zbyt gorąco. W przeciwnym razie drożdże nie zadziałają.

Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka 3,8 % lub 3,2 % 
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • rodzynki

Kruszonka

  • 125 g prawdziwego masła
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy letnie mleko. Podajemy cukier i pokruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Mieszamy wszystkie składniki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na noc.
  3. Następnego dnia dodajemy mąkę i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem i przekładamy do niej ciasto.
  4. Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając wszystkie składniki palcami.
  5. Ciasto posypujemy gotową kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 min.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce