Trwa ładowanie...

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche? Prosty przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z kubkiem popołudniowej herbaty czy kawy. Dobre ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i wilgotne. Na co zwracać więc uwagę, aby ciasto nie było przesuszone?

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżoweŹródło: Adobe Stock, fot: Tomasz Warszewski
d4eihbx
d4eihbx

Czemu ciasto drożdżowe staje się suche?

  • Dobrej jakości składniki: jajka z wolnego wybiegu, tłuste mleko, masło z wysoką zawartością tłuszczu.
  • Warto zwracać również uwagę na ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. W nadmiarze cukier może spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio wyrosło
  • Zbyt niska/wysoka temperatura pieczenia.
  • Mleko nie może być zbyt gorąco. W przeciwnym razie drożdże nie zadziałają.

Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka 3,8 % lub 3,2 % 
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • rodzynki

d4eihbx

Kruszonka

  • 125 g prawdziwego masła
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy letnie mleko. Podajemy cukier i pokruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Mieszamy wszystkie składniki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na noc.
  3. Następnego dnia dodajemy mąkę i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem i przekładamy do niej ciasto.
  4. Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając wszystkie składniki palcami.
  5. Ciasto posypujemy gotową kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 min.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj