Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche? Prosty przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z kubkiem popołudniowej herbaty czy kawy. Dobre ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i wilgotne. Na co zwracać więc uwagę, aby ciasto nie było przesuszone?

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz Warszewski

Czemu ciasto drożdżowe staje się suche?

  • Dobrej jakości składniki: jajka z wolnego wybiegu, tłuste mleko, masło z wysoką zawartością tłuszczu.
  • Warto zwracać również uwagę na ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. W nadmiarze cukier może spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio wyrosło
  • Zbyt niska/wysoka temperatura pieczenia.
  • Mleko nie może być zbyt gorąco. W przeciwnym razie drożdże nie zadziałają.

Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka 3,8 % lub 3,2 % 
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • rodzynki

Kruszonka

  • 125 g prawdziwego masła
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy letnie mleko. Podajemy cukier i pokruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Mieszamy wszystkie składniki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na noc.
  3. Następnego dnia dodajemy mąkę i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem i przekładamy do niej ciasto.
  4. Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając wszystkie składniki palcami.
  5. Ciasto posypujemy gotową kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 min.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość