Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche? Prosty przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z kubkiem popołudniowej herbaty czy kawy. Dobre ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i wilgotne. Na co zwracać więc uwagę, aby ciasto nie było przesuszone?

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz Warszewski
1

Czemu ciasto drożdżowe staje się suche?

  • Dobrej jakości składniki: jajka z wolnego wybiegu, tłuste mleko, masło z wysoką zawartością tłuszczu.
  • Warto zwracać również uwagę na ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. W nadmiarze cukier może spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio wyrosło
  • Zbyt niska/wysoka temperatura pieczenia.
  • Mleko nie może być zbyt gorąco. W przeciwnym razie drożdże nie zadziałają.

Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka 3,8 % lub 3,2 % 
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • rodzynki

Kruszonka

  • 125 g prawdziwego masła
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy letnie mleko. Podajemy cukier i pokruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Mieszamy wszystkie składniki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na noc.
  3. Następnego dnia dodajemy mąkę i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem i przekładamy do niej ciasto.
  4. Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając wszystkie składniki palcami.
  5. Ciasto posypujemy gotową kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 min.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne