Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche? Prosty przepis na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z kubkiem popołudniowej herbaty czy kawy. Dobre ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i wilgotne. Na co zwracać więc uwagę, aby ciasto nie było przesuszone?
Czemu ciasto drożdżowe staje się suche?
- Dobrej jakości składniki: jajka z wolnego wybiegu, tłuste mleko, masło z wysoką zawartością tłuszczu.
- Warto zwracać również uwagę na ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. W nadmiarze cukier może spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
- Ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio wyrosło
- Zbyt niska/wysoka temperatura pieczenia.
- Mleko nie może być zbyt gorąco. W przeciwnym razie drożdże nie zadziałają.
Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami
Składniki:
Ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 250 ml mleka 3,8 % lub 3,2 %
- 250 g prawdziwego masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- rodzynki
Kruszonka
- 125 g prawdziwego masła
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy letnie mleko. Podajemy cukier i pokruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Mieszamy wszystkie składniki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na noc.
- Następnego dnia dodajemy mąkę i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem i przekładamy do niej ciasto.
- Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając wszystkie składniki palcami.
- Ciasto posypujemy gotową kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 min.