Proste ciasto na oleju z owocami i kruszonką

Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Jak podpowiada Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Jak podpowiada Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców.

Składniki na kruszonkę:
100 g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Składniki na ciasto (wszystkie w temperaturze pokojowej):
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500 g drobnych, umytych, obranych owoców (użyto 200 g czerwonej porzeczki, 200 g jagód i 100 g agrestu)

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę.
  2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
  3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).
  4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca