WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Drożdżowe bez wyrabiania? Proste ciasto od Ewy Wachowicz

Pachnące, lekkie i puszyste, a do tego praktycznie robi się samo. Poznaj niezawodny przepis znanej prezenterki.

Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabianiaPyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy z nas zna zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, a jego smak wiąże się często z najpiękniejszymi wspomnieniami z naszego dzieciństwa. Kawałek ciepłego ciasta ze słodką kruszonką jest fantastycznym dodatkiem do filiżanki popołudniowej kawy czy herbaty. Jednak perspektywa długiego, mozolnego zagniatania ciasta skutecznie odstrasza. Na ratunek przychodzi Ewa Wachowicz. Znana prezenterka podzieliła się przepisem na drożdżowe bez wyrabiania.

W czym tkwi sekret?

Ważne jest, aby wsypać składniki w odpowiedniej kolejności, warstwowo, na całej powierzchni miski. Dzięki temu, po okresie leżakowania ciasto wystarczy wymieszać i nie trzeba go wyrabiać. Do ciasta możemy dodać ulubione letnie owoce. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, śliwki czy wiśnie.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 100 g drożdży
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, uprzednio roztrzepane jajka, olej, mleko i sól. Ważne, aby nie zmieniać kolejności dodawania składników. Wszystko przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy godziny.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem i mąką.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26 x 30 cm. Układamy owoce i rozcieramy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika