Drożdżowe bez wyrabiania? Proste ciasto od Ewy Wachowicz
Pachnące, lekkie i puszyste, a do tego praktycznie robi się samo. Poznaj niezawodny przepis znanej prezenterki.
Każdy z nas zna zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, a jego smak wiąże się często z najpiękniejszymi wspomnieniami z naszego dzieciństwa. Kawałek ciepłego ciasta ze słodką kruszonką jest fantastycznym dodatkiem do filiżanki popołudniowej kawy czy herbaty. Jednak perspektywa długiego, mozolnego zagniatania ciasta skutecznie odstrasza. Na ratunek przychodzi Ewa Wachowicz. Znana prezenterka podzieliła się przepisem na drożdżowe bez wyrabiania.
W czym tkwi sekret?
Ważne jest, aby wsypać składniki w odpowiedniej kolejności, warstwowo, na całej powierzchni miski. Dzięki temu, po okresie leżakowania ciasto wystarczy wymieszać i nie trzeba go wyrabiać. Do ciasta możemy dodać ulubione letnie owoce. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, śliwki czy wiśnie.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanki oleju
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 100 g drożdży
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, uprzednio roztrzepane jajka, olej, mleko i sól. Ważne, aby nie zmieniać kolejności dodawania składników. Wszystko przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem i mąką.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26 x 30 cm. Układamy owoce i rozcieramy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut.