Drożdżowe bez wyrabiania? Proste ciasto od Ewy Wachowicz

Pachnące, lekkie i puszyste, a do tego praktycznie robi się samo. Poznaj niezawodny przepis znanej prezenterki.

Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabianiaPyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy z nas zna zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, a jego smak wiąże się często z najpiękniejszymi wspomnieniami z naszego dzieciństwa. Kawałek ciepłego ciasta ze słodką kruszonką jest fantastycznym dodatkiem do filiżanki popołudniowej kawy czy herbaty. Jednak perspektywa długiego, mozolnego zagniatania ciasta skutecznie odstrasza. Na ratunek przychodzi Ewa Wachowicz. Znana prezenterka podzieliła się przepisem na drożdżowe bez wyrabiania.

W czym tkwi sekret?

Ważne jest, aby wsypać składniki w odpowiedniej kolejności, warstwowo, na całej powierzchni miski. Dzięki temu, po okresie leżakowania ciasto wystarczy wymieszać i nie trzeba go wyrabiać. Do ciasta możemy dodać ulubione letnie owoce. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, śliwki czy wiśnie.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 100 g drożdży
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, uprzednio roztrzepane jajka, olej, mleko i sól. Ważne, aby nie zmieniać kolejności dodawania składników. Wszystko przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy godziny.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem i mąką.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26 x 30 cm. Układamy owoce i rozcieramy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu