Co zrobić, aby bitki nie były twarde i gorzkie? Nie popełniajcie tych 2 błędów

Bitki to jeden z klasyków polskich kuchni. Poprawnie przyrządzone są miękkie i kruche, łatwo je jednak zepsuć popełniając kilka błędów.

BitkiBitki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorzkie i twarde bitki

Ważne, aby mięso, którego użyjemy do przygotowania bitek, było dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się udziec lub ligawa wołowa. Jeżeli wybierzecie stare, twarde mięso, to bitki będą jak podeszwa i raczej nikomu nie zasmakują.

Jeśli wasze bitki są gorzkie, to możliwe, że nieco przypaliliście cebulę lub przyprawy. Ważne, aby cebulę tylko zeszklić, a przypraw nie przesmażać. Możecie dodać też do sosu trochę marchewki, której słodycz zbalansuje gorycz sosu.

Przepis na bitki wołowe

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej
  • sól, pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i pokroić na cienkie plastry.
  2. Rozbić tłuczkiem. Obsmażyć mięso z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek posiekać. Dodać na patelnię i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
  4. Patelnię zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny, w zależności od twardości mięsa.
  5. Następnie mieszamy mąkę z odrobiną wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć