Co zrobić, aby bitki nie były twarde i gorzkie? Nie popełniajcie tych 2 błędów

Bitki to jeden z klasyków polskich kuchni. Poprawnie przyrządzone są miękkie i kruche, łatwo je jednak zepsuć popełniając kilka błędów.

BitkiBitki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorzkie i twarde bitki

Ważne, aby mięso, którego użyjemy do przygotowania bitek, było dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się udziec lub ligawa wołowa. Jeżeli wybierzecie stare, twarde mięso, to bitki będą jak podeszwa i raczej nikomu nie zasmakują.

Jeśli wasze bitki są gorzkie, to możliwe, że nieco przypaliliście cebulę lub przyprawy. Ważne, aby cebulę tylko zeszklić, a przypraw nie przesmażać. Możecie dodać też do sosu trochę marchewki, której słodycz zbalansuje gorycz sosu.

Przepis na bitki wołowe

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej
  • sól, pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i pokroić na cienkie plastry.
  2. Rozbić tłuczkiem. Obsmażyć mięso z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek posiekać. Dodać na patelnię i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
  4. Patelnię zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny, w zależności od twardości mięsa.
  5. Następnie mieszamy mąkę z odrobiną wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm