Co zrobić, aby bitki nie były twarde i gorzkie? Nie popełniajcie tych 2 błędów
Bitki to jeden z klasyków polskich kuchni. Poprawnie przyrządzone są miękkie i kruche, łatwo je jednak zepsuć popełniając kilka błędów.
Gorzkie i twarde bitki
Ważne, aby mięso, którego użyjemy do przygotowania bitek, było dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się udziec lub ligawa wołowa. Jeżeli wybierzecie stare, twarde mięso, to bitki będą jak podeszwa i raczej nikomu nie zasmakują.
Jeśli wasze bitki są gorzkie, to możliwe, że nieco przypaliliście cebulę lub przyprawy. Ważne, aby cebulę tylko zeszklić, a przypraw nie przesmażać. Możecie dodać też do sosu trochę marchewki, której słodycz zbalansuje gorycz sosu.
Przepis na bitki wołowe
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy
- 2 łyżki mąki
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej
- sól, pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić i pokroić na cienkie plastry.
- Rozbić tłuczkiem. Obsmażyć mięso z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek posiekać. Dodać na patelnię i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Patelnię zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny, w zależności od twardości mięsa.
- Następnie mieszamy mąkę z odrobiną wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy.