Trwa ładowanie...

Co zrobić, aby bitki nie były twarde i gorzkie? Nie popełniajcie tych 2 błędów

Bitki to jeden z klasyków polskich kuchni. Poprawnie przyrządzone są miękkie i kruche, łatwo je jednak zepsuć popełniając kilka błędów.

BitkiBitkiŹródło: Adobe Stock
d4h0mmd
d4h0mmd

Gorzkie i twarde bitki

Ważne, aby mięso, którego użyjemy do przygotowania bitek, było dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się udziec lub ligawa wołowa. Jeżeli wybierzecie stare, twarde mięso, to bitki będą jak podeszwa i raczej nikomu nie zasmakują.

Jeśli wasze bitki są gorzkie, to możliwe, że nieco przypaliliście cebulę lub przyprawy. Ważne, aby cebulę tylko zeszklić, a przypraw nie przesmażać. Możecie dodać też do sosu trochę marchewki, której słodycz zbalansuje gorycz sosu.

Przepis na bitki wołowe

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej
  • sól, pieprz

d4h0mmd

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i pokroić na cienkie plastry.
  2. Rozbić tłuczkiem. Obsmażyć mięso z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek posiekać. Dodać na patelnię i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
  4. Patelnię zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny, w zależności od twardości mięsa.
  5. Następnie mieszamy mąkę z odrobiną wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4h0mmd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
Więcej tematów