Klasyka polskiej kuchni. Wołowe zrazy polecają się na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Zrazy, choć nieco pracochłonne, sprawdzą się na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso, smakowity farsz i aromatyczny sos. Do tego kluski śląskie lub gruba kasza i ulubiona surówka. Można sobie wyobrazić coś lepszego?

/ 4Danie z tradycjami

Obraz
© 123RF

Zrazy, określane także jako rolady, wywodzą się ze staropolskiej szlacheckiej kuchni. Przepis jest również popularny na Ukrainie, Litwie i Białorusi. Zrazy przygotowuje się z mielonego mięsa lub z płatów wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy dziczyzny. Do środka zawijamy ulubione dodatki, następnie podsmażamy i dusimy w sosie własnym. Dzisiejsza wersja różni się od pierwotnej. Początkowo duszono cienkie plastry mięsa przełożone cebulą lub grzybami w specjalnym kociołku.

/ 4Zrazy krok po kroku

Obraz
© 123RF

Chcesz przygotować zrazy na obiad? Potrzebujesz 10 plastrów wołowiny, 4 kiszonych ogórków, 10 plastrów gotowanego boczku, 5 łyżek ostrej musztardy, 2 cebul, 2 łyżek mąki, granulowanego czosnku, słodkiej papryki, soli, pieprzu, bulionu warzywnego oraz oleju lub smalcu do smażenia.

/ 4Zachwycisz rodzinę

Obraz
© 123RF

Mięso umyj, osusz, delikatnie rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami. Ogórki pokrój w słupki. Każdy kawałek wołowiny posmaruj musztardą, połóż po plastrze boczku i ogórka. Zawiń plastry w rulon i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelni także rozgrzej olej i obsmaż na nim obtoczone w mące roladki. Następnie przełóż je do garnka ze zeszkloną cebulą, podlej bulionem i duś przez ok. godzinę. Jeśli sos jest za rzadki, zapraw go mąką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości