Klasyka polskiej kuchni. Wołowe zrazy polecają się na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Zrazy, choć nieco pracochłonne, sprawdzą się na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso, smakowity farsz i aromatyczny sos. Do tego kluski śląskie lub gruba kasza i ulubiona surówka. Można sobie wyobrazić coś lepszego?

/ 4Danie z tradycjami

Obraz
© 123RF

Zrazy, określane także jako rolady, wywodzą się ze staropolskiej szlacheckiej kuchni. Przepis jest również popularny na Ukrainie, Litwie i Białorusi. Zrazy przygotowuje się z mielonego mięsa lub z płatów wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy dziczyzny. Do środka zawijamy ulubione dodatki, następnie podsmażamy i dusimy w sosie własnym. Dzisiejsza wersja różni się od pierwotnej. Początkowo duszono cienkie plastry mięsa przełożone cebulą lub grzybami w specjalnym kociołku.

/ 4Zrazy krok po kroku

Obraz
© 123RF

Chcesz przygotować zrazy na obiad? Potrzebujesz 10 plastrów wołowiny, 4 kiszonych ogórków, 10 plastrów gotowanego boczku, 5 łyżek ostrej musztardy, 2 cebul, 2 łyżek mąki, granulowanego czosnku, słodkiej papryki, soli, pieprzu, bulionu warzywnego oraz oleju lub smalcu do smażenia.

/ 4Zachwycisz rodzinę

Obraz
© 123RF

Mięso umyj, osusz, delikatnie rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami. Ogórki pokrój w słupki. Każdy kawałek wołowiny posmaruj musztardą, połóż po plastrze boczku i ogórka. Zawiń plastry w rulon i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelni także rozgrzej olej i obsmaż na nim obtoczone w mące roladki. Następnie przełóż je do garnka ze zeszkloną cebulą, podlej bulionem i duś przez ok. godzinę. Jeśli sos jest za rzadki, zapraw go mąką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja