Klasyka polskiej kuchni. Wołowe zrazy polecają się na obiad
Sprawdzony przepis
Zrazy, choć nieco pracochłonne, sprawdzą się na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso, smakowity farsz i aromatyczny sos. Do tego kluski śląskie lub gruba kasza i ulubiona surówka. Można sobie wyobrazić coś lepszego?
Danie z tradycjami
Zrazy, określane także jako rolady, wywodzą się ze staropolskiej szlacheckiej kuchni. Przepis jest również popularny na Ukrainie, Litwie i Białorusi. Zrazy przygotowuje się z mielonego mięsa lub z płatów wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy dziczyzny. Do środka zawijamy ulubione dodatki, następnie podsmażamy i dusimy w sosie własnym. Dzisiejsza wersja różni się od pierwotnej. Początkowo duszono cienkie plastry mięsa przełożone cebulą lub grzybami w specjalnym kociołku.
Zrazy krok po kroku
Chcesz przygotować zrazy na obiad? Potrzebujesz 10 plastrów wołowiny, 4 kiszonych ogórków, 10 plastrów gotowanego boczku, 5 łyżek ostrej musztardy, 2 cebul, 2 łyżek mąki, granulowanego czosnku, słodkiej papryki, soli, pieprzu, bulionu warzywnego oraz oleju lub smalcu do smażenia.
Zachwycisz rodzinę
Mięso umyj, osusz, delikatnie rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami. Ogórki pokrój w słupki. Każdy kawałek wołowiny posmaruj musztardą, połóż po plastrze boczku i ogórka. Zawiń plastry w rulon i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelni także rozgrzej olej i obsmaż na nim obtoczone w mące roladki. Następnie przełóż je do garnka ze zeszkloną cebulą, podlej bulionem i duś przez ok. godzinę. Jeśli sos jest za rzadki, zapraw go mąką.