Klasyka polskiej kuchni. Wołowe zrazy polecają się na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Zrazy, choć nieco pracochłonne, sprawdzą się na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso, smakowity farsz i aromatyczny sos. Do tego kluski śląskie lub gruba kasza i ulubiona surówka. Można sobie wyobrazić coś lepszego?

/ 4Danie z tradycjami

Obraz
© 123RF

Zrazy, określane także jako rolady, wywodzą się ze staropolskiej szlacheckiej kuchni. Przepis jest również popularny na Ukrainie, Litwie i Białorusi. Zrazy przygotowuje się z mielonego mięsa lub z płatów wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy dziczyzny. Do środka zawijamy ulubione dodatki, następnie podsmażamy i dusimy w sosie własnym. Dzisiejsza wersja różni się od pierwotnej. Początkowo duszono cienkie plastry mięsa przełożone cebulą lub grzybami w specjalnym kociołku.

/ 4Zrazy krok po kroku

Obraz
© 123RF

Chcesz przygotować zrazy na obiad? Potrzebujesz 10 plastrów wołowiny, 4 kiszonych ogórków, 10 plastrów gotowanego boczku, 5 łyżek ostrej musztardy, 2 cebul, 2 łyżek mąki, granulowanego czosnku, słodkiej papryki, soli, pieprzu, bulionu warzywnego oraz oleju lub smalcu do smażenia.

/ 4Zachwycisz rodzinę

Obraz
© 123RF

Mięso umyj, osusz, delikatnie rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami. Ogórki pokrój w słupki. Każdy kawałek wołowiny posmaruj musztardą, połóż po plastrze boczku i ogórka. Zawiń plastry w rulon i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelni także rozgrzej olej i obsmaż na nim obtoczone w mące roladki. Następnie przełóż je do garnka ze zeszkloną cebulą, podlej bulionem i duś przez ok. godzinę. Jeśli sos jest za rzadki, zapraw go mąką.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu