Kotlety wołowe z koperkiem i botwinką

Adam Kozanecki, uczestnik programu "Masterchef" wraz z rodzeństwem przygotował mięsne dania w delikatnym wydaniu. W ich menu pojawiły się: kotlety wołowe z koperkiem oraz duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie. Do popicia warto przygotować kompot z rabarbaru z aronią i wanilią.

Adam Kozanecki, uczestnik programu "Masterchef" wraz z rodzeństwem przygotował propozycje na mięsne dania w delikatnym wydaniu. W ich menu pojawiły się kotlety wołowe z koperkiem oraz duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie. Do popicia zaproponowali kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. Zobaczcie przepis.

Kotlety wołowe z koperkiem z duszoną botwinką i syropem malinowym

Składniki:
500 g mielonej łopatki wołowej
pęczek koperku
sól
pieprz
jajko
2 łyżeczki musztardy
ziarna kolendry
2 szalotki
czosnek
młoda cebula dymka
2 pęczki młodej botwiny
liście laurowe
ziele angielskie
syrop malinowy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Wołowe mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry, dodajemy 2 łyżeczki musztardy, wbijamy jedno jajko, dodajemy posiekany drobno koperek. Całość dobrze wyrabiamy, formułujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie, szklimy czosnek, drobno posiekaną szalotkę, dodajemy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Umytą, osuszoną botwinę szatkujemy, dodajemy na początku twarde części (młode buraki) chwilę smażymy, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Po pewnym czasie dodajemy liście, dusimy, skrapiamy syropem malinowym, chwilę podsmażamy, aby syrop zamienił się w karmel. Kotlety podajemy na duszonej botwinie. Całość posypujemy drobno posiekaną zieloną dymką.

Duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie z młodymi ziemniakami
Składniki:
1 królik
sól
pieprz
liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
2 marchewki
por
2 białe cebule
300ml białego wina
500g śmietany kremówki
cząber
ziarna gorczycy
skórka z otartej cytryny
syrop cytrynowy
bezwonny olej roślinny
1 kg młodych ziemniaków
pęczek koperku
zielona młoda cebula dymka
masło klarowane

Przygotowanie:
Sprawionego królika dzielimy na porcje: skoki przednie, skoki tylne, comber, mostek, przodek, tył i łaty brzuszne. Mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W głębokim żeliwnym naczyniu lub brytfannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso na złoto z każdej strony w towarzystwie liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dodajemy całe ząbki czosnku, obraną pokrojoną w talarki marchew, cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz drobno posiekanego pora. Całość chwilę smażymy. Następnie delikatnie oblewamy syropem cytrynowym, oprószamy startą skórką z cytryny, cząbrem i ziarnami gorczycy. Zalewamy białym wytrawnym winem, po czasie gdy odparuje alkohol, dodajemy śmietanę kremówkę. Królika w sosie dusimy tak długo aż będzie mięciutki i soczysty. Podajemy go w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków okraszonymi świeżym koperkiem i zieloną dymką przesmażoną na klarowanym maśle.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary