Kotlety wołowe z koperkiem i botwinką

Adam Kozanecki, uczestnik programu "Masterchef" wraz z rodzeństwem przygotował mięsne dania w delikatnym wydaniu. W ich menu pojawiły się: kotlety wołowe z koperkiem oraz duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie. Do popicia warto przygotować kompot z rabarbaru z aronią i wanilią.

Adam Kozanecki, uczestnik programu "Masterchef" wraz z rodzeństwem przygotował propozycje na mięsne dania w delikatnym wydaniu. W ich menu pojawiły się kotlety wołowe z koperkiem oraz duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie. Do popicia zaproponowali kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. Zobaczcie przepis.

Kotlety wołowe z koperkiem z duszoną botwinką i syropem malinowym

Składniki:
500 g mielonej łopatki wołowej
pęczek koperku
sól
pieprz
jajko
2 łyżeczki musztardy
ziarna kolendry
2 szalotki
czosnek
młoda cebula dymka
2 pęczki młodej botwiny
liście laurowe
ziele angielskie
syrop malinowy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Wołowe mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry, dodajemy 2 łyżeczki musztardy, wbijamy jedno jajko, dodajemy posiekany drobno koperek. Całość dobrze wyrabiamy, formułujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie, szklimy czosnek, drobno posiekaną szalotkę, dodajemy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Umytą, osuszoną botwinę szatkujemy, dodajemy na początku twarde części (młode buraki) chwilę smażymy, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Po pewnym czasie dodajemy liście, dusimy, skrapiamy syropem malinowym, chwilę podsmażamy, aby syrop zamienił się w karmel. Kotlety podajemy na duszonej botwinie. Całość posypujemy drobno posiekaną zieloną dymką.

Duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie z młodymi ziemniakami
Składniki:
1 królik
sól
pieprz
liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
2 marchewki
por
2 białe cebule
300ml białego wina
500g śmietany kremówki
cząber
ziarna gorczycy
skórka z otartej cytryny
syrop cytrynowy
bezwonny olej roślinny
1 kg młodych ziemniaków
pęczek koperku
zielona młoda cebula dymka
masło klarowane

Przygotowanie:
Sprawionego królika dzielimy na porcje: skoki przednie, skoki tylne, comber, mostek, przodek, tył i łaty brzuszne. Mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W głębokim żeliwnym naczyniu lub brytfannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso na złoto z każdej strony w towarzystwie liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dodajemy całe ząbki czosnku, obraną pokrojoną w talarki marchew, cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz drobno posiekanego pora. Całość chwilę smażymy. Następnie delikatnie oblewamy syropem cytrynowym, oprószamy startą skórką z cytryny, cząbrem i ziarnami gorczycy. Zalewamy białym wytrawnym winem, po czasie gdy odparuje alkohol, dodajemy śmietanę kremówkę. Królika w sosie dusimy tak długo aż będzie mięciutki i soczysty. Podajemy go w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków okraszonymi świeżym koperkiem i zieloną dymką przesmażoną na klarowanym maśle.

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie