Trwa ładowanie...

Co siedzi w pastach kanapkowych?

Jajeczna, wiejska, z suszonymi pomidorami albo łososiem i szczypiorkiem – na sklepowych półkach kuszą nas rozmaite pasty kanapkowe. Jednak jajko czy ryba mają zazwyczaj niewielki udział w składzie tych produktów, bogatym za to w konserwanty i zagęstniki. Dietetycy nie mają wątpliwości – lepszym rozwiązaniem jest własnoręczne przyrządzenie „smarowidła”.

Co siedzi w pastach kanapkowych?Źródło: 123RF
d1w40yr
d1w40yr

Dzisiejsze czasy sprzyjają gotowym produktom spożywczym. Sięgamy po nie rano, przygotowując szybkie śniadanie przed wyjściem do szkoły lub pracy oraz wieczorem, gdy zmęczeni po całym dniu siadamy do kolacji. – Bez względu na to, czy jest to główny posiłek czy tylko przekąska, szukamy smacznych, ale i łatwych rozwiązań – przyznaje Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse.

Dlatego nie dziwi rosnąca popularność gotowych past kanapkowych. Ich asortyment jest coraz bardziej urozmaicony. Możemy kupić produkty na bazie jajek, ryb (łososia, tuńczyk lub pstrąga), żółtego lub białego sera, oliwek czy suszonych pomidorów.

– Niewątpliwie są bardzo smaczne i łatwe w użyciu, ale czy zdrowe? Niekoniecznie – uważa Beata Prusińska.

Zagęstniki i konserwanty

Dlaczego gotowe pasty kanapkowe budzą niepokój dietetyków? Przede wszystkim z powodu substancji wykorzystywanych w procesie produkcyjnym. Na etykietach tego typu wyrobów znajdziemy zazwyczaj długą listę rozmaitych składników. Jajka, tuńczyk, łosoś albo suszone pomidory stanowią zwykle niewielki procent zawartości past. – W dodatku często są to produkty „a’la łosoś”. To znaczy, że w takiej paście nie ma nawet minimalnej zawartości łososia, a najczęściej jest ona przyrządzona z makrelą. Jednak jej nazwa sugeruje coś zupełnie innego – wyjaśnia Beata Prusińska.

d1w40yr

Czytając uważnie etykietę możemy dowiedzieć się, że głównym składnikiem „smarowideł” są oleje roślinne lub majonez. – Ponadto zawierają one sporo soli, zagęstników, konserwantów, wzmacniaczy smaku i regulatorów kwasowości – wylicza dietetyk.

Bardzo popularnym składnikiem past kanapkowych są zagęstniki, czyli przede wszystkim guma guar. Spożycie niewielkich dawek substancji pozyskiwanej z nasion strączkowej rośliny, rosnącej przede wszystkim w Indiach i Pakistanie, nie powoduje żadnych dolegliwości, jednak nadmiar może być przyczyną wzdęć i innych zaburzeń jelitowych. Na gumę guar powinny uważać również osoby z dolegliwościami alergicznymi.

Uwaga na benzoesan

Do najpopularniejszych konserwantów stosowanych przed producentów past kanapkowych należy benzoesan sodu. Substancja jest wprawdzie dopuszczona do powszechnego wykorzystywania, ale od dawna budzi kontrowersje.

Badania dowiodły, że benzoesan sodu dostarczany organizmowi w dużych dawkach działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u nadwrażliwych osób (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. „Smakołyków” zawierających konserwant nie zaleca się także dzieciom, osobom starszym, uczulonym na aspirynę i astmatykom. Na szczęście składnik ten nie kumuluje się w organizmie i jest wydalany z moczem.

d1w40yr

Do wzmacniania smaku past kanapkowych czasami wykorzystuje się również rybonukleotyd disodowy, który ma znacznie silniejsze działanie niż cieszący się złą sławą glutaminian sodu. Choć Unia Europejska dopuszcza jego stosowanie, nie brakuje opinii, że substancja może wywoływać lub pogłębiać astmę, nadpobudliwość, zmiany nastroju, problemy z nerkami i swędzące wysypki skórne. Powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę i dzieci przed 12 rokiem życia.

Jeszcze jedną wadą gotowych past kanapkowych jest dość wysoka kaloryczność. 100 g takiego produktu dostarcza średnio blisko 500 kalorii, dlatego powinny go unikać osoby walczące z nadmiarem kilogramów.

Zrób to sam

Zdaniem specjalistów najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie pasty kanapkowej, która będzie dzięki temu nie tylko zdrowsza, ale często nawet smaczniejsza od sklepowej.

d1w40yr

Możliwości jest bardzo wiele. – Każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz z pewnością znajdzie przepis dla siebie. Rodzajów składników i kombinacji smakowych nie brakuje. Możemy przygotować pasty rybne – z tuńczykiem, makrelą, szprotkami czy wędzonym pstrągiem, jajeczne, mięsne lub warzywne – z pomidorami, oliwkami, fasolą albo cieciorką – wylicza Beata Prusińska.

Jeśli przyrządzamy pastę w domu, mamy wpływ na smak i rodzaj użytych składników. – Dlatego zamiast majonezu dodajmy gęsty jogurt i łyżeczkę musztardy, zamiast tuńczyka w oleju lepiej użyć ryby w sosie własnym – radzi dietetyk.

Samodzielne przyrządzenie pasty jest też bardziej ekonomiczne, gdyż gotowe produkty nie należą do najtańszych. Warto zadbać o większą ilość smakołyku, który spokojnie możemy przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Z przygotowaniem pasty powinny sobie poradzić nawet osoby bez bogatych doświadczeń kulinarnych. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w wysokim naczyniu, zblenderować, a następnie dodać ulubione zioła oraz przyprawy. Jeśli nie mamy blendera, świetnie zastąpi go widelec i siła mięśni.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj