WAŻNE
TERAZ

Ostatnia prosta w eliminacjach. Znamy składy na mecz Malta - Polska

Sałacianka – co to jest i jak zrobić?

Sałacianka to nic innego, jak zupa z sałaty. W przeciwieństwie do szczawiu lub szpinaku, sałata nie ma wyrazistego smaku. Może dlatego znacznie częściej znajdziemy ją w różnego rodzaju sałatkach lub kanapkach jako dodatek. Tymczasem sałatę można nie tylko jeść na surowo, ale również smażyć, gotować, piec i miksować. Świetnie sprawdzi się także jako podstawa smacznej zupy. Szczególnie, że sałata jest zdrowa i niskokaloryczna.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sałaciankę

Sałaciankę można zrobić na kilka sposobów. Istnieje wersja mniej lub bardziej bogata, a każda z nich ma swój urok i wyjątkowy smak.

Składniki na sałaciankę z boczkiem:

  • sałata,
  • 2 l wywaru ugotowanego na kościach wieprzowych,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • kilka łyżek śmietany,
  • opcjonalnie nieco mąki do zagęszczenia zupy,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wywar z kości. Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni. Dorzucamy do niego porwaną na mniejsze części sałatę.
  2. Razem podsmażamy na małym ogniu przez 15 minut. Zawartość patelni dodajemy do wywaru.
  3. Zaprawiamy go śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolimy nieco gęściejszą zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Składniki na bogatszą wersję sałacianki:

  • 1 porcja rosołowa,
  • 3-4 podudzia z kurczaka,
  • 1 główka sałaty,
  • 1 pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki mąki, 1 szkl. śmietany 18 proc.,
  • nieco soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową, podudzia, pietruszkę i marchewkę zalewamy wodą. Do garnka dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Na tych składnikach gotujemy bulion. Bulion odcedzamy, a mięso kroimy na drobniejsze kawałki i odstawiamy.
  2. Marchewkę i pietruszkę możemy wkroić do zupy albo zrobić z nich sałatkę jarzynową.
  3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy ją do bulionu wraz z wcześniej rozdrobnionym mięsem. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut.
  4. Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Zupę podajemy z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce – szczególnie w jej wschodniej części. Dziś jest nieco zapomniana, ale może warto wprowadzić ją do swojej kuchni? Sałacianka nie tylko dobrze smakuje, ale jest też świetnym sposobem na to, by wykorzystać zwiędłe liście sałaty lub zbyt duże ilości sałaty, która wyrosła w naszym warzywniku. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniemy wyrzucania jedzenia, co w dzisiejszych czasach powinno być dla nas wszystkich niezwykle ważne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny