Sałacianka – co to jest i jak zrobić?

Sałacianka to nic innego, jak zupa z sałaty. W przeciwieństwie do szczawiu lub szpinaku, sałata nie ma wyrazistego smaku. Może dlatego znacznie częściej znajdziemy ją w różnego rodzaju sałatkach lub kanapkach jako dodatek. Tymczasem sałatę można nie tylko jeść na surowo, ale również smażyć, gotować, piec i miksować. Świetnie sprawdzi się także jako podstawa smacznej zupy. Szczególnie, że sałata jest zdrowa i niskokaloryczna.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sałaciankę

Sałaciankę można zrobić na kilka sposobów. Istnieje wersja mniej lub bardziej bogata, a każda z nich ma swój urok i wyjątkowy smak.

Składniki na sałaciankę z boczkiem:

  • sałata,
  • 2 l wywaru ugotowanego na kościach wieprzowych,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • kilka łyżek śmietany,
  • opcjonalnie nieco mąki do zagęszczenia zupy,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wywar z kości. Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni. Dorzucamy do niego porwaną na mniejsze części sałatę.
  2. Razem podsmażamy na małym ogniu przez 15 minut. Zawartość patelni dodajemy do wywaru.
  3. Zaprawiamy go śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolimy nieco gęściejszą zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Składniki na bogatszą wersję sałacianki:

  • 1 porcja rosołowa,
  • 3-4 podudzia z kurczaka,
  • 1 główka sałaty,
  • 1 pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki mąki, 1 szkl. śmietany 18 proc.,
  • nieco soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową, podudzia, pietruszkę i marchewkę zalewamy wodą. Do garnka dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Na tych składnikach gotujemy bulion. Bulion odcedzamy, a mięso kroimy na drobniejsze kawałki i odstawiamy.
  2. Marchewkę i pietruszkę możemy wkroić do zupy albo zrobić z nich sałatkę jarzynową.
  3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy ją do bulionu wraz z wcześniej rozdrobnionym mięsem. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut.
  4. Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Zupę podajemy z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce – szczególnie w jej wschodniej części. Dziś jest nieco zapomniana, ale może warto wprowadzić ją do swojej kuchni? Sałacianka nie tylko dobrze smakuje, ale jest też świetnym sposobem na to, by wykorzystać zwiędłe liście sałaty lub zbyt duże ilości sałaty, która wyrosła w naszym warzywniku. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniemy wyrzucania jedzenia, co w dzisiejszych czasach powinno być dla nas wszystkich niezwykle ważne.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów