Sałacianka – co to jest i jak zrobić?

Sałacianka to nic innego, jak zupa z sałaty. W przeciwieństwie do szczawiu lub szpinaku, sałata nie ma wyrazistego smaku. Może dlatego znacznie częściej znajdziemy ją w różnego rodzaju sałatkach lub kanapkach jako dodatek. Tymczasem sałatę można nie tylko jeść na surowo, ale również smażyć, gotować, piec i miksować. Świetnie sprawdzi się także jako podstawa smacznej zupy. Szczególnie, że sałata jest zdrowa i niskokaloryczna.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sałaciankę

Sałaciankę można zrobić na kilka sposobów. Istnieje wersja mniej lub bardziej bogata, a każda z nich ma swój urok i wyjątkowy smak.

Składniki na sałaciankę z boczkiem:

  • sałata,
  • 2 l wywaru ugotowanego na kościach wieprzowych,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • kilka łyżek śmietany,
  • opcjonalnie nieco mąki do zagęszczenia zupy,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wywar z kości. Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni. Dorzucamy do niego porwaną na mniejsze części sałatę.
  2. Razem podsmażamy na małym ogniu przez 15 minut. Zawartość patelni dodajemy do wywaru.
  3. Zaprawiamy go śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolimy nieco gęściejszą zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Składniki na bogatszą wersję sałacianki:

  • 1 porcja rosołowa,
  • 3-4 podudzia z kurczaka,
  • 1 główka sałaty,
  • 1 pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki mąki, 1 szkl. śmietany 18 proc.,
  • nieco soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową, podudzia, pietruszkę i marchewkę zalewamy wodą. Do garnka dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Na tych składnikach gotujemy bulion. Bulion odcedzamy, a mięso kroimy na drobniejsze kawałki i odstawiamy.
  2. Marchewkę i pietruszkę możemy wkroić do zupy albo zrobić z nich sałatkę jarzynową.
  3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy ją do bulionu wraz z wcześniej rozdrobnionym mięsem. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut.
  4. Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Zupę podajemy z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce – szczególnie w jej wschodniej części. Dziś jest nieco zapomniana, ale może warto wprowadzić ją do swojej kuchni? Sałacianka nie tylko dobrze smakuje, ale jest też świetnym sposobem na to, by wykorzystać zwiędłe liście sałaty lub zbyt duże ilości sałaty, która wyrosła w naszym warzywniku. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniemy wyrzucania jedzenia, co w dzisiejszych czasach powinno być dla nas wszystkich niezwykle ważne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał