6 pomysłów na młodą pokrzywę

"I tak to moi kochani w przyrodzie nieraz bywa, że pożyteczną się staje zwykła zielona pokrzywa" – głosi stare powiedzenie. Niezbyt szanowana, parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury, a w dodatku jest bardzo ciekawym produktem kulinarnym. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Pokrzywa w kuchni Pokrzywa w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20

Pokrzywowa jarzynka do dań mięsnych

Szukasz pomysłu na oryginalny dodatek do kotleta mielonego albo pieczonego kurczaka? Wykorzystaj walory młodej pokrzywy i przygotuj pyszną i delikatną jarzynkę.

Zadanie jest banalnie proste. Szklankę świeżych liści pokrzywy blanszujemy (zanurzamy na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a później "hartujemy" w zimnej wodzie), po czym osączamy i dość drobno siekamy. Na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i 1-2 ząbki czosnku (posiekane). Dodajemy pokrzywę, posiekane orzechy włoskie (2 łyżki) oraz koperek (3-4 łyżki), doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut ma małym ogniu, podajemy na ciepło.

Pierogi z pokrzywowym farszem

Zazwyczaj nadziewamy je mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – choćby faszerowanie świeżymi liśćmi pokrzywy.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Zaczynamy od przygotowania ciasta z mąki pszennej (40 dag), ciepłej wody (szklanka), jajka i szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, z powstałej masy formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Świeże listki pokrzywy (szklanka) gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, po czym drobno siekamy i mieszamy z podsmażoną cebulą oraz pokruszoną fetą, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia (nadzienie można też umieścić na godzinę w lodówce, by zgęstniało). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, na każdym umieszczamy porcję farszu. Na koniec pierogi zlepiamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Lemoniada z pokrzywy

Pyszna i zdrowa propozycja na ciepły dzień. Receptura napoju pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty".

Do przygotowania lemoniady potrzebujemy ok. 300-500 g świeżej pokrzywy. Liście przelewamy wrzątkiem i przekładamy do miski z lodem. Tak zahartowane wrzucamy do blendera, zalewamy schłodzoną wodą mineralną (0,5 l) i sokiem z cytryny, dodajemy kilkucentymetrowy kawałek imbiru i miksujemy. Przecedzamy, dodajemy kolejne pół litra wody mineralnej, pół szklanki miodu lub syropu z agawy, mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.

Sałatka z pokrzywą

Dzięki delikatnemu, świeżemu smakowi liście pokrzywy mogą być interesującym składnikiem rozmaitych sałatek, które uatrakcyjnią nasz wiosenny jadłospis.

Prostych pomysłów na sałatki z pokrzywą jest mnóstwo. Przykład? Świeże liście płuczemy, osuszamy, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut, by straciły parzącą moc. Następnie kroimy w paseczki, układamy na nich posiekane jajka na twardo, polewamy jogurtem naturalnym, posypujemy koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszną sałatkę przygotujemy też z pokrzywy, szpinaku, czerwonej cebuli, kalarepki i awokado, polanych sosem z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Świeże listki dobrze komponują się również z owocami, np. truskawkami, gruszkami i winogronami.

Pokrzywowe latte

Włoski napój z kawy i spienionego mleka zyskał w ostatnich latach ogromną popularność. Nic dziwnego, że powstaje też dużo przepisów na alternatywne wersje latte, które możemy przygotować nawet ze świeżej pokrzywy. Jak to zrobić?

Listki (2-3 łyżki) płuczemy, a następnie zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (4 łyżki). Odstawiamy na pięć minut, po czym miksujemy, przelewamy do szklanki i dopełniamy gorącym, spienionym mlekiem, krowim albo roślinnym (np. owsianym). Słodzimy miodem lub syropem klonowym.

Pokrzywowe kluseczki

Mogą być samodzielnym daniem, zaserwowanym z roztopionym masłem albo sosem pomidorowym, ale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych, zastępując ziemniaki. Kluseczki z pokrzywą są smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Świeże liście (szklanka) myjemy i przez 2-3 minuty obgotowujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i porządnie odciskamy. Miksujemy z surowym jajkiem, a następnie dodajemy twaróg lub serek ricotta (200 g), mąkę pełnoziarnistą (6 łyżek) i ziemniaczaną (łyżka) oraz tarty parmezan (2 łyżki). Dokładne mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałego ciasta formujemy wąski wałek, który kroimy na kluseczki (jak kopytka). Wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇