6 pomysłów na młodą pokrzywę

"I tak to moi kochani w przyrodzie nieraz bywa, że pożyteczną się staje zwykła zielona pokrzywa" – głosi stare powiedzenie. Niezbyt szanowana, parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury, a w dodatku jest bardzo ciekawym produktem kulinarnym. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Pokrzywa w kuchni Pokrzywa w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20

Pokrzywowa jarzynka do dań mięsnych

Szukasz pomysłu na oryginalny dodatek do kotleta mielonego albo pieczonego kurczaka? Wykorzystaj walory młodej pokrzywy i przygotuj pyszną i delikatną jarzynkę.

Zadanie jest banalnie proste. Szklankę świeżych liści pokrzywy blanszujemy (zanurzamy na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a później "hartujemy" w zimnej wodzie), po czym osączamy i dość drobno siekamy. Na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i 1-2 ząbki czosnku (posiekane). Dodajemy pokrzywę, posiekane orzechy włoskie (2 łyżki) oraz koperek (3-4 łyżki), doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut ma małym ogniu, podajemy na ciepło.

Pierogi z pokrzywowym farszem

Zazwyczaj nadziewamy je mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – choćby faszerowanie świeżymi liśćmi pokrzywy.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Zaczynamy od przygotowania ciasta z mąki pszennej (40 dag), ciepłej wody (szklanka), jajka i szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, z powstałej masy formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Świeże listki pokrzywy (szklanka) gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, po czym drobno siekamy i mieszamy z podsmażoną cebulą oraz pokruszoną fetą, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia (nadzienie można też umieścić na godzinę w lodówce, by zgęstniało). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, na każdym umieszczamy porcję farszu. Na koniec pierogi zlepiamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Lemoniada z pokrzywy

Pyszna i zdrowa propozycja na ciepły dzień. Receptura napoju pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty".

Do przygotowania lemoniady potrzebujemy ok. 300-500 g świeżej pokrzywy. Liście przelewamy wrzątkiem i przekładamy do miski z lodem. Tak zahartowane wrzucamy do blendera, zalewamy schłodzoną wodą mineralną (0,5 l) i sokiem z cytryny, dodajemy kilkucentymetrowy kawałek imbiru i miksujemy. Przecedzamy, dodajemy kolejne pół litra wody mineralnej, pół szklanki miodu lub syropu z agawy, mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.

Sałatka z pokrzywą

Dzięki delikatnemu, świeżemu smakowi liście pokrzywy mogą być interesującym składnikiem rozmaitych sałatek, które uatrakcyjnią nasz wiosenny jadłospis.

Prostych pomysłów na sałatki z pokrzywą jest mnóstwo. Przykład? Świeże liście płuczemy, osuszamy, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut, by straciły parzącą moc. Następnie kroimy w paseczki, układamy na nich posiekane jajka na twardo, polewamy jogurtem naturalnym, posypujemy koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszną sałatkę przygotujemy też z pokrzywy, szpinaku, czerwonej cebuli, kalarepki i awokado, polanych sosem z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Świeże listki dobrze komponują się również z owocami, np. truskawkami, gruszkami i winogronami.

Pokrzywowe latte

Włoski napój z kawy i spienionego mleka zyskał w ostatnich latach ogromną popularność. Nic dziwnego, że powstaje też dużo przepisów na alternatywne wersje latte, które możemy przygotować nawet ze świeżej pokrzywy. Jak to zrobić?

Listki (2-3 łyżki) płuczemy, a następnie zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (4 łyżki). Odstawiamy na pięć minut, po czym miksujemy, przelewamy do szklanki i dopełniamy gorącym, spienionym mlekiem, krowim albo roślinnym (np. owsianym). Słodzimy miodem lub syropem klonowym.

Pokrzywowe kluseczki

Mogą być samodzielnym daniem, zaserwowanym z roztopionym masłem albo sosem pomidorowym, ale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych, zastępując ziemniaki. Kluseczki z pokrzywą są smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Świeże liście (szklanka) myjemy i przez 2-3 minuty obgotowujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i porządnie odciskamy. Miksujemy z surowym jajkiem, a następnie dodajemy twaróg lub serek ricotta (200 g), mąkę pełnoziarnistą (6 łyżek) i ziemniaczaną (łyżka) oraz tarty parmezan (2 łyżki). Dokładne mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałego ciasta formujemy wąski wałek, który kroimy na kluseczki (jak kopytka). Wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika