"Ciemna woda" wydłuża życie. Eksperci zalecają, by pić nawet codziennie
Historia jak z bajki. Okazało się, że uciążliwy odpad produkcyjny może nawet wydłużyć życie. Jaki napój kryje się pod nazwą "ciemna woda" i co ona ma wspólnego z oliwą z oliwek? I dlaczego jest taka zdrowa?
Przez całe lata "ciemna woda" postrzegana była jako problematyczny produkt uboczny, teraz uważana jest za eliksir długowieczności. Powstaje podczas tłoczenia oliwy z oliwek i choć kiedyś uważano ją za zanieczyszczenie, dziś wiadomo, że może przynosić korzyści zdrowotne. Udowadniają to badania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę
Co to jest "ciemna woda"?
"Ciemna woda", znana jako OMW, to mętny osad powstający przy produkcji oliwy. Choć początkowo budziła nieufność, niektórzy plantatorzy oliwek zaczęli ją pić. Badania wykazały, że zawiera ona substancje korzystne dla zdrowia, co potwierdziło intuicję tych, którzy włączyli ją do diety. Oliwa z oliwek zawsze była ceniona za swoje właściwości zdrowotne, ale "ciemna woda" była traktowana z rezerwą. Mętna, brązowa i gorzka, pozostaje po zmieleniu oliwek i oddzieleniu oleju. Nonna Caterina, prababka producenta OMW, serwowała sobie pół szklanki takiego napoju dwa razy dziennie. Uważa się, że dzięki temu żyła bardzo długo, bo aż 98 lat.
Ważne składniki "ciemnej wody"
Badania nad "ciemną wodą" wykazały, że można ją zaliczyć do superfood. Zawiera ona dziesięciokrotnie więcej związków roślinnych niż oliwa z oliwek, w tym polifenole, które mają pozytywny wpływ na zdrowie jelit. 25 ml "ciemnej wody" zawiera więcej tych cennych substancji niż litr oliwy. Naukowcy podkreślają, że OMW może wspierać profilaktykę i leczenie nowotworów płuc, prostaty, jelita grubego i piersi. Pomaga także w regeneracji po wysiłku fizycznym i korzystnie wpływa na metabolizm.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.