Ciasto z masą jabłkową i kremem
Szarlotka to jedno z ulubionych polskich ciast. Można ją przygotować na wiele pysznych sposobów. Tym razem proponujemy przepis na puszysty biszkopt z jabłkami i kremem budyniowym. Posmakuje nawet największym łasuchom.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki - czerwone
- łyżka żelatyny
- cukier (pół szklanki)
Krem:
- 0,5 l mleka
- budyń śmietankowy
- kostka masła
- szklanka cukru
- polewa albo czekolada
Przepis
- Białka i cukier ubić, dodać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem. Upiec.
- Starte jabłka smażyć, aż będą miękkie. Wsypać cukier, galaretkę, żelatynę. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka.
- Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu (bez cukru)
- Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać przestudzony budyń.
- Wyłożyć krem na masą jabłkową.
- Polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl