Ciasto z makiem. Pyszny "poparaniec" w prostym przepisie

Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na ciasto z makiem i kokosem, czyli tzw. popaprańca. Biszkopt z makiem, kokosem, kakao został przełożony aksamitnym kremem budyniowym. Na wierzchu znalazła się galaretka z jagodami.

Ciasto z makiem. Pyszny "poparaniec" w prostym przepisieCiasto z makiem. Pyszny "poparaniec" w prostym przepisie
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia
  • 60 g suchego maku, niemielonego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Do nasączenia:

  • 190-200 ml mleka
  • 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego)

Krem:

  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 40g mąki pszennej
  • 250g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch:

  • 700 ml gorącej wody
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych (można użyć innej)
  • 300 g mrożonych lub świeżych jagód – jagody należy rozmrozić

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury malinowej (można użyć dżemu jagodowego)
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki

Przepis

  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak aby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać mak, wymieszać. Do drugiej kokos, wymieszać i do trzeciej przesiać kakao.
  • Ciasto przekładać na przemian do przygotowanej blaszki, robiąc jakby szachownicę. Z każdego ciasta nakładać po sporej łyżce ciasta. Jeśli ciasto nam zostanie to dokładamy je do tego w blaszce.
  • Blaszkę z ciastem możemy troszkę potrząść, aby ciasto trochę się wyrównało i następnie nożem przecinamy ciasto, aby zrobiły się esy – floresy. Przecinamy nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego.
  • Ciasto wyrównać trochę łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
  • 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przepis

  • Krem: do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować gęsty budyń.
  • Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

Przepis

  • Składanie ciasta: ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę.
  • Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Obie konfitury wymieszać i połową tak przygotowanej konfitury posmarować biszkopt. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować konfiturą. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.

Przepis

  • Wierzch: do gorącej wody wsypać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
  • Do galaretki dodać rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszać.
  • Galaretkę z jagodami wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki