Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszne

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Przepis poleca autorka bloga "Mała cukierenka".

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszneCiasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszne
Natalia Kudela

Kruszonka:

  • 200 g płatków owsianych
  • 370 g mąki orkiszowej
  • 130 g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny)
  • 1 kopiasta łyżka miodu
  • 200 g masła – roztopionego i przestudzonego

Nadzienie:

  • 550 g umytych truskawek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ciemnego cukru

Przepis

Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki. Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać, aż mąka zwilgotnieje. Truskawki wyłożyć na przygotowany spod w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni z funkcją góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega