Ciasto z cukinii? Ten deser możesz jeść do woli
Ciasto cukiniowe to przepyszny i słodki wypiek, który będzie idealnie pasował do kawy. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 szkl. oleju,
- 3/4 szkl. cukru brązowego,
- 3 jajka,
- 2 szkl. bardzo mocno odciśniętej cukinii startej na dużych oczkach,
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej,
- 2 łyżki posiekanych orzechów,
- 2 łyżki żurawiny lub rodzynek,
- po 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
- Jajka dokładnie wymieszaj z olejem i cukrem. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem, solą i cynamonem.
- Połącz mokre i suche składniki. Dodaj orzechy, żurawinę i cukinię. Wymieszaj.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w temp. 180 stopni.
- Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze