Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera

Mamy dla was bardzo szybki i prosty przepis na bajeczne ciacho ze śliwkami. Do wymieszania wystarczy tylko łyżka, nie musicie używać miksera ani trzepaczki. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze. Ciasto ma jednak jedną wadę: zdecydowanie zbyt szybko znika ze stołu, warto więc upiec je w dużej w blaszce. Przepis z bloga "Daylicooking".

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez mikseraCiasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • około 600 g śliwek (wypestkowanych i przekrojonych na pół)

Kruszonka na oleju:

  • 175 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju

Przepis

  • Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miseczki, a następnie rozetrzyj palcami, zagnieć w kulkę, przykryj miseczką i odstaw w chłodne miejsce.
  • Przygotowanie ciasta zacznij od roztopienia masła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Wlej maślankę, wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę o wymiarach 35c m X 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na cieście ułóż śliwki. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  • Ciasto piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni C, grzałki góra-dół i termoobieg. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem piecz w temperaturze 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce