Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy

Ciasto marchewkowe to klasyk wśród wypieków. Jest wilgotne, niezwykle aromatyczne i miękkie. Do środka można dodać ulubione bakalie czy orzechy. Doskonale smakuje również przełożone kremem z serka śmietankowego. Tym razem proponujemy wam ciasto marchewkowe z karmelizowanymi marchewkami i pysznym syropem. Przepis z bloga "Marta M.".

Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawyCiasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Syrop:

  • 250 g młodych marchewek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół
  • sok z jednej pomarańczy
  • 25 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 100 g pełnotłustego naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z trzech pomarańczy
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g marchwi tartej na tarce o grubych oczkach

Przepis

  • Zacznij od skarmelizowania marchewek. Włóż je do garnka, tak aby zmieściły się na długość. Dodaj sok z jednej pomarańczy, masło, cukier i tyle wody, żeby przykryła marchewki i wystawała 1 cm ponad ich poziom. Doprowadź do wrzenia i gotuj, póki woda prawie całkowicie nie odparuje, a marchewki nie zostaną w kleistym syropie. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień, żeby syrop nie zgęstniał za bardzo, a marchewki nie przywarły do dna garnka.
  • Nagrzej piekarnik na 160 st. C.
  • Natłuść blaszkę o śr. 23 cm. Marchewki wyjmij z syropu i ułóż je na dnie blaszki. Syrop zostaw.
  • Trzepaczką wymieszaj 200 g cukru, olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę z dwóch pomarańczy.
  • Wymieszaj mąkę, przyprawy i startą marchew w dużej misce.
  • Dodaj rzadkie składniki i dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką ciasto na marchewki w blaszce bardzo delikatnie, aby nie zmieniły swojej pozycji.
  • Piecz około 45-50 min. lub do tzw. wyciągniętego suchego patyczka. Studź w blaszce 20 min.
  • W międzyczasie do odstawionego na bok syropu dodaj sok z pomarańczy i trzy łyżki brązowego cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż się trochę zredukuje, po czym dodaj jeszcze pozostałą skórkę pomarańczową.
  • Odwracając blaszkę do góry nogami wyjmij ciasto na talerz. Łyżką nałóż na wierzch syrop. Najlepiej smakuje lekko ciepłe, lub w temperaturze pokojowej w towarzystwie jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀