Trwa ładowanie...
d1zl99e
25-03-2021 09:09

Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy

Przepis

Ciasto marchewkowe to klasyk wśród wypieków. Jest wilgotne, niezwykle aromatyczne i miękkie. Do środka można dodać ulubione bakalie czy orzechy. Doskonale smakuje również przełożone kremem z serka śmietankowego. Tym razem proponujemy wam ciasto marchewkowe z karmelizowanymi marchewkami i pysznym syropem. Przepis z bloga "Marta M.".

d1zl99e
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki

Syrop:

  • 250 g młodych marchewek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół
  • sok z jednej pomarańczy
  • 25 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 100 g pełnotłustego naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z trzech pomarańczy
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g marchwi tartej na tarce o grubych oczkach
Przepis
  • Zacznij od skarmelizowania marchewek. Włóż je do garnka, tak aby zmieściły się na długość. Dodaj sok z jednej pomarańczy, masło, cukier i tyle wody, żeby przykryła marchewki i wystawała 1 cm ponad ich poziom. Doprowadź do wrzenia i gotuj, póki woda prawie całkowicie nie odparuje, a marchewki nie zostaną w kleistym syropie. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień, żeby syrop nie zgęstniał za bardzo, a marchewki nie przywarły do dna garnka.
  • Nagrzej piekarnik na 160 st. C.
  • Natłuść blaszkę o śr. 23 cm. Marchewki wyjmij z syropu i ułóż je na dnie blaszki. Syrop zostaw.
  • Trzepaczką wymieszaj 200 g cukru, olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę z dwóch pomarańczy.
  • Wymieszaj mąkę, przyprawy i startą marchew w dużej misce.
  • Dodaj rzadkie składniki i dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką ciasto na marchewki w blaszce bardzo delikatnie, aby nie zmieniły swojej pozycji.
  • Piecz około 45-50 min. lub do tzw. wyciągniętego suchego patyczka. Studź w blaszce 20 min.
  • W międzyczasie do odstawionego na bok syropu dodaj sok z pomarańczy i trzy łyżki brązowego cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż się trochę zredukuje, po czym dodaj jeszcze pozostałą skórkę pomarańczową.
  • Odwracając blaszkę do góry nogami wyjmij ciasto na talerz. Łyżką nałóż na wierzch syrop. Najlepiej smakuje lekko ciepłe, lub w temperaturze pokojowej w towarzystwie jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zl99e
d1zl99e
d1zl99e
d1zl99e
Więcej tematów
d1zl99e