Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy
Ciasto marchewkowe to klasyk wśród wypieków. Jest wilgotne, niezwykle aromatyczne i miękkie. Do środka można dodać ulubione bakalie czy orzechy. Doskonale smakuje również przełożone kremem z serka śmietankowego. Tym razem proponujemy wam ciasto marchewkowe z karmelizowanymi marchewkami i pysznym syropem. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Syrop:
- 250 g młodych marchewek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół
- sok z jednej pomarańczy
- 25 g masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto:
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju z pestek winogron
- 3 duże jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 100 g pełnotłustego naturalnego jogurtu
- skórka otarta z trzech pomarańczy
- sok z dwóch pomarańczy
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g marchwi tartej na tarce o grubych oczkach
- Zacznij od skarmelizowania marchewek. Włóż je do garnka, tak aby zmieściły się na długość. Dodaj sok z jednej pomarańczy, masło, cukier i tyle wody, żeby przykryła marchewki i wystawała 1 cm ponad ich poziom. Doprowadź do wrzenia i gotuj, póki woda prawie całkowicie nie odparuje, a marchewki nie zostaną w kleistym syropie. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień, żeby syrop nie zgęstniał za bardzo, a marchewki nie przywarły do dna garnka.
- Nagrzej piekarnik na 160 st. C.
- Natłuść blaszkę o śr. 23 cm. Marchewki wyjmij z syropu i ułóż je na dnie blaszki. Syrop zostaw.
- Trzepaczką wymieszaj 200 g cukru, olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę z dwóch pomarańczy.
- Wymieszaj mąkę, przyprawy i startą marchew w dużej misce.
- Dodaj rzadkie składniki i dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką ciasto na marchewki w blaszce bardzo delikatnie, aby nie zmieniły swojej pozycji.
- Piecz około 45-50 min. lub do tzw. wyciągniętego suchego patyczka. Studź w blaszce 20 min.
- W międzyczasie do odstawionego na bok syropu dodaj sok z pomarańczy i trzy łyżki brązowego cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż się trochę zredukuje, po czym dodaj jeszcze pozostałą skórkę pomarańczową.
- Odwracając blaszkę do góry nogami wyjmij ciasto na talerz. Łyżką nałóż na wierzch syrop. Najlepiej smakuje lekko ciepłe, lub w temperaturze pokojowej w towarzystwie jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze