WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet

Trudno sobie wyobrazić lepszy deser do popołudniowej kawy. Kruche ciasto, warstwa delikatnego śmietankowego kremu, galaretka z owocami i krucha beza. Całość zwieńczona płatkami migdałowymi. Malinowa chmurka skradnie serca wszystkich łasuchów. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników. Potrzeba jedynie nieco czasu i cierpliwości, ale zapewniamy, że efekt jest warto oczekiwania.

Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił InternetCiasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet
oprac. Katarzyna Gileta

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*Krem: *

  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

*Galaretka owocowa: *

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 litr gorącej wody
  • 3 galaretki malinowe

*Beza: *

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Piekarnik rozgrzej do 130 st. C. Na papierze do pieczenia odrysuj formę do pieczenia (o wymiarach 20 cm x 30 cm). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na papier do pieczenia (na odrysowanym wcześniej szablonie). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 70 minut.
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  • W gorącej wodzie rozpuść́ galaretki. Do lekko tężejącej galaretki dodaj maliny, wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Blachę̨ do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyklej kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
  • Schłodzoną śmietankę̨ ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Na wystudzony kruchy spód wyłóż tężejącą̨ galaretkę̨ z owocami. Następnie rozsmaruj krem. Na wierzchu ułóż delikatnie bezę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości