Ciasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknie

Wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Wygląda apetycznie i doskonale smakuje. Ciasto idealne na Święta. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknieCiasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknie
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa makowa:

  • 350 g suchego maku, niemielonego
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • 5 białek

Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru pudru
  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 czerwona galaretka w proszku

Wierzch – polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.
  • 230 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • posiekane orzechy włoskie do posypania

Przepis

  • Ciasto: do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
  • Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Masa makowa: mak wsypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby woda dobrze go przykryła. Postawić na gazie i gotować przez około 20-30 minut. Następnie mak osączyć na sitku i zemleć dwa razy.
  • Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier, żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę na jasną masę. Dodać zmielony mak, orzechy, parę kropli aromatu migdałowego i wymieszać mikserem.
  • Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Masa serowa: do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać 1/3 cukru pudru i ucierać na jasny krem. Dodać połowę pozostałego cukru pudru i 3 żółtka, znów utrzeć mikserem. Dodać pozostały cukier puder, żółtka i wymieszać mikserem na jednolity krem.
  • Do maślanej masy dodać obie mąki, cukier z wanilią, ser, sok z cytryny i wymieszać mikserem do połączenia składników. Zebrać składniki z brzegów miski i znów wymieszać.
  • Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy serowej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 60 minut. Następnie ciasto wyjąć do całkowitego ostudzenia (sernik opadnie).
  • Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka lub na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną, tak przez około 10-12 minut. Jabłka zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
  • Troszkę ciepłą masę jabłkową wyłożyć na sernik i wyrównać, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Polewa: śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany