Ciasto kokosowo-rabarbarowe. Gratka dla łasuchów

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to idealny deser na koniec lata. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mu nieco egzotyczną nutę.

Ciasto kokosowo-rabarbarowe. Gratka dla łasuchówCiasto kokosowo-rabarbarowe. Gratka dla łasuchów
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie kokosowe:

  • 200 g kokosu
  • 4 białka
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie rabarbarowe:

Beza:

  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru pudru

Przepis

  • Z wymienionych składników na ciasto wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć ciasto na dużą blaszkę, natłuszczoną i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Umyty i pokrojony rabarbar wyłożyć na ciasto i posypać cukrem brązowym, zapiec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 160 stopni obieg powietrza (180 stopni normalny piec). Przestudzić.
  • Nadzienie kokosowe: białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier, następnie rozpuszczone letnie masło. Na koniec wsypać kokos i lekko wymieszać.
  • Beza: białka ubić na sztywno, potem dodać cukier puder. Ubijać aż piana będzie błyszcząca.
  • Na podpieczone letnie ciasto nałożyć nadzienie kokosowe, a na wierzch wyłożyć sztywną pianę, tworząc nierówne wzniesienia.
  • Ponownie włożyć ciasto do piekarnika na około 30-40 minut - gdy beza będzie miała złoty kolor, ciasto jest gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany