Trwa ładowanie...
dz4z4tz
09-04-2020 10:06

Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół

Przepis

Ciasto jest niezwykle smaczne i wilgotne. I choć przygotowanie góry lodowej wymaga nieco pracy, bardzo gorąco je polecamy. Sprawdzi się szczególnie na rodzinnych imprezach, bo efektownie wygląda i jest obłędnie smakuje. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

dz4z4tz
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na biszkopt:

  • 8 jajek L
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (poj. 250 ml)

Na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 320 g prawdziwego masła
  • 3 budynie waniliowe
  • szczypta startej laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru (poj. 250 ml)

Na polewę:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 2/3 szklanki cukru

Ponadto:

  • 300 g dużych okrągłych biszkoptów
  • 300 ml kawy cappuccino
Przepis

Biszkopt: Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 30 min. Biszkopt ostudzić.

Krem: W czasie, gdy biszkopt się piecze, gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy miksturę do mleka i gotujemy energicznie mieszając, aż się zagotuje. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go kawą i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty dzielimy na połówki i układamy w rzędach na sztorc.

Polewa: Rozpuszczamy wodę z masłem. dodajemy do niego 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Polewę dzielimy na pół-do jednej dodajemy kakao, a do drugiej pozostałe 2 łyżki mleka w proszku. Ciasto polewamy na zmianę jasna i ciemną polewą tworząc esy floresy. Ciasto przed podaniem należy schłodzić.

Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz4z4tz
dz4z4tz
dz4z4tz
dz4z4tz
Więcej tematów
dz4z4tz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj