Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół
Ciasto jest niezwykle smaczne i wilgotne. I choć przygotowanie góry lodowej wymaga nieco pracy, bardzo gorąco je polecamy. Sprawdzi się szczególnie na rodzinnych imprezach, bo efektownie wygląda i jest obłędnie smakuje. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Na biszkopt:
- 8 jajek L
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 2 czubate łyżki dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (poj. 250 ml)
Na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 320 g prawdziwego masła
- 3 budynie waniliowe
- szczypta startej laski wanilii
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru (poj. 250 ml)
Na polewę:
- 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
- 2 łyżki dobrego kakao
- 125 ml wody
- 250 g masła
- 2/3 szklanki cukru
Ponadto:
- 300 g dużych okrągłych biszkoptów
- 300 ml kawy cappuccino
Biszkopt: Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 30 min. Biszkopt ostudzić.
Krem: W czasie, gdy biszkopt się piecze, gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy miksturę do mleka i gotujemy energicznie mieszając, aż się zagotuje. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go kawą i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty dzielimy na połówki i układamy w rzędach na sztorc.
Polewa: Rozpuszczamy wodę z masłem. dodajemy do niego 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Polewę dzielimy na pół-do jednej dodajemy kakao, a do drugiej pozostałe 2 łyżki mleka w proszku. Ciasto polewamy na zmianę jasna i ciemną polewą tworząc esy floresy. Ciasto przed podaniem należy schłodzić.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze