Trwa ładowanie...
d3m7f2h
d3m7f2h

Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół

Przepis

Ciasto jest niezwykle smaczne i wilgotne. I choć przygotowanie góry lodowej wymaga nieco pracy, bardzo gorąco je polecamy. Sprawdzi się szczególnie na rodzinnych imprezach, bo efektownie wygląda i jest obłędnie smakuje. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

1.7
(3 głosy)
Oceń:
d3m7f2h
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół
Krylowa Kuchnia
Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół
Składniki

Na biszkopt:

  • 8 jajek L
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (poj. 250 ml)

Na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 320 g prawdziwego masła
  • 3 budynie waniliowe
  • szczypta startej laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru (poj. 250 ml)

Na polewę:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 2/3 szklanki cukru

Ponadto:

  • 300 g dużych okrągłych biszkoptów
  • 300 ml kawy cappuccino
Przepis

Biszkopt: Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 30 min. Biszkopt ostudzić.

Krem: W czasie, gdy biszkopt się piecze, gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy miksturę do mleka i gotujemy energicznie mieszając, aż się zagotuje. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go kawą i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty dzielimy na połówki i układamy w rzędach na sztorc.

Polewa: Rozpuszczamy wodę z masłem. dodajemy do niego 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Polewę dzielimy na pół-do jednej dodajemy kakao, a do drugiej pozostałe 2 łyżki mleka w proszku. Ciasto polewamy na zmianę jasna i ciemną polewą tworząc esy floresy. Ciasto przed podaniem należy schłodzić.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Ciasto góra lodowa. Hit na wielkanocny stół
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
5
Share
d3m7f2h
d3m7f2h

d3m7f2h
d3m7f2h
d3m7f2h