Trwa ładowanie...
d1y9d5q
13-10-2022 13:08

Ciasto drożdżowe z grzybami leśnymi

Przepis

Sezon na grzyby w pełni, warto więc go wykorzystać. Na kolację proponujemy pulchne ciasto drożdżowe z grzybowym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d1y9d5q
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 200 ml wody,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 450 g (+ ok. 50 do zagniecenia) mąki pszennej typ 00,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Ponadto:

  • 500 g prawdziwków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szczypty suszonego tymianku,
  • 100 g sera żółtego mozzarella,
  • oliwa do posmarowania ciasta.
Przepis
  • Ciasto: w dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z 100 g mąki, przykryć i odstawić na 15 min w temp. pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, oliwę, pieprz, i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • W tym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone (na dowolną wielkość) grzyby, doprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, przestudzić.
  • Z ciasto jeszcze raz zagnieść, żeby złapać jak najwięcej powietrza, wystarczy brzegi delikatnie naciągnąć i składać do wewnątrz.
  • Uformować okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć na blachę (powinno wystawać kilka cm za brzeg). Dno posypać startym lub drobno pokrojonym serem, dodać grzyby i przykryć wystającym ciastem, które należy posmarować oliwą.
  • Piec w 185 st. C ok. 25–30 min.
Ciasto drożdżowe z grzybami leśnymi
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q