Ciasto drożdżowe z grzybami leśnymi
Sezon na grzyby w pełni, warto więc go wykorzystać. Na kolację proponujemy pulchne ciasto drożdżowe z grzybowym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 200 ml wody,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 450 g (+ ok. 50 do zagniecenia) mąki pszennej typ 00,
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Ponadto:
- 500 g prawdziwków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- 2 szczypty suszonego tymianku,
- 100 g sera żółtego mozzarella,
- oliwa do posmarowania ciasta.
- Ciasto: w dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z 100 g mąki, przykryć i odstawić na 15 min w temp. pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, oliwę, pieprz, i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- W tym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone (na dowolną wielkość) grzyby, doprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, przestudzić.
- Z ciasto jeszcze raz zagnieść, żeby złapać jak najwięcej powietrza, wystarczy brzegi delikatnie naciągnąć i składać do wewnątrz.
- Uformować okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć na blachę (powinno wystawać kilka cm za brzeg). Dno posypać startym lub drobno pokrojonym serem, dodać grzyby i przykryć wystającym ciastem, które należy posmarować oliwą.
- Piec w 185 st. C ok. 25–30 min.
Podziel się opinią
Komentarze