Ciasto drożdżowe z grzybami leśnymi

Sezon na grzyby w pełni, warto więc go wykorzystać. Na kolację proponujemy pulchne ciasto drożdżowe z grzybowym farszem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Prawdziwkowe ciastoPrawdziwkowe ciasto
Monika Lemko

Ciasto:

  • 200 ml wody,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 450 g (+ ok. 50 do zagniecenia) mąki pszennej typ 00,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Ponadto:

  • 500 g prawdziwków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szczypty suszonego tymianku,
  • 100 g sera żółtego mozzarella,
  • oliwa do posmarowania ciasta.

Przepis

  • Ciasto: w dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z 100 g mąki, przykryć i odstawić na 15 min w temp. pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, oliwę, pieprz, i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • W tym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone (na dowolną wielkość) grzyby, doprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, przestudzić.
  • Z ciasto jeszcze raz zagnieść, żeby złapać jak najwięcej powietrza, wystarczy brzegi delikatnie naciągnąć i składać do wewnątrz.
  • Uformować okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć na blachę (powinno wystawać kilka cm za brzeg). Dno posypać startym lub drobno pokrojonym serem, dodać grzyby i przykryć wystającym ciastem, które należy posmarować oliwą.
  • Piec w 185 st. C ok. 25–30 min.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje