Ciastka z truskawkami. Jak zrobić pyszny deser na lato?

To doskonały pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ekspresowe ciasteczka udekorowane bitą śmietana i truskawkami znikną ze stołu raz dwa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Ciastka z truskawkami. Jak zrobić pyszny deser na lato?Ciastka z truskawkami. Jak zrobić pyszny deser na lato?

Składniki

  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Przepis

  • Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem.
  • Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto.
  • Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5-10 mm, wykrawać ciasteczka o jednakowej wielkości.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem. Ciastka smarować ubitą śmietana, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówką truskawki.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki